Τρίτη, 13 Απριλίου 2021

Κορωνοϊός: Επαναστατικές οι εξελίξεις με το εμβόλιο της Pfizer κατά της βραζιλιάνικης μετάλλαξης

Γίνονται αρκετές προσπάθειες για να μην ξεφύγει και άλλο η κατάσταση

9 Μαρτίου 2021 10:34
Κορωνοϊός: Επαναστατικές οι εξελίξεις με το εμβόλιο της Pfizer κατά της βραζιλιάνικης μετάλλαξης
Από Βασίλης Κατσιαούνης

Κορωνοϊός: Αρκετές είναι οι χώρες που έχουν ξεκινήσει τους εμβολιασμούς κατά του κορωνοϊού εδώ και λίγο καιρό όμως δεν σταματάνε οι εταιρείες την εξέλιξη τους για να είναι ακόμη πιο αποτελεσματικά.

Υπενθυμίζεται ότι την Δευτέρα 8 Μαρτίου ανακοινώθηκε στην Ευρώπη αλλά και στην Ελλάδα από το υπουργείο Υγείας ότι το εμβόλιο της AstraZeneca θα χορηγείται σε άτομα άνω των 65 ετών.

Συγκεκριμένα συνεχίζονται οι εξελίξεις σχετικά με το εμβόλιο της Pfizer όπου από ότι φαίνεται "νικά" την βραζιλιάνική μετάλλαξη που έχει εμφανιστεί.

Μεγάλες εξελίξεις με το εμβόλιο της Pfizer.

Κορωνοϊός: Εξελίξεις με το εμβόλιο της Pfizer

Το εμβόλιο της Pfizer μπόρεσε να εξουδετερώσει το παραλλαγμένο στέλεχός του το οποίο εξαπλώνεται με ταχύτητα στη Βραζιλία, σύμφωνα με μελέτη στο εργαστήριο τα ευρήματα της οποίας δημοσιεύθηκαν στην επιστημονική επιθεώρηση New England Journal of Medicine χθες Δευτέρα.

Δείγματα αίματος ανθρώπων που έχουν λάβει το εμβόλιο εξουδετέρωσαν κατασκευασμένη στο εργαστήριο εκδοχή του ιού με τις ίδιες μεταλλάξεις στο τμήμα της ιικής πρωτεΐνης-ακίδας της εξαιρετικά μολυσματικής παραλλαγής P.1, η οποία ταυτοποιήθηκε αρχικά στη Βραζιλία, σύμφωνα με τη μελέτη, η οποία διεξήχθη από επιστήμονες των δύο εταιρειών και της ιατρικής σχολής του Πανεπιστημίου του Τέξας.

Σύμφωνα με τους επιστήμονες, η εξουδετέρωση ήταν χονδρικά η ίδια με την επίπτωση σε προηγούμενη, λιγότερο μολυσματική παραλλαγή του νέου κορωνοϊού που εντοπίστηκε πέρυσι.

Συνεχίζονται οι εξελίξεις με το εμβόλιο της Pfizer.

Η επιλεγόμενη ιική πρωτεΐνη-ακίδα, που χρησιμοποιεί ο ιός για να εισβάλλει στα ανθρώπινα κύτταρα, είναι ο στόχος πολλών από τα εμβόλια που έχουν αναπτυχθεί μέχρι εδώ.

Σε προηγούμενες δημοσιευμένες μελέτες, το εμβόλιο της Pfizer διαπιστώθηκε ότι εξουδετερώνει και άλλα πιο μολυσματικά παραλλαγμένα στελέχη του κορωνοϊού, που ταυτοποιήθηκαν αρχικά στο Ηνωμένο Βασίλειο και στη Νότια Αφρική. Ωστόσο, η νοτιοαφρικανική παραλλαγή ενδέχεται να μειώνει τα προστατευτικά αντισώματα που δημιουργεί το εμβόλιο.

Η Pfizer λέει ότι πιστεύει πως το εμβόλιό της, ως έχει, πιθανότατα παρέχει προστασία έναντι της νοτιοαφρικάνικης παραλλαγής. Ωστόσο, η φαρμακευτική βιομηχανία σκοπεύει να δοκιμάσει μια τρίτη, ενισχυτική δόση, καθώς και μια εκδοχή του προϊόντος ειδικά κατασκευασμένη για τη νοτιοαφρικάνικη παραλλαγή, ώστε να κατανοηθεί επαρκέστερα η ανοσολογική απόκριση.

 

Κόσμος

Ροή ειδήσεων

Share