Τετάρτη, 28 Ιουλίου 2021

Ισχυρός σεισμός στη Ρωσία

Που ήταν το επίκεντρο της δόνησης

30 Μαρτίου 2021 07:48
Ισχυρός σεισμός στη Ρωσία
Από Γιάννης Κυριακόπουλος

Ισχυρός σεισμός μεγέθους 5 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ καταγράφηκε στη χερσόνησο της Καμτσάκτα, στη Ρωσία. Ειδικότερα, σύμφωνα περιφερειακό τμήμα της Γεωφυσικής Έρευνας της Ρωσικής Ακαδημίας Επιστημών, ο σεισμός καταγράφηκε περίπου 175 χιλιόμετρα μακριά από τον οικισμό Ουστ-Καμτσάτσκ.

Σεισμός στη Ρωσία

Υπενθυμίζεται ότι η Καμτσάτκα βρίσκεται σε μια σεισμικά ενεργή ζώνη γνωστή ως «Δακτύλιος της Φωτιάς» και πλήττεται τακτικά από δονήσεις. Μάλιστα, η ανατολική ακτή της χερσονήσου βρίσκεται κατά μήκος των συνόρων τριών τεκτονικών πλακών, της Οχοτσκικής, του Ειρηνικού και της Βόρειας Αμερικής, με τις δύο τελευταίες να κινούνται προς την πρώτη, γεγονός που αυξάνει τη σεισμική δραστηριότητα στην περιοχή.

Παράλληλα, δέος προκαλούν φωτογραφίες που απεικονίζουν την άσφαλτο στον δρόμο στο Βλαχογιάννι να ανοίγει στα δύο και σε αγρό στον Βαρκό να ανοίγει “κρατήρας” και να βγαίνει νερό από την γη, μετά τον σεισμό στην Ελασσόνα.

Ισχυρός σεισμός 6 Ρίχτερ στην Αλγερία - Κατέρρευσαν κτίρια (Video)

Ισχυρός σεισμός μεγέθους 6 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ, σημειώθηκε κατά τη διάρκεια της νύχτας στον θαλάσσιο χώρο ανοικτά της ανατολικής Αλγερίας.

Σύμφωνα με το αμερικανικό ινστιτούτο γεωφυσικών ερευνών (USGS), ο σεισμός σημειώθηκε σε μικρό εστιακό βάθος 10 χιλιομέτρων. Επίκεντρο του σεισμού ήταν ο θαλάσσιος χώρος 20 χιλιόμετρα βορειοανατολικά της πόλης Μπετζάγια, με την σεισμική δόνηση να πραγματοποιείται στη 01:04 (τοπική ώρα, 02:04 ώρα Ελλάδας), κατά τα δεδομένα που δημοσιοποίησε το USGS.

Μετά τον κύριο σεισμό ακολούθησαν ισχυροί μετασεισμοί της τάξεως των 5.2 και 4.7 Ρίχτερ, με τις πρώτες εικόνες να δείχνουν σοβαρές ζημιές σε κτίρια.

Παράλληλα, αρκετές είναι οι εξελίξεις μετά τους ισχυρούς σεισμούς που έγιναν τις τελευταίες μέρες στην χώρα μας και ειδικά στον Τύρναβο που σημειώθηκαν 6,3 Ρίχτερ.

 

Κόσμος

Ροή ειδήσεων

Share