Δευτέρα, 20 Σεπτεμβρίου 2021

Σοκ στη Γαλλία: Νεκρός ο δισεκατομμυριούχος Ολιβιέ Ντασό

Συνετρίβη το ελικόπτερό του

7 Μαρτίου 2021 21:03
Σοκ στη Γαλλία: Νεκρός ο δισεκατομμυριούχος Ολιβιέ Ντασό
Από Γιάννης Κυριακόπουλος

Σοκ στη Γαλλία: Ο Ολιβιέ Ντασό, μέλος της Εθνοσυνέλευσης του γαλλικού κοινοβουλίου, σκοτώθηκε σήμερα μετά από συντριβή του προσωπικού του ελικοπτέρου. Θλίψη επικρατεί και στον καλλιτεχνικό κόσμο διότι απεβίωσε ο θρύλος του κλασσικού μπαλέτου Πατρίκ Ντιπόν μετά από σοβαρή ασθένεια.

Μάλιστα, ο Γάλλος πρόεδρος, Εμμανουέλ Μακρόν έχει εκφράσει ήδη τα συλλυπητήριά του για το θάνατο του δισεκατομμυριούχου, χαιρετίζοντας τα επιτεύγματά του ως επιχειρηματίας και στρατιωτικός, ενώ τόνισε πως ο Ντασό δεν σταμάτησε ποτέ να υπηρετεί τη χώρα του.

Σύμφωνα με όσα μεταδίδουν τα γαλλικά ΜΜΕ ο γόνος της γνωστής οικογένειας του μεγιστάνα Σερζ Ντασό, σκοτώθηκε όταν έπεσε το ελικόπτερό του στην πόλη Τόκ στην Καλβαντός.

«Αποχαιρετώ τον ηγέτη της βιομηχανίας, τον πολιτικό αλλά και τον επίτιμο αρχηγό των ενόπλων δυνάμεών μας που δεν σταμάτησε ποτέ να υπηρετεί την πατρίδα του» ήταν τα αποχαιρετιστήρια λόγια του προέδρου της Γαλλίας, Εμανουέλ Μακρόν.

Νεκρός ο δισεκατομμυριούχος Ολιβιέ Ντασό

Η ιστορία του Σερζ Ντασό, πατέρα τού Ολιβιέ

Ο βιομήχανος και μεγιστάνας Σερζ Ντασό, ο οποίος πέθανε το 2018, ήταν απόγονος της οικογένειας Αλλατίνη, Εβραίων της Θεσσαλονίκης.

Ο Σερζ Ντασό γεννήθηκε με το όνομα Σερζ Μπλοχ, το οποίο διατήρησε έως το 1946. Στη συνέχεια η οικογένειά του πήρε το όνομα Ντασό, το 1950, και έγινε καθολική. Στο Ισραήλ, όταν ανακοινώθηκε ο θάνατός του, σημείωσαν ότι υπήρξε Εβραίος για 25 χρόνια.

Ο Σερζ Ντασό ήταν απόγονος του Μωυσή Αλλατίνι. Η ισπανοεβραϊκής καταγωγής οικογένεια Αλλατίνη που μετακόμισε από το Λιβόρνο της Ιταλίας στις αρχές του 18ου αι. στη Θεσσαλονίκη, ήταν η τρίτη πλουσιότερη οικογένεια στην Οθωμανική Αυτοκρατορία, μετά τους τραπεζίτες Καμόντο και την οικογένεια Μοδιάνο, και η πρώτη πλουσιότερη οικογένεια στη Θεσσαλονίκη.

Η οικογένεια Αλλατίνι σφράγισε την ιστορία της Θεσσαλονίκης με τους ομώνυμους μύλους και την κεραμοποιία, αλλά και με τη Βίλα Αλλατίνι, ένα τριώροφο νεοκλασικό οικοδόμημα στην περιοχή Ντεπώ, στα ανατολικά του δήμου Θεσσαλονίκης και επί της λεωφόρου Βασιλίσσης Όλγας.

Απόγονος της οικογένειας Αλλατίνη και συγκεκριμένα της Νοεμί Αλλατίνη που γεννήθηκε στη Θεσσαλονίκη το 1860 και πέθανε στο Παρίσι το 1928 -κόρη του Δαρείου Αλλατίνη, εκ των ιδρυτών της επιχειρηματικής οικογένειας- ο Γάλλος κροίσος Σερζ Ντασό υπήρξε γερουσιαστής του κεντροδεξιού κόμματος Ενωση για ένα Λαϊκό Κίνημα (UMP) και πρώην δήμαρχος του Κορμπέιγ Εσόν (1995 και 2001).

Η οικογένεια Αλλατίνη εκτοπίστηκε από τη Θεσσαλονίκη το 1911, λόγω της ιταλικής της καταγωγής. Η Ναόμι είχε ήδη παντρευτεί τον Αδόλφο Μπλοχ, γιατρό, εβραίο αλσατικής καταγωγής, και ζούσαν στο Παρίσι. Ο γιος τους Μαρσέλ, και πατέρας του εκλιπόντος Σερζ, ίδρυσε το 1928 την αεροπορική βιομηχανία Μαρσέλ Μπλοχ.

Τον Αύγουστο του 1944 ο Μαρσέλ εκτοπίστηκε στο Μπούχενβαλντ, καθώς αρνήθηκε να αποκαλύψει στους Ναζί την αεροναυπηγική τεχνολογία του. Ανέκαμψε χάρη στη βοήθεια ενός συγκρατουμένου του, του Μαρσέλ Πολ, μέλους του Γαλλικού Κομμουνιστικού Κόμματος.

 

Κόσμος

Ροή ειδήσεων

Share