Τετάρτη, 24 Απριλίου 2024

Τουρκία: Σε ισόβια κάθειρξη για την απόπειρα πραξικοπήματος το 2016 καταδικάστηκαν απόστρατοι στρατιωτικοί

Οι καταδικασθέντες απόστρατοι περιλαμβάνονται στους 497 κατηγορουμένους

7 Απριλίου 2021 13:46
Τουρκία: Σε ισόβια κάθειρξη για την απόπειρα πραξικοπήματος το 2016 καταδικάστηκαν απόστρατοι στρατιωτικοί
Από ATHENSMAGAZINE TEAM

Τουρκία: Σε ισόβια κάθειρξη καταδίκασε σήμερα δικαστήριο της Άγκυρας, τέσσερις απόστρατους στρατιωτικούς για τον ρόλο τους στην απόπειρα στρατιωτικού πραξικοπήματος του 2016 εναντίον του προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, όπως μετέδωσε το κρατικό πρακτορείο ειδήσεων Anadolu.

Οι καταδικασθέντες απόστρατοι περιλαμβάνονται στους 497 κατηγορουμένους, οι οποίοι είχαν άπαντες υπηρετήσει στη διάρκεια της σταδιοδρομίας τους στην προεδρική φρουρά και δικάζονταν σε σχέση με την αποτυχημένη απόπειρα πραξικοπήματος. Παράλληλα, τραγική είναι η κατάσταση στην Τουρκία εξαιτίας του «κραχ», που προκαλείται στην οικονομία της χώρας.

Τουρκία: Σε ισόβια κάθειρξη για την απόπειρα πραξικοπήματος το 2016 καταδικάστηκαν απόστρατοι στρατιωτικοί

Να υπενθυμίσουμε την απόπειρα πραξικοπήματος του 2016

Η απόπειρα πραξικοπήματος το 2016 στην Τουρκία συνέβη κατά τις βραδινές ώρες της 15ης Ιουλίου και πρώτες πρωινές της 16ης Ιουλίου του 2016, και διήρκεσε για αρκετές ώρες έως ότου πριν το μεσημέρι της 16ης Ιουλίου είχε πλέον διαπιστωθεί πως είχε αποτύχει οριστικά. Η ενέργεια φέρεται, σύμφωνα με την τουρκική κυβέρνηση, να είχε ενορχηστρωθεί από ομάδα στρατιωτικών εντός των τουρκικών Ενόπλων Δυνάμεων.

Η απόπειρα προκάλεσε σοβαρές υλικές ζημιές, 265 νεκρούς και πολλούς τραυματίες. Στην Άγκυρα, το τουρκικό Κοινοβούλιο και το Προεδρικό Μέγαρο βομβαρδίστηκαν. Πυροβολισμοί ακούστηκαν κοντά σε μεγάλα αεροδρόμια στην Άγκυρα και την Κωνσταντινούπολη. Οι αντιδράσεις στην απόπειρα ήταν σε μεγάλο βαθμό δυσμενείς τόσο στο εσωτερικό όσο και διεθνώς. Τα κύρια κόμματα της αντιπολίτευσης στην Τουρκία καταδίκασαν την απόπειρα.

Διεθνείς ηγέτες -όπως από την Ευρωπαϊκή Ένωση, το ΝΑΤΟ και τις Ηνωμένες Πολιτείες, κάλεσαν τους επίδοξους πραξικοπηματίες να σεβαστούν τους θεσμούς στην Τουρκία και τους εκλεγμένους αξιωματούχους. Ο πρωθυπουργός Μπιναλί Γιλντιρίμ δήλωσε, στα μέσα μαζικής ενημέρωσης στις 16 Ιουλίου το 2016, ότι η κατάσταση ήταν πλέον «υπό πλήρη έλεγχο». Αποκάλεσε την απόπειρα για πραξικόπημα μια «μαύρη κηλίδα στην τουρκική δημοκρατία».

Τουρκία: Σε ισόβια κάθειρξη καταδικάστηκαν απόστρατοι στρατιωτικοί για την απόπειρα πραξικοπήματος το 2016

Μαζικές συλλήψεις ακολούθησαν την απόπειρα πραξικοπήματος με 2.839 στρατιώτες να κρατούνται από την κυβέρνηση. Μετά την καταστολή της απόπειρας, ο πρόεδρος Ερντογάν είχε δηλώσει πως επρόκειτο για προδοσία η οποία θα πληρωθεί πολύ ακριβά και πως με την βοήθεια του Θεού θα ξεκαθαριστούν οι ένοπλες δυνάμεις από τα στοιχεία αυτά.

Έως την 19η Ιουλίου, συνελήφθησαν ή αποτάχθηκαν 20.000 στρατιωτικοί, αστυνομικοί, και δικαστικοί υπάλληλοι από τις υπηρεσίες του κράτους, ενώ ο Ερντογάν άφησε το ενδεχόμενο ανοικτό για επαναφορά της θανατικής ποινής, παρά τις προειδοποιήσεις της Ευρωπαϊκής Ένωσης και των ΗΠΑ πως κάτι τέτοιο θα απομόνωνε την Τουρκία.

Η αντίδραση της κυβέρνησης συνεχίστηκε, απαγορεύοντας την θρησκευτική τελετή στις κηδείες των πραξικοπηματιών, απαγορεύοντας την λειτουργία των τηλεοπτικών σταθμών που θεώρησε πως πρόσκεινται στους υπαίτιους του πραξικοπήματος, και παράλληλα απολύοντας και 15.000 υπαλλήλους του υπουργείου παιδείας ανάμεσα τους και 1.577 πρυτάνεις πανεπιστημίων και επιπλέον ακυρώνοντας τις άδειες 21.000 ιδιωτικών εκπαιδευτικών. Δύο εβδομάδες αργότερα, οι διώξεις επεκτάθηκαν και σε διαιτητές του ποδοσφαίρου.

 

Κόσμος

Ροή ειδήσεων

Share