Πέμπτη, 25 Απριλίου 2024

Κόλλησε στη διώρυγα του Σουέζ το Even Given - Τον γύρο της Αφρικής κάνουν όσα πλοία θέλουν να περάσουν!

Πως κάνεις μια γύρα το τετράγωνο να βρεις να παρκάρεις; Κάπως έτσι

26 Μαρτίου 2021 13:47
Κόλλησε στη διώρυγα του Σουέζ το Even Given - Τον γύρο της Αφρικής κάνουν όσα πλοία θέλουν να περάσουν!
Από ATHENSMAGAZINE TEAM

Το θηριώδες Ever Given για να ξεμπλοκαριστεί χρειάζεται να αφαιρεθούν 20.000 κ.μ. άμμου. Στα 9.5 δισ. η οικονομική ζημιά. Περνάνε από το ακρωτήρι της «Καλής Ελπίδας» τα πλοία.

Τεράστια είναι τα προβλήματα, λειτουργικά, αλλά φυσικά και οικονομικής φύσεως που έχουν δημιουργηθεί στις ναυτιλιακές εταιρείες αλλά και τη διώρυγα του Σουέζ, από την προσάραξη για 4η μέρα του θηριώδους Ever Given.

Το 400 μέτρων μήκους και 59 πλάτος, αλλά και 224.000 τόνων εμπορικό πλοίο, το οποίο μεταφέρει 20.000 κοντέινερ δεν έχει αποκολληθεί από τη διώρυγα του Σουέζ, με αποτέλεσμα να έχει δημιουργήσει πολλαπλά προβλήματα στα υπόλοιπα πλοία που περιμένουν στην ουρά για να διαβούν.

20.000 κ.μ. άμμου πρέπει να αφαιρεθούν

Το Ever Given, λόγω ισχυρών ανέμων γύρισε διαγώνια κατά την είσοδό του στη Διώρυγα του Σουέζ από την Ερυθρά θάλασσα, αλλά κανένα από τα εμπορευματοκιβώτιά του δεν βυθίστηκε. Έχει κλείσει όμως από την περασμένη Τρίτη(23/3) τη διώρυγα του Σουέζ από άκρη σε άκρη και για να «απελευθερωθεί» χρειάζεται οι εκσκαφείς να αφαιρέσουν 20.000 κυβικά μέτρα άμμου από το σημείο. Για να γίνει αυτό πρέπει να σκάψουν σε βάθος 12 με 16 μέτρα.

Κόλλησε στη διώρυγα του Σουέζ το Even Give

Τον γύρο της Αφρικής

Η οικονομική ζημιά που έχει προκαλέσει το μπλοκάρισμα της διώρυγας υπολογίζεται στα 9.5 δισ. δολάρια και αναγκάζει πλέον, μετά από 4 μέρες πολλές εταιρείες να αλλάξουν δρομολόγιο και να ακολουθήσουν την παλαιά διαδρομή, η οποία είναι... ο γύρος της Αφρικής.

Ήδη εφτά τάνκερ που μετέφεραν υγροποιημένο φυσικό αέριο άλλαξαν δρομολόγιο την Παρασκευή (26/3), ενώ τα τρία εξ αυτών ακολουθούν πλέον την μακρύτερη διαδρομή, η οποία είναι γύρω από την Αφρική, δηλαδή από το Ακρωτήριο της Καλής Ελπίδας. Ακόμα τέσσερα δεξαμενόπλοια τύπου «Long-Range 2» που κανονικά θα περνούσαν από τη Διώρυγα του Σουέζ, εξετάζουν με τη σειρά τους το ενδεχόμενο να ακολουθήσουν το δρομολόγιο και να περάσουν από το Ακρωτήριο της Καλής Ελπίδας, Κάθε τάνκερ LR-2 υπολογίζεται πως μεταφέρει περίπου 75.000 τόνους πετρελαίου.

Πιο μεγάλο από τον Πύργο του Άιφελ

Για να καταλάβει κανείς το μέγεθος του Ever Given, είναι το 13ο μεγαλύτερο στον κόσμο και περίπου 100 μέτρα μεγαλύτερο από τον Πύργο του Άιφελ. Η πλοιοκτήτρια εταιρεία σε ανακοίνωσή της ζήτησε συγγνώμη για την χρονοβόρα διαδικασία και το κλείσιμο της διώρυγας.

 

Κόσμος

Ροή ειδήσεων

Share