Παρασκευή, 29 Μαρτίου 2024

Παίζει με την φλόγα η Τουρκία: Τι γυρεύει ο Ερντογάν στη διαμάχη Ρωσίας - Ουκρανίας;

Η Αγκυρα παίζει με τη φλόγα καθώς εμπλέκεται στη διαρκώς κλιμακούμενη κόντρα μεταξύ της Μόσχας και του Κιέβου

12 Απριλίου 2021 08:30
Παίζει με την φλόγα η Τουρκία: Τι γυρεύει ο Ερντογάν στη διαμάχη Ρωσίας - Ουκρανίας;
Από ATHENSMAGAZINE TEAM

Πρόκειται για ένα αναπάντεχο τρίγωνο, με τα δύο σκέλη του - η Ρωσία και η Ουκρανία - να έχουν μακρά ιστορία και πολλές διασυνδέσεις.

Ωστόσο το τρίτο σκέλος, η Τουρκία, δεν θα ήταν στις προφανείς επιλογές. Κι όμως, η Αγκυρα φαίνεται να εισέρχεται στη διαμάχη Μόσχας - Κιέβου που κλιμακώνεται και μάλιστα με τρόπους που μπορεί να επηρεάσουν τις εξελίξεις και στο εσωτερικό της Τουρκίας.

Επτά χρόνια μετά την προσάρτηση της Κριμαίας στη Ρωσία και την ένοπλη εξέγερση των ρωσόφωνων αυτονομιστών στις περιοχές του Ντονμπάς στην ανατολική Ουκρανία, όλα δείχνουν ότι η σύγκρουση που είχε «παγώσει» τον τελευταίο καιρό, αναζωπυρώνεται. Τους τελευταίους τρεις μήνες έχουν σημειωθεί πολλές παραβιάσεις της εκεχειρίας και από τις δύο πλευρές - τουλάχιστον 16 ουκρανοί στρατιώτες έχουν χάσει τη ζωή τους καθώς και άγνωστος αριθμός παραστρατιωτικών. Τον περασμένο μήνα ο υπουργός Εξωτερικών της Ουκρανίας Ντμίτρο Κουλέμπα γνωστοποίησε ότι εγκρίθηκε από το Εθνικό Συμβούλιο Ασφάλειας σχέδιο για την ανακατάληψη της Κριμαίας από τους Ρώσους και για την ανάκτηση του ελέγχου της περιοχής του Ντονμπάς. Μονάδες του ουκρανικού στρατού προωθούνται στα ανατολικά της χώρας και πυκνώνουν οι πτήσεις drones πάνω από τις περιοχές των ρωσόφωνων αυτονομιστών.

Ερντογάν Ρωσία Τουρκία Ουκρανία

Από την άλλη πλευρά των συνόρων, οι Ρώσοι βρίσκονται σε στρατιωτική κινητοποίηση. Στις δυτικές περιοχές, στα σύνορα με την Ουκρανία συγκεντρώνεται μεγάλος αριθμός δυνάμεων. Μα είναι δυνατόν να εισβάλλει η Ρωσία πιο βαθιά στην Ουκρανία; Διεθνώς γίνεται μεγάλη συζήτηση για το θέμα, αλλά αρκετοί πολιτικοί αναλυτές δεν το αποκλείουν. «Βλέπουμε σήμερα όλους τους παράγοντες που είχαν οδηγήσει στην προσάρτηση της Κριμαίας να επανέρχονται», γράφει στο Politico, ο Λέον Αρον, διευθυντής ρωσικών σπουδών στο American Enterprise Institute. Mόλις υπέγραψε νόμο που του δίνει την ευκαιρία να ανανεώνει τις προεδρικές θητείες - μια έκτη θητεία το 2024 στα 72 του χρόνια και ίσως άλλη μία το 2030 - σε μια χώρα όπου η οικονομία βρίσκεται σε στασιμότητα εδώ και μια δεκαετία και η πανδημία έχει αφήσει βαθιές πληγές. Την ίδια ώρα, η σύλληψη του επικριτή του Κρεμλίνου Αλεξέι Ναβάλνι προκαλεί κύματα διαδηλώσεων σε περισσότερες από 100 ρώσικες πόλεις για πρώτη φορά μετά τις αντικυβερνητικές διαδηλώσεις του 2012. Είναι οι ίδιες συνθήκες που επικρατούσαν όταν ο Πούτιν χρησιμοποίησε τον όρο «η Κριμαία επιστρέφει στη Ρωσία» για να αντικαταστήσει την οικονομική πρόοδο ως το θεμέλιο της δημοφιλίας του. Ηταν μία κίνηση που ενίσχυσε την εξουσία του. Ο Λεβ Γκουντκόφ, διευθυντής της μοναδικής ανεξάρτητης εταιρείας δημοσκοπήσεων στη Ρωσία, του Levada Center έκανε λόγο για «πατριωτική κινητοποίηση» του κόσμου και ο κοινωνιολόγος Ιγκόρ Κλιάμκιν αναφέρθηκε σε «μιλιταριστικό πατριωτισμό εν καιρώ ειρήνης». Οπως και να το ονομάσει κανείς, η δημοτικότητα του Πούτιν μετά το 2014 εκτοξεύθηκε στο 81%. Οι ρώσοι ειδικοί μιλούν για τη «συναίνεση της Κριμαίας» - μια «συναισθηματική ανάταση» που οδήγησε στη «συναίνεση μεταξύ των Ρώσων να αντέξουν την οικονομική κατάσταση με αντάλλαγμα το αυτοκρατορικό μεγαλείο του παρελθόντος».

Παίζει με την φλόγα η Τουρκία

Ποια η θέση του Ερντογάν;

Ο πρόεδρος Ταγίπ Ερντογάν δήλωσε χτες πως η Τουρκία εργάζεται για μία ειρηνική επίλυση της διαμάχης μεταξύ της Ουκρανίας και της Ρωσίας, μετά την κλιμάκωση της έντασης στην περιοχή του Ντονμπάς, αλλά και την ενίσχυση των ρωσικών στρατιωτικών δυνάμεων στα σύνορα.

Ο Ερντογάν κάλεσε για τον τερματισμό της κλιμάκωσης των εντάσεων στο Ντονμπάς, μετά τις συνομιλίες που είχε χθες στην Κωνσταντινούπολη με τον Ουκρανό πρόεδρο Βολοντιμίρ Ζελένσκι, δηλώνοντας του, την ετοιμότητα της Τουρκίας να παρέχει την απαραίτητη υποστήριξη.

Ο ίδιος, συζήτησε το ίδιο ζήτημα στη διάρκεια μιας τηλεφωνικής συνομιλίας που είχε με τον Ρώσο πρόεδρο Βλαντιμίρ Πούτιν την Παρασκευή, με τον Πούτιν να κατηγορεί την Ουκρανία για «επικίνδυνες και προκλητικές ενέργειες» στο Ντονμπάς.

Το Κίεβο έχει αυξήσει την επιφυλακή του για την ενίσχυση των ρωσικών δυνάμεων κοντά στα σύνορα της Ουκρανίας με τη Ρωσία, αλλά και σχετικά με την κλιμάκωση της βίας στη διαχωριστική γραμμή μεταξύ των Ουκρανών στρατιωτών και των αποσχιστών που έχουν τη ρωσική υποστήριξη, στο Ντονμπάς.

Οι ΗΠΑ δηλώνουν πως η Ρωσία έχει συγκεντρώσει περισσότερες στρατιωτικές δυνάμεις στα ανατολικά σύνορα της Ουκρανίας, από οποιαδήποτε άλλη φορά, μετά το 2014, όταν κατέλαβε την Κριμαία από την Ουκρανία και υποστήριξε τους αποσχιστές στο Ντονμπάς.

Ερντογάν Ρωσία Τουρκία

Επικοινωνία Πούτιν – Ερντογάν : Πρέπει να διατηρηθεί η Συνθήκη του Μοντρέ

Η Συνθήκη του Μοντρέ, η κατάσταση στην Ουκρανία και η συνεργασία στον τομέα της από κοινού παραγωγής του ρωσικού εμβολίου Sputnik-V, ήταν τα κύρια θέματα που συζήτησαν ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν και ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν κατά τη διάρκεια της τηλεφωνικής συνομιλίας που είχαν σήμερα.

Να διατηρηθεί το ισχύον καθεστώ σε Βόσπορο και Δαρδανέλια

O Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν επισήμανε την σημασία να διατηρηθεί η Συνθήκη του Μοντρέ, υπό το φως του σχεδίων της Άγκυρας να κατασκευάσει τη διώρυγα της Κωνσταντινούπολης, ανακοίνωσε το Κρεμλίνο.

«Σε σχέση με τα σχέδια κατασκευής από την Τουρκία της διώρυγας της Κωνσταντινούπολης από ρωσική πλευράς δόθηκε έμφαση στη διατήρηση, με στόχο τη διασφάλιση της περιφερειακής σταθερότητας και ασφάλειας, του ισχύοντος καθεστώτος των Στενών του Βοσπόρου και των Δαρδανελίων σύμφωνα με τους όρους της Συνθήκης του Μοντρέ του 1936», αναφέρεται στην ανακοίνωση του Κρεμλίνου.

Βάση οι συμφωνίες του Μινσκ του 2015

Ο Ρώσος πρόεδρος εξέφρασε επίσης την ανησυχία του για τις προκλητικές ενέργειες του Κιέβου, στις οποίες αναφέρθηκε κατά την διάρκεια της συνομιλίας.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση του Κρεμλίνου κατόπιν παράκλησης του Ερντογάν ο Ρώσος πρόεδρος «εξέθεσε τις ρωσικές προσεγγίσεις στην επίλυση της ενδοουκρανικής κρίσης» και «υπογραμμίστηκε ότι η μόνη βάση για την διευθέτηση είναι το σύνολο των μέτρων που προβλέπουν οι συμφωνίες του Μίνσκ του 2015».

Στην ανακοίνωση του Κρεμλίνου αναφέρεται ότι οι δύο ηγέτες συζήτησαν επίσης το θέμα της πώλησης και το ενδεχόμενο της από κοινού παραγωγής του ρωσικού εμβολίου Sputnik-V στην Τουρκία.

 

Κόσμος

Ροή ειδήσεων

Share