Πέμπτη, 08 Δεκεμβρίου 2022

Κορωνοϊός: Απάντηση "φωτιά" από την Κομισιόν για τον τρόπο διανομής των δόσεων στην Ευρωπαϊκή Ένωση

Κανείς δεν το περίμενε

13 Μαρτίου 2021 22:15
Κορωνοϊός: Απάντηση

Κορωνοϊός: Συνεχίζεται η τραγική κατάσταση με τον κορωνοϊό σε όλο τον κόσμο με αποτέλεσμα να έχουν ξεκινήσει ήδη οι εμβολιασμοί στις περισσότερες χώρες ώστε να ξεκινήσει η ανοσία σε λίγους μήνες.

Σημειώνεται ότι τρεις υγειονομικοί βρίσκονται στο νοσοκομείο με θρόμβωση έπειτα από την χορήγηση του εμβολίου της AstraZeneca.

Νέες αποκαλύψεις για το εμβόλιο.

Κορωνοϊός: Η απάντηση της Κομισιόν για τις δόσεις

Η Κομισιόν συμφωνεί με τις πρόσφατες δηλώσεις πολλών κρατών-μελών ότι η πιο δίκαιη λύση για την κατανομή δόσεων εμβολίων βασίζεται σε αναλογία του πληθυσμού κάθε κράτους-μέλους, ανέφερε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, με ανακοίνωσή της.

Όπως υπογραμμίζεται, «τα κράτη-μέλη αποφάσισαν να απομακρυνθούν από την πρόταση της Επιτροπής προσθέτοντας μια ευελιξία που επιτρέπει τη συμφωνία για διαφορετική κατανομή των δόσεων, λαμβάνοντας υπόψιν την επιδημιολογική κατάσταση και τις ανάγκες εμβολιασμού κάθε χώρας».

Παράλληλα, αναφέρεται ότι «εναπόκειται στα κράτη-μέλη να βρουν συμφωνία εάν επιθυμούν να επιστρέψουν στην αναλογική βάση».

Τι είπε για το εμβόλιο η Κομισιόν.

Ειδικότερα, η ανακοίνωση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής αναφέρει:

«Η κατανομή δόσεων εμβολίων στο πλαίσιο των Προκαθορισμένων Συμφωνιών Αγοράς ακολούθησε μια διαφανή διαδικασία.

Η Επιτροπή συμφωνεί με τις πρόσφατες δηλώσεις πολλών κρατών-μελών ότι η πιο δίκαιη λύση για την κατανομή δόσεων εμβολίων βασίζεται σε αναλογία του πληθυσμού κάθε κράτους-μέλους. Αυτή είναι η λύση που πρότεινε η Επιτροπή για όλες τις συμφωνίες προκαταβολικών αγορών. Είναι μια δίκαιη λύση, καθώς ο ιός προσβάλλει εξίσου παντού, σε όλα τα μέρη της ΕΕ.

Τα κράτη-μέλη αποφάσισαν να απομακρυνθούν από την πρόταση της Επιτροπής προσθέτοντας μια ευελιξία που επιτρέπει τη συμφωνία για διαφορετική κατανομή των δόσεων, λαμβάνοντας υπόψη την επιδημιολογική κατάσταση και τις ανάγκες εμβολιασμού κάθε χώρας. Σύμφωνα με αυτό το σύστημα, εάν ένα κράτος-μέλος αποφασίσει να μην παραλάβει την αναλογική κατανομή του, οι δόσεις αναδιανέμονται μεταξύ των άλλων ενδιαφερόμενων κρατών μελών.

Τα κράτη-μέλη έχουν χρησιμοποιήσει αυτό το σύστημα για να τροποποιήσουν την αναλογική κατανομή που πρότεινε η Επιτροπή με βάση και τις 6 προσυμφωνίες αγοράς. Εναπόκειται στα κράτη μέλη να βρουν συμφωνία εάν επιθυμούν να επιστρέψουν στην αναλογική βάση».

 

Κόσμος

Ροή ειδήσεων

Share