Δευτέρα, 12 Απριλίου 2021

Κορωνοϊός: Ραγδαίες οι εξελίξεις με την έγκριση του Sputnik-V - Πότε θα έρθουν οι πρώτες δόσεις στην Ευρώπη

Για να δούμε τι θα κάνει και αυτό

4 Μαρτίου 2021 12:43
Κορωνοϊός: Ραγδαίες οι εξελίξεις με την έγκριση του Sputnik-V - Πότε θα έρθουν οι πρώτες δόσεις στην Ευρώπη
Από Βασίλης Κατσιαούνης

Κορωνοϊός: Αρκετή δύσκολη είναι η κατάσταση με την πανδημία του κορωνοϊού σε όλο τον κόσμο με αποτέλεσμα να έχουν πάρει αρκετά σκληρά μέτρα οι περισσότερες χώρες για την αποτροπή της εξάπλωσης του.

Σημειώνεται ότι όσοι έχουν κάνει τις δόσεις του εμβολίου δεν σημαίνει ότι τα πράγματα είναι καλύτερα και ότι πρέπει να συνεχίσουν να προσέχουν και να ακολουθούν τα μέτρα.

Συγκεκριμένα η Ρωσία έχει κάνει αίτηση για την έγκριση του εμβολίου της Sputnik-V όπου δεν είναι γνωστό πότε θα εγκριθεί από τον ΕΜΑ.

Πότε θα έρθουν οι πρώτες δόσεις.

Κορωνοϊός: Η έγκριση του εμβολίου της Ρωσίας

Ειδικότερα την Πέμπτη (04.03.2021), έγινε γνωστό ότι ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Φαρμάκων (EMA) ξεκίνησε την αξιολόγηση του ρωσικού εμβολίου Sputnik V.Το ρωσικό εμβόλιο κατά του κορωνοϊού αναπτύχθηκε από το Εθνικό Κέντρο Επιδημιολογίας και Μικροβιολογίας Gamaleya.

Επισημαίνεται ότι δεν έγινε γνωστό πότε θα εγκριθεί από τον EMA. Η Ρωσία, πάντως, διαμηνύει στην Ευρώπη ότι μπορεί να τις διαθέσει 50 εκατομμύρια δόσεις του Sputnik V από τον Ιούνιο!

Αυτό ανακοίνωσε το Ρωσικό Ταμείο Αμέσων Επενδύσεων (RDIF). Οι 50 εκατ. δόσεις εμβολίου Sputnik V θα φτάσουν στην Ευρώπη από τον Ιούνιο, αν εξασφαλισθεί η έγκρισή του από τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Φαρμάκων (EMA).

Το RDIF αναμένει ότι πολλές χώρες της Eυρωπαϊκής Ένωσης θα εγκρίνουν το ρωσικό εμβόλιο αυτόν τον μήνα. Ο Κίριλ Ντμίτριεφ, διευθύνων σύμβουλος του RDIF που προωθεί το ρωσικό εμβόλιο διεθνώς, δήλωσε μετά την ανακοίνωση του ΕΜΑ ότι το εμβόλιο θα λειτουργήσει σαν γέφυρα ανάμεσα στην Ρωσία και την Ευρώπη και ότι η διανομή του δεν πρέπει να πνιγεί από την πολιτική.

Κορωνοϊός: Πότε θα ξεκινήσουν οι εμβολιασμοί για τις ευπαθείς ομάδες - Πως θα ειδοποιηθούν

Κορωνοϊός: Συνεχίζεται η τραγική κατάσταση με τον κορωνοϊό στην Ελλάδα όπου όλο και περισσότερα κρούσματα ανακοινώνονται ενώ παράλληλα έχουν ξεκινήσει οι εμβολιασμοί.

Σημειώνεται ότι μία οικογενειακή τραγωδία υπήρξε στη Κρήτη όπου μία μητέρα "έχασε" τη ζωή της από τον κορωνοϊό με τον άντρα της και τον γιο της να νοσηλεύονται.

Συγκεκριμένα από ότι φαίνονται ξεκινούν σιγά σιγά οι προετοιμασίες για τους εμβολιασμούς κατά του κορωνοϊού για τις ευπαθείς ομάδες αλλά και πως θα ειδοποιηθούν.

Πότε θα ξεκινήσουν οι εμβολιασμοί.

Κορωνοϊός: Ο εμβολιασμός των ευπαθών ομάδων

Ειδικότερα για το πώς θα συνεχιστεί ο εμβολιασμός του πληθυσμού αλλά και για το νέο αριθμό όπου θα αποστέλλεται SMS ειδικά για το λιανεμπόριο μίλησε ο υφυπουργός Ψηφιακής Πολιτικής στον Ant1 και την εκπομπή «Καλημέρα Ελλάδα».

«Δεν είχαμε αποκρύψει ποτέ ότι υπάρχει ένας αριθμός μόνο για το λιανεμπόριο. Είναι μία από τις δυνατότητες που θέλουμε να προσφέρουμε», σημείωσε ο κ. Γιώργος Γεωργαντάς, συμπληρώνοντας πως, η υπηρεσία θα μπει σε εφαρμογή, «όταν οι λοιμωξιολόγοι δώσουν το πράσινο φως γι’ αυτήν τη δραστηριότητα».

Ο υφυπουργός ξεκαθάρισε πως σε αυτό το μήνυμα δεν θα υπάρχει η αναγραφή ονόματος του χρήστη. Ως προς το χρόνο λειτουργίας της υπηρεσίας, είπε πως τεχνολογικά είναι έτοιμη, όμως, οι αποφάσεις για την έναρξη της λειτουργίας της θα γίνουν από τους λοιμωξιολόγους και το υπουργείο Ανάπτυξης.

Η πορεία του εμβολιασμού – Προτεραιότητα οι ευπαθείς ομάδες

Σχετικά με την πορεία του εμβολιασμού στη χώρα, ανέφερε πως μέχρι σήμερα έχουν γίνει συνολικά 885.000 εμβολιασμοί, υπολογίζοντας πως μέχρι την Πέμπτη «θα ξεπεράσουμε το 1 εκατομμύριο» και επεσήμανε τη σημασία της έγκρισης ακόμα ενός εμβολίου από τον Αμερικανικό Οργανισμός Φαρμάκων και Τροφίμων, αυτό της Johnson&Johnson, το οποίο θα κριθεί και από τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό στις 11 Μαρτίου.

Η επόμενη ομάδα που θα ξεκινήσει να εμβολιάζεται είναι οι ευπαθείς ομάδες που έχουν νοσήματα υψηλού κινδύνου, ανεξαρτήτως ηλικίας, από 18 ετών και πάνω.

Πρόκειται για περίπου 270.000 ανθρώπους, ο εμβολιασμός των οποίων θα ξεκινήσει σχεδόν παράλληλα με τους πολίτες ηλικίας 70-74 ετών.

Πότε θα εμβολιαστούν οι ευπαθείς ομάδες.

Πώς θα ειδοποιηθούν

Όσο αφορά στο πώς θα ειδοποιηθούν τα άτομα που ανήκουν σε ευπαθείς ομάδες, είπε ως είναι σχετικά εύκολη η επιλογή τους, αφού μέσα από τα μητρώα ή και την άυλη συνταγογράφηση μπορούν κι έχουν ήδη εντοπιστεί.

Ο χρόνος εκκίνησης του εμβολιασμού των δύο αυτών ομάδων δεν είναι σαφής, αλλά εξαρτάται από τη ροή εμβολίων προς τη χώρα μας.

Όπως διευκρίνισε ο υφυπουργός, ακόμα κι αν ο εμβολιασμός προχωρά σε άλλη ομάδα, όποιος ανήκει σε κάποια για την οποία άνοιξε πριν το σύστημα, μπορεί να εμβολιαστεί. «Δηλαδή, αν ένας 90χρονος αποφασίσει τώρα να το κάνει, μπαίνει, κλείνει ραντεβού και το κάνει. Δεν κλείνει η εφαρμογή», εξήγησε μέσα από το παράδειγμα.

«Στις δομές που γίνονται οι εμβολιασμοί, υπάρχει σύστημα αναπλήρωσης, όπου αυτό προκύψει. Στελέχη της ΕΛΑΣ ή άνδρες του Στρατού ειδοποιούνται και πηγαίνουν. Εκεί που υπήρχαν κινητές μονάδες παρατηρήθηκε παρατυπία», σημείωσε κι έκανε λόγο για «ελάχιστες περιπτώσεις που έχουν αναφερθεί. Οι οποίες ελέγχονται και θα αποδοθούν ευθύνες».

Τέλος, ερωτηθείς αν θα υπάρξει κάποιο άλλο νούμερο για κάποια άλλη δραστηριότητα, απάντησε πως «δεν υπάρχει κάτι άλλο για να ανακοινωθεί, εκτός από το 13032».

 

Κόσμος

Ροή ειδήσεων

Share