Παρασκευή, 29 Μαρτίου 2024

Κορωνοϊός: Κρίσιμη η κατάσταση με τα μεταλλαγμένα κρούσματα - Πόσο αποτελεσματικά είναι τα εμβόλια εναντίον τους

Που θα πάει όλο αυτό

18 Μαρτίου 2021 16:39
Κορωνοϊός: Κρίσιμη η κατάσταση με τα μεταλλαγμένα κρούσματα - Πόσο αποτελεσματικά είναι τα εμβόλια εναντίον τους

Κορωνοϊός: Κρίσιμη είναι η κατάσταση σε όλο τον κόσμο με τον κορωνοϊό όμως αυτό που προκαλεί μεγάλα προβλήματα και ανησυχίες είναι οι μεταλλάξεις που έχουν εμφανιστεί.

Σημειώνεται ότι από το Σάββατο τα μέτρα στην Ελλάδα φαίνεται πως χαλαρώνουν με την απαγόρευση της κυκλοφορίας και η μετακίνηση σε άλλο δήμο.

Νέες έρευνες από τους επιστήμονες.

Κορωνοϊός: Η κατάσταση με τα μεταλλαγμένα κρούσματα

Ζαλίζουν τους ειδικούς η κατάσταση με τα μεταλλαγμένα κρούσματα που έχουν εμφανιστεί τον τελευταίο καιρό και ειδικά με το βραζιλιάνικο παραλλαγμένο στέλεχος του κορωνοϊού ενώ σύμφωνα με τελευταία του πανεπιστημίου της Οξφόρδης η νοτιοαφρικανική είναι αυτή που προκαλεί την μεγαλύτερη ανησυχία.

Τα παραλλαγμένα στελέχη του κορωνοϊού με συγκεκριμένες μεταλλάξεις στην πρωτεΐνη-ακίδα προκαλούν ανησυχία στους επιστήμονες ότι ενδέχεται να μειώνουν την αποτελεσματικότητα των εμβολίων, καθώς και των αντισωμάτων που αναπτύσσουν όσοι μολύνονται από κορωνοϊό.

Οι επιστήμονες χρησιμοποίησαν δείγματα αίματος από ανθρώπους που απέκτησαν αντισώματα στον κορωνοϊό αφού ανέρρωσαν από covid-19, αλλά και άλλων που εμβολιάστηκαν με τα εμβόλια της AstraZeneca και της Pfizer/BioNTech τα οποία χορηγούνται στη Βρετανία.

Τα στοιχεία έδειξαν ότι το επίπεδο της εξουδετέρωσης του κορωνοϊού από τα αντισώματα που δημιουργήθηκαν σε όσους εμβολιάστηκαν κατά της covid-19 σχεδόν υποτριπλασιάστηκε απέναντι στο βραζιλιάνικο παραλλαγμένο στέλεχος (γνωστό ως Ρ1), όσο μειώνεται δηλαδή και απέναντι στο βρετανικό παραλλαγμένο στέλεχος.

Αυτές είναι οι νέες έρευνες.

Πως αντιδρά το εμβόλιο απέναντι στα παραλλαγμένα στελέχη

“Τα στοιχεία αυτά καταδεικνύουν ότι τα αντισώματα που έχουν παραχθεί φυσικά και αυτά που δημιουργήθηκαν μετά τον εμβολιασμό εξακολουθούν να εξουδετερώνουν αυτά τα παραλλαγμένα στελέχη, αλλά σε μικρότερο ποσοστό”, αναφέρεται στην έρευνα.

Το παραλλαγμένο στέλεχος που πρωτοεντοπίστηκε στη Νότια Αφρική προκάλεσε ακόμη μεγαλύτερη μείωση του επιπέδου εξουδετέρωσης του κορωνοϊού, κατά εννέα φορές σε όσους είχαν λάβει το εμβόλιο της AstraZeneca και κατά 7,6 φορές σε όσους είχαν λάβει αυτό της Pfizer/BioNTech.

Oι συντάκτες της έρευνας ανέφεραν ότι η ανάπτυξη εμβολίων κατά του νοτιοαφρικανικού παραλλαγμένου στελέχους, γνωστού ως Β.1.351, θα πρέπει να είναι “η βασικότερη προτεραιότητα για τους παραγωγούς εμβολίων παγκοσμίως”. Σημειώνεται ότι η έρευνα αυτή δεν έχει αξιολογηθεί από ομότιμους.

 

Κόσμος

Ροή ειδήσεων

Share