Δευτέρα, 02 Αυγούστου 2021

Προσβλητικός και ανιστόρητος ο Μπόρις Τζόνσον: «Νόμιμα πήραμε τα γλυπτά του Παρθενώνα»

Αποκλείει την επιστροφή τους στην Ελλάδα

12 Μαρτίου 2021 09:55
Προσβλητικός και ανιστόρητος ο Μπόρις Τζόνσον: «Νόμιμα πήραμε τα γλυπτά του Παρθενώνα»
Από Ραφαήλ Αλαγάς

Μια ντροπιαστική και προσβλητική προς την παγκόσμια ιστορία δήλωση έκανε ο Μπόρις Τζόνσον, με τον πρωθυπουργό της Βρετανίας να αναφέρει, ότι η χώρα του πήρε νόμιμα, μέσω του Λόρδου Έλγιν, τα γλυπτά του Παρθενώνα.

Ο ίδιος, έχοντας ουσιαστικά «κλείνει» την πόρτα στο ενδεχόμενο να επιστρέψουν τα γλυπτά στην χώρα μας με όσα λέει στην εφημερίδα «Τα ΝΕΑ», τη στιγμή που την ουδετερότητά της διατηρεί η Βασίλισσα Ελισάβετ.

Μπόρις Τζόνσον: Η απίστευτη δήλωσή του για τα γλυπτά του Παρθενώνα

Συγκεκριμένα κληθείς να τοποθετηθεί στο αίτημα που διατύπωσε ο Κυριάκος Μητσοτάκης με συνέντευξή του στην εφημερίδα The Observer για να επιτραπεί η επανένωση των Γλυπτών του Παρθενώνα ο Μπόρις Τζόνσον απαντά:

«Αντιλαμβάνομαι τα έντονα συναισθήματα του Ελληνικού λαού και του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη για το θέμα αυτό. Ωστόσο η βρετανική κυβέρνηση έχει μια σταθερή και μακροχρόνια θέση για τα Γλυπτά: αποκτήθηκαν νομίμως από τον λόρδο Έλγιν, σύμφωνα με τους νόμους που ίσχυαν εκείνη την εποχή. Ο νόμιμος ιδιοκτήτης τους είναι οι επίτροποι του Βρετανικού Μουσείου από τότε που (σ.σ. τα Γλυπτά) περιήλθαν στην κατοχή τους».

Μπόρις Τζόνσον γλυπτά Παρθενώνα

Στην ίδια συνέντευξη ο Μπόρις Τζόνσον ερωτάται και για το Κυπριακό καθώς η Βρετανία είναι μια από τις εγγυήτριες δυνάμεις στην Κύπρο.

Ο Βρετανός πρωθυπουργός επαναλαμβάνει ότι η χώρα του «εξακολουθεί να υποστηρίζει σθεναρά μια συνολική, δίκαιη και διαρκή διευθέτηση του Κυπριακού η οποία θα βασίζεται στο διεθνώς αποδεκτό μοντέλο μιας διζωνικής, δικοινοτικής ομοσπονδίας με πολιτική ισότητα και στις υφιστάμενες παραμέτρους όπως αυτές ορίζονται στα σχετικά ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας».

«Η Βρετανία πιστεύει ότι αυτές είναι αρκετά ευρέες ώστε να περιλαμβάνουν μια σειρά από λύσεις. Μια διευθέτηση θα απαιτήσει τη συμφωνία των δύο ηγετών, την υποστήριξη της Ελλάδας και της Τουρκίας και – αυτό είναι καθοριστικής σημασίας – την υποστήριξη της κάθε κοινοτητας» προσθέτει ο Τζόνσον.

Ερωτηθείς, τέλος, για το αν συμμερίζεται τις ανησυχίες Ελλάδας και Κύπρου για τις ενέργειες της Τουρκίας στο Αιγαίο και την Ανατολική Μεσόγειο, ο Μπόρις Τζόνσον απαντά, κρατώντας ίσες αποστάσεις, ότι «ασφαλώς ανησυχήσαμε για τις επιπτώσεις που είχαν τα προσφατα γεγονότα στη σταθερότητα της περιοχής» ενώ χαιρετίζει την επανέναρξη των συνομιλιών Ελλάδας-Τουρκίας παροτρύνοντας «όλες τις πλευρές να δώσουν προτεραιότητα στο διάλογο και τη διπλωματία».

 

Κόσμος

Ροή ειδήσεων

Share