Πέμπτη, 28 Μαρτίου 2024

Μυστήριο στο βυθό της Νορβηγίας: Γιγάντιες μάζες που περιέχουν αβγά καλαμαριών

Απίθανες φωτογραφίες

7 Απριλίου 2021 10:01
Μυστήριο στο βυθό της Νορβηγίας: Γιγάντιες μάζες που περιέχουν αβγά καλαμαριών
Από ATHENSMAGAZINE TEAM

Νορβηγία: Μυστηριώδεις μάζες με περίβλημα ζελατίνας εντοπίστηκε στα ανοιχτά των ακτών και ενδέχεται να περιέχουν εκατοντάδες χιλιάδες μικροσκοπικά αβγά καλαμαριών!

Αντιμέτωποι με ένα μυστήριο θέαμα βρέθηκαν ερευνητές, στα ανοιχτά των ακτών της Νορβηγίας, όπου εντοπίστηκαν περίεργες μάζες πλάτους ενός μέτρου, που περιέχουν μικροσκοπικά αβγά καλαμαριών, εντός μιας φούσκας από βλέννα, σύμφωνα με μελέτη.

Με την ευκαιρία δείτε κι αυτό: Το καλαμάρι που "βγήκε"... από κινούμενα σχέδια

Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι σε κάθε μάζα ενδέχεται να περιέχονται έως και εκατοντάδες χιλιάδες μικροσκοπικά αβγά,
με το καθένα απ’ αυτά να μπορεί να εξελιχθεί σε εμβρυϊκό καλαμάρι.

Από τα μέσα της δεκαετίας του 1980, έχουν καταγραφεί 90 τέτοιες μάζες στη Νορβηγία και στη Μεσόγειο. Ωστόσο μόλις πρόσφατα ελήφθη δείγμα τους. Σύμφωνα με την ομάδα, τα αβγά προέρχονται από το κοινό καλαμάρι Illex coindetii, που συναντάται τόσο στις δύο πλευρές του Ατλαντικού όσο και στη Μεσόγειο.

Αυγά από καλαμάρια

Πού οφείλεται αυτό;

Όταν το θηλυκό καλαμάρι αναπαράγεται, τότε δημιουργούνται τεράστιοι σάκοι αβγών από τη βλέννα του, που τα διατηρούν ασφαλή και προστατευμένα κατά την περίοδο της ανάπτυξης. Οι μάζες, που αποσυντίθενται σε αργό ρυθμό, με την πάροδο του χρόνου, επιπλέον μεταξύ βυθού και επιφάνειας.

Οι επιστήμονες γνωρίζουν για το I. coindetii εδώ και δύο αιώνες. Ωστόσο, η παρατήρηση των σάκων με αβγά είναι σπάνια. Το 2019 μια ομάδα αυτοδυτών μπόρεσαν να συλλέξουν δείγματα ιστών από τέσσερις σάκους, στους οποίους έγιναν ανάλυση DNA για να επιβεβαιωθεί η προέλευσή τους.

Μυστήριο στο βυθό της Νορβηγίας

Τι δείχνουν τα πρώτα δείγματα από τους δύτες;

Οι δύτες συνέλεξαν τα δείγματα και τα διατήρησαν στα ψυγεία τους μέχρι να μπορέσουν να τα δείξουν σε ερευνητές. Ο συγγραφέας και θαλάσσιος ζωολόγος Halldis Ringvold δήλωσε στο Live Science ότι πρέπει να δούμε τι υπάρχει μέσα την μάζα, που δείχνει έμβρυα καλαμαριών σε τέσσερα διαφορετικά στάδια.

Πάντως η μάζα μεταλλάσσεται με την ανάπτυξη των εμβρύων. Ωστόσο, το γεγονός ότι όλες οι μάζες που έχουν καταγραφεί έχουν παρόμοιο σχήμα και μέγεθος, υποδηλώνει ότι δημιουργήθηκαν από το ίδιο είδος καλαμαριού.

Αυγά από καλαμάρια γιγάντια

Το σημάδι που προβληματίζει

Οι ερευνητές υποστηρίζουν ότι η δειγματοληψία των δυτών δεν φαίνεται να κατέστρεψε τους σάκους αβγών. Οι σκοτεινές ραβδώσεις που παρατηρήθηκαν σε πολλές μάζες ενδέχεται να οφείλεται στο μελάνι που απελευθερώνει το θηλυκό καλαμάρι, όταν γονιμοποιεί τα αυγά.

Σύμφωνα με την ομάδα, οι μάζες ανεξαρτήτως του αν έχουν σκοτεινές ραβδώσεις, ξεκινά να διαλύεται μόλις τα έμβρυα αρχίζουν να αναπτύσσονται. Εναλλακτικά, οι ερευνητές δεν αποκλείουν οι ραβδώσεις ενδέχεται να χρησιμεύουν ως αμυντικός μηχανισμός, προκειμένου να αποτρέψει επίδοξους θηρευτές. Η έρευνα δημοσιεύτηκε στην επιθεώρηση «Scientific Reports».

 

Κόσμος

Ροή ειδήσεων

Share