Πέμπτη, 28 Μαρτίου 2024

Μυστήριο με το θάνατο του Τζέιμς Λεβίν: Έγινε γνωστός οκτώ μέρες μετά

Είχε καθαιρεθεί από τη Metropolitan Opera της Νέας Υόρκης μετά από σεξουαλικό σκάνδαλο

17 Μαρτίου 2021 23:04
Μυστήριο με το θάνατο του Τζέιμς Λεβίν: Έγινε γνωστός οκτώ μέρες μετά
Από Ραφαήλ Αλαγάς

Ένας σπουδαίος μαέστρος έφυγε από τη ζωή, με τον Τζέιμς Λεβίν να πεθαίνει στα 77 του χρόνια στις 9 Μαρτίου, αλλά την είδηση να γίνεται γνωστή σήμερα (17/3), ήτοι οκτώ μέρες αργότερα, προκαλώντας πολλά ερωτήματα.

Ο Τζέιμς Λεβίν πέθανε από φυσικά αίτια στις 9 Μαρτίου στο Παλμ Σπρινγκς της Καλιφόρνιας, δήλωσε, χωρίς να δώσει περισσότερες διευκρινίσεις, ο γιατρός του, επιβεβαιώνοντας είδηση των «New York Times», τη στιγμή που ένας ακόμη θάνατος σοκάρει τον καλλιτεχνικό κόσμο. Ο Τζέιμς Λεβίν ήταν ο διευθυντής ορχήστρας της Μητροπολιτικής Όπερας της Νέας Υόρκης για περισσότερα από 40 χρόνια και ένας από τους πιο σημαντικούς μαέστρους μέχρι την ημέρα που οι κατηγορίες για σεξουαλική κακοποίηση και παρενόχληση έβαλαν τέλος στην καριέρα του.

Ο θάνατός του επιβεβαιώθηκε στον Τύπο, την Τετάρτη το πρωί από τον γιατρό του Λεν Χορόβιτς. Η αιτία του θανάτου δεν δημοσιοποιήθηκε αμέσως, ούτε έγινε σαφές γιατί ο θάνατός του δεν ανακοινώθηκε νωρίτερα. Μετά τις καταγγελίες για σεξουαλικά σκάνδαλα με νεαρούς άντρες, το 2017, η Μητροπολιτική Όπερα της Νέας Υόρκης τον έθεσε σε διαθεσιμότητα και στη συνέχεια τον απέλυσε το 2018, σε ηλικία των 74 ετών.

Τζέιμς Λεβίν: Αυτός ήταν ο μεγάλος μαέστρος - Το σεξουαλικό σκάνδαλο που τον κατέστρεψε

Γεννημένος στο Σινσινάτι, ο Λεβίν διορίστηκε μουσικός διευθυντής της Μητροπολιτικής Όπερας της Νέας Υόρκης το 1976 και την αναμόρφωσε έτσι ώστε να συμπεριελήφθη στις μεγαλύτερες Όπερες του κόσμου. Είχε πλούσια σγουρά μαλλιά, φορούσε πάντα στρογγυλά μεταλλικά γυαλιά και με το εκφραστικό στιλ και την εξωστρεφή προσωπικότητά του, ο Λεβίν διακρίθηκε ως μια από τις πιο αναγνωρίσιμες προσωπικότητες της κλασικής μουσικής παγκοσμίως. Συνολικά διηύθυνε την ορχήστρα της Μητροπολιτικής Όπερας της Νέας Υόρκης περισσότερες από 2.550 φορές. Το 2006 αντιμετώπισε προβλήματα υγείας με τους νεφρούς του έπειτα από μία πτώση στη σκηνή. Το 2016, εγκατέλειψε τη μουσική διεύθυνση της Met, αφού διαγνώστηκε ότι είχε προσβληθεί από τη νόσο Πάρκινσον.

Πριν ξεσπάσει το σεξουαλικό σκάνδαλο, ο Λεβίν, ήταν ένας ευρέως αγαπητός μαέστρος, που επί δεκαετίες βοήθησε στον καθορισμό της προσωπικότητας της Met. Επί επτά χρόνια, αρχίζοντας από το 2004, ήταν ο διευθυντής μουσικής της Συμφωνικής Ορχήστρας της Βοστώνης. Ο Λεβίν διετέλεσε επίσης διευθυντής μουσικής της Φιλαρμονικής του Μονάχου για πέντε χρόνια (1999-2004). Είχε μακροχρόνιες σχέσεις με τη Φιλαρμονική του Βερολίνου, τη Φιλαρμονική της Βιέννης και τη Συμφωνική Ορχήστρα του Σικάγου.

«Κανένας καλλιτέχνης στην ιστορία των 137 ετών της Met δεν είχε τόσο μεγάλο αντίκτυπο όπως ο James Levine», δήλωσε ο Peter Gelb, γενικός διευθυντής της Όπερας της Νέας Υόρκης.

 

Κόσμος

Ροή ειδήσεων

Share