Πέμπτη, 18 Απριλίου 2024

Κορωνοϊός: Ακόμη μία "νίκη" για το ρωσικό εμβόλιo Sputnik V - Ποια χώρα έχει "σειρά"

Μεγάλες ανατροπές

19 Μαρτίου 2021 16:50
Κορωνοϊός: Ακόμη μία

Κορωνοϊός: Από ότι φαίνεται η Ρωσία καταφέρνει με το εμβόλιο της να κάνει όλο και περισσότερες συμφωνίες με άλλες χώρες για να αυξήσει την παραγωγή και να το προωθήσει.

Ενώ από την άλλη κάποιες άλλες χώρες συνεχίζουν να κάνουν τους εμβολιασμούς τους χρησιμοποιώντας το εμβόλιο της AstraZeneca.

Αλλάζουν τα δεδομένα.

Κορωνοϊός: Η νέα συμφωνία της Ρωσίας

Σήμερα, Παρασκευή 19 Μαρτίου, ο υπουργός Υγείας της Γερμανίας Γενς Σπαν δήλωσε ότι τάσσεται υπέρ της υπογραφής συμφωνίας με την Ρωσία για την προμήθεια του εμβολίου κατά του κορωνοϊού Sputnik V.

«Φαντάζομαι ότι ολοκληρώνουμε συμβόλαια και τα ολοκληρώνουμε γρήγορα», είπε στη διάρκεια της εβδομαδιαίας συνέντευξης Τύπου και πρόσθεσε ότι η Γερμανία βρίσκεται σε στενή επικοινωνία με τη Ρωσία για θέματα που αφορούν το εμβόλιο.

Μια προϋπόθεση, ωστόσο, είναι να υπάρξουν περισσότερες λεπτομέρειες σχετικά με την ποσότητα των δόσεων εμβολίου που μπορεί να παραδοθεί, είπε ο υπουργός. «Είμαι πολύ υπέρ του να το κάνουμε σε εθνικό επίπεδο, αν η ΕΕ δεν κάνει κάτι», πρόσθεσε ο Σπαν.

Ανατροπή με τα δεδομένα.

Ποια άλλη χώρα τάσσεται υπέρ του εμβολίου της Ρωσίας

Την Πέμπτη, υπέρ της ταχείας έγκρισης του ρωσικού εμβολίου για τον κορωνοϊό, Sputnik V, τάχθηκαν αμφότεροι ο Χριστιανοκοινωνιστής πρωθυπουργός της Βαυαρίας, Μάρκους Ζέντερ, και ο Σοσιαλδημοκράτης δήμαρχος και κυβερνήτης του κρατιδίου του Βερολίνου, Μίχαελ Μιούλερ.

«Χρειαζόμαστε κάθε εμβόλιο που μπορούμε να αποκτήσουμε», δήλωσε σήμερα, Πέμπτη, ο Μίχαελ Μιούλερ κατόπιν τηλεδιάσκεψης των επικεφαλής των γερμανικών κρατιδίων -κατά τη διάρκεια της οποίας συνομίλησαν και με την πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, για την ανάγκη υποβολής αίτησης για κανονική έγκριση του ρωσικού, αλλά και άλλων εμβολίων.

«Εννοείται πως εάν έχουμε την ευκαιρία να αποκτήσουμε αυτό το εμβόλιο, φυσικά το θέλουμε και θα εκμεταλλευτούμε αυτήν την ευκαιρία» τόνισε ο Μιούλερ, ο οποίος είναι ο πρόεδρος της διάσκεψης των πρωθυπουργών των ομοσπονδιακών κρατιδίων.

Κορωνοϊός: Ραγδαίες οι εξελίξεις με το εμβόλιο της Abdala - Τι γίνεται με τις δοκιμές

Κορωνοϊός: Συνεχίζονται οι εξελίξεις σχετικά με την παραγωγή των εμβολίων στην Κούβα και ειδικά με το Abdala όπου γίνονται δοκιμές για αυτό.

Σημειώνεται ότι η Γαλλία είναι μία από τις χώρες που θα συνεχίσουν τους εμβολιασμούς με τις δόσεις των εμβολίων της AstraZeneca.

Δύσκολη η κατάσταση.

Κορωνοϊός: Το εμβόλιο της Abdala

Οι εποπτικές αρχές της Κούβας ενέκριναν χθες Πέμπτη την έναρξη της Φάσης 3 της κλινικής δοκιμής του δεύτερου υποψηφίου εμβολίου για τον νέο κορωνοϊό, καθώς η Αβάνα συνεχίζει τον αγώνα δρόμου στον οποίο έχει αποδυθεί με σκοπό να ανοσοποιήσει μέσα στη χρονιά όλο τον πληθυσμό της χώρας, να ελέγξει το σοβαρότερο ξέσπασμα της πανδημίας που έχει αντιμετωπίσει από την εκδήλωσή της πέρυσι και πιθανόν να εξασφαλίσει έσοδα από την πώλησή του στο εξωτερικό.

Το νησί της Καραϊβικής υπό κομμουνιστική κυβέρνηση, που έχει μακρά εμπειρία στην ανάπτυξη και στην εξαγωγή εμβολίων, συγκαταλέγεται στα λιγοστά πλέον κράτη της περιφέρειας όπου δεν έχει αρχίσει ακόμα εκστρατεία ανοσοποίησης για τον νέο κορωνοϊό, καθώς η κυβέρνηση βασίζεται στα δικά της υποψήφια εμβόλια.

Αυτόν τον μήνα, η Αβάνα άρχισε την φάση των κλινικών δοκιμών του πιο προχωρημένου πειραματικού εμβολίου, που έχει βαπτιστεί Soberana 02 («εθνική κυριαρχία 02»), αντανακλώντας την αίσθηση εθνικής υπερηφάνειας για την αυτάρκεια της χώρας στο πεδίο της υγείας, παρά το εμπάργκο των ΗΠΑ, που επιβάλλεται εδώ και δεκαετίες.

Χθες Πέμπτη, ο εποπτικός φορέας της Κούβας έδωσε το πράσινο φως για να αρχίσει η φάση των κλινικών δοκιμών και του εμβολίου Abdala, όνομα που παραπέμπει σ’ ένα ποίημα που έγραψε τον 19ο αιώνα ο ήρωας της ανεξαρτησίας της Κούβας, ο Χοσέ Μαρτί.

Όπως και το Σομπεράνα 02, το Αμπντάλα στοχεύει την πρωτεΐνη-ακίδα του νέου κορωνοϊού.

Συνεχίζονται οι δοκιμές.

Οι εθελοντές και η ολοκλήρωση της μελέτης

Οι αρχές σκοπεύουν να στρατολογήσουν περίπου 48.000 εθελοντές μεταξύ 19 και 80 ετών σε ανατολικές επαρχίες της Κούβας για την τυχαιοποιημένη δοκιμή του εμβολίου, που χορηγείται σε τρεις δόσεις, από την επόμενη εβδομάδα, σύμφωνα με τα επίσημα αρχεία για τις κλινικές δοκιμές.

Η μελέτη θα ολοκληρωθεί τον Ιούλιο και οι πρώτες επιστημονικές δημοσιεύσεις αναμένονται τον Αύγουστο.

Η κυβέρνηση του προέδρου Μιγκέλ Ντίας-Κανέλ λέει πως σκοπεύει να ανοσοποιήσει όλο τον πληθυσμό μέσα στη χρονιά. Επικριτές της όμως αντιτείνουν ότι η ανάπτυξη εμβολίων ενέχει μεγάλο βαθμό ρίσκου και ότι θα όφειλε να έχει αγοράσει ήδη εγκεκριμένα σε άλλα κράτη, ιδίως για να προστατεύσει τις ομάδες υψηλού κινδύνου, αντί να περιμένει τα αποτελέσματα των δοκιμών των κουβανικών υποψήφιων εμβολίων.

Η Κούβα έχει βρεθεί αντιμέτωπη τους τελευταίους μήνες με το χειρότερο ξέσπασμα της πανδημίας από πέρυσι, κάτι που αποδίδεται στο άνοιγμα των συνόρων της στα τέλη της περασμένης χρονιάς. Η νήσος των 11 εκατ. κατοίκων καταγράφει από 600 ως 1.000 μολύνσεις την ημέρα, αριθμούς πολύ πιο υψηλούς από τους μονοψήφιους που ανακοίνωνε για μεγάλο μέρος του 2020· πάντως ο απολογισμός της πανδημίας (384 νεκροί εξαιτίας της COVID-19 επί συνόλου 64.414 κρουσμάτων του SARS-CoV-2) παραμένουν πολύ κάτω από τον παγκόσμιο μέσο όρο κατά κεφαλή.

 

Κόσμος

Ροή ειδήσεων

Share