Παρασκευή, 07 Μαΐου 2021

Η Ελλάδα στην «πράσινη λίστα» της Βρετανίας για διακοπές

Στέλνει τουρίστες από τον Μάιο

9 Απριλίου 2021 17:00
Η Ελλάδα στην «πράσινη λίστα» της Βρετανίας για διακοπές
Από ATHENSMAGAZINE TEAM

Τουρισμός: Το νέο σύστημα «φωτεινού σηματοδότη» της Βρετανίας, βάσει του οποίου θα κατατάσσονται ταξιδιωτικοί προορισμοί στην πράσινη, πορτοκαλί και κόκκινη κατηγορία, και το οποίο θα επιτρέψει την επανεκκίνηση πιθανώς από τον Μάιο των ταξιδιών σε χώρες όπως η Ελλάδα, παρουσίασε ο υπουργός Μεταφορών της χώρας.

Αν και δεν ήταν σε θέση να εγγυηθεί ότι θα επιτευχθεί ο στόχος της βρετανικής κυβέρνησης για επανέναρξη των ταξιδιών από τις 17 Μαΐου, ο Γκραντ Σαπς τόνισε ότι οι Βρετανοί μπορούν πλέον να αρχίσουν να κάνουν κρατήσεις για τις διακοπές τους στο εξωτερικό. Ωστόσο άνοιξε η πλατφόρμα του ΟΑΕΔ για την έκτακτη αποζημίωση σε εποχικούς τουρισμού και εστίασης.

«Δεν λέω στους πολίτες ότι δεν πρέπει να κάνουν κράτηση για διακοπές τώρα, είναι η πρώτη φορά μετά από πολλούς μήνες που μπορώ να το πω», είπε στον Sky News ο Βρετανός υπουργός Μεταφορών. «Θεωρώ, όμως, ότι όλοι κατανοούν ότι υπάρχουν κίνδυνοι με τον κορωνοϊό και φυσικά θα θέλουν να γνωρίζουν ποιες χώρες θα περιληφθούν στις διάφορες κατηγορίες του συστήματος του φωτεινού σηματοδότη.

Ως επί το πλείστον, θα θελήσουν φυσικά να κάνουν κράτηση σε ''πράσινη χώρα''. Ας περιμένουν, λοιπόν, δυο-τρεις εβδομάδες να δημοσιοποιήσουμε τη λίστα. Έχει σημειωθεί πρόοδος, για πρώτη φορά μπορούν να σκέφτονται να επισκεφθούν αγαπημένα τους πρόσωπα στο εξωτερικό, ή τις καλοκαιρινές τους διακοπές, αλλά το κάνουμε πολύ πολύ προσεκτικά, επειδή δεν θέλουμε να δούμε καμία επιστροφή κορωνοϊού στη χώρα μας».

Η Ελλάδα στην «πράσινη λίστα» της Βρετανίας για διακοπές

Σχετικές ανακοινώσεις από αρχές Μαΐου

Όπως τόνισε ο Βρετανός υπουργός Μεταφορών, οι σχετικές ανακοινώσεις για την κατάταξη των χωρών σε κατηγορίες θα γίνουν από το Joint Biosecurity Centre «στις αρχές Μαΐου».

Πηγή της βρετανικής κυβέρνησης είπε στην «Daily Mail» ότι η Ελλάδα -λόγω των χαμηλών ποσοστών κρουσμάτων που αποδίδονται σε παραλλαγές που πυροδοτούν ανησυχία- πιθανότατα θα μπει στην «πράσινη λίστα» τον επόμενο μήνα, παρά την αύξηση των κρουσμάτων που καταγράφονται στη χώρα μας, ενώ το ίδιο θα ισχύσει πιθανότατα για τις ΗΠΑ, τη Μάλτα και νησιά της Καραϊβικής.

Τα ταξίδια της επιστροφής από τις «πράσινες χώρες» θα είναι ευκολότερα, καθώς οι ταξιδιώτες δεν θα υποχρεούνται να μπουν σε καραντίνα, ενώ θα κάνουν ένα τεστ -αντί για δύο έως τώρα- με την επιστροφή τους, με τη βρετανική κυβέρνηση να εξετάζει το ενδεχόμενο να παρέχει δωρεάν τα τεστ στους πολίτες της για να τα πάρουν μαζί τους, ώστε να υποβάλλονται σε αυτά πριν μπουν στο αεροπλάνο της επιστροφής. Παράλληλα, εξετάζεται και το ενδεχόμενο μείωσης κατά το ήμισυ του κόστους των μοριακών τεστ PCR από τις 120 λίρες που είναι σήμερα.

Τουρισμός: Η Ελλάδα στην «πράσινη λίστα» της Βρετανίας για διακοπές

Πράσινοι προορισμοί

Όποιος επιστρέφει από αυτές τις χώρες πρέπει να κάνει τεστ covid με δικά του έξοδα, πριν μπει στο αεροπλάνο και να υποβληθεί ξανά σε εξέταση μερικές ημέρες μετά την επιστροφή του, προκειμένου να διαπιστωθεί εάν έχει μεταφέρει κάποια μετάλλαξη του κορωνοϊού.

Πορτοκαλί προορισμοί

Ισχύουν όσα και στους πράσινους, με την πρόσθεση υποχρέωση όσων επιστρέφουν να μείνουν σε καραντίνα στο σπίτι τους για δέκα ημέρες. Στις πέντε ημέρες μπορούν να βγουν από την καραντίνα, εφόσον κάνουν τεστ covid με δικά τους έξοδα και το αποτέλεσμα είναι αρνητικό.

Κόκκινοι προορισμοί

Τα ταξίδια επιτρέπονται, όμως όσοι επιστρέφουν από αυτές τις χώρες πρέπει να μείνουν στα ξενοδοχεία καραντίνας, με δικά τους έξοδα, όπως ισχύει και σήμερα.

Για να ενταχθεί μία χώρα στην πράσινη, πορτοκαλί ή κόκκινη κατηγορία, θα συνυπολογίζονται ο αριθμός των κρουσμάτων, το ποσοστό του πληθυσμού που έχει εμβολιαστεί, η διασπορά των στελεχών του κορωνοϊού που προκαλούν ανησυχία (δηλαδή εκείνων που είναι ανθεκτικά στα εμβόλια που χρησιμοποιούνται στη Βρετανία) καθώς και οι δυνατότητες της χώρας να εξετάζει την αλληλουχία του γονιδιώματος του κορωνοϊού (δηλαδή να εντοπίζει τις μεταλλάξεις που κυκλοφορούν).

 

Κόσμος

Ροή ειδήσεων

Share