Τρίτη, 11 Μαΐου 2021

Κορωνοϊός: Εμφανίστηκε νέα μετάλλαξη του ιού - Εξαπλώνεται με γρήγορους ρυθμούς

Από το κακό στο χειρότερο πάμε

25 Φεβρουαρίου 2021 10:38
Κορωνοϊός: Εμφανίστηκε νέα μετάλλαξη του ιού - Εξαπλώνεται με γρήγορους ρυθμούς
Από Βασίλης Κατσιαούνης

Κορωνοϊός: Με την πανδημία του κορωνοϊού να συνεχίζει να εξαπλώνεται σε όλο τον κόσμο την εμφάνιση τους κάνουν και αρκετές μεταλλάξεις του ιού που προκαλούν αρκετές ανησυχίες.

Σημειώνεται ότι η Moderna κάνει την επαναστατική εξέλιξη με το νέο της εμβόλιο το οποίο φαίνεται να αντιμετωπίζει τη νοτιοαφρικανική μετάλλαξη του ιού.

Συγκεκριμένα στις ΗΠΑ, στη Νέα Υόρκη, έκανε την εμφάνιση του μία νέα μετάλλαξη του κορωνοϊού όπου φαίνεται να εξαπλώνεται αρκετά γρήγορα.

Εμφανίστηκε νέα μετάλλαξη του ιού.

Κορωνοϊός: Η εμφάνιση της νέας μετάλλαξης

Ειδικότερα μία νέα παραλλαγή του κορωνοϊού, που ονομάστηκε Β.1.256 και είχε γίνει αρχικά αντιληπτή τον Νοέμβριο σε δείγματα από τη Νέα Υόρκη, εξαπλώνεται, πλέον, σημαντικά στην αμερικανική μεγαλούπολη.

Η νέα παραλλαγή, που έχει ορισμένες ομοιότητες με την πιο μεταδοτική νοτιοαφρικανική παραλλαγή, διαθέτοντας μία κοινή ανησυχητική μετάλλαξη, αντιπροσώπευε πλέον το 12% των συνολικών κρουσμάτων στη Νέα Υόρκη στα μέσα Φεβρουαρίου.

Τη σχετική ανακοίνωση έκαναν ερευνητές του Ιατρικού Κολλεγίου του Πανεπιστημίου Κολούμπια, σύμφωνα με το πρακτορείο Reuters και τους «New York Times». Η ίδια παραλλαγή περιγράφηκε, επίσης, σε online δημοσίευση επιστημόνων του Ινστιτούτου Τεχνολογίας της Καλιφόρνια (Caltech), με επικεφαλής τον υπολογιστικό βιολόγο Άντονι Γουέστ, αν και προς το παρόν δεν έχει γίνει κανονική δημοσίευση σε επιστημονικό περιοδικό.

Συνεχίζονται οι εξελίξεις με τον κορωνοϊό.

Οι επιστήμονες του Κολούμπια, με επικεφαλής την επίκουρη καθηγήτρια Λοιμωξιολογίας Αν-Κατρίν Ούλεμαν, ανέφεραν ότι η νοτιοαφρικανική Β.1.351 και η βραζιλιάνικη παραλλαγή Ρ.1 του κορωνοϊού δεν έχουν κερδίσει ιδιαίτερο έδαφος στη Νέα Υόρκη, αντίθετα με τη «ντόπια», που συνεχώς αυξάνεται. Επεσήμαναν, όμως, ότι και οι τρεις παραλλαγές έχουν μία κοινή μετάλλαξη (Ε484Κ) σε μία περιοχή της πρωτεΐνης-ακίδας του κορωνοϊού, κάτι που πιθανώς εξασθενεί την ανοσιακή αντίδραση απέναντι στον ιό SARS-CoV-2.

Η συγκεκριμένη μετάλλαξη Ε484Κ έχει εμφανιστεί, ανεξάρτητα, σε πολλά μέρη του κόσμου, μία ένδειξη πως παρέχει στον κορωνοϊό σημαντικό πλεονέκτημα. Αρκετές μελέτες έχουν δείξει ότι οι παραλλαγές που περιέχουν τη μετάλλαξη Ε484Κ είναι περισσότερο ανθεκτικές στα εμβόλια, σε σχέση με τις αρχικές παραλλαγές του ιού, όταν ακόμη δεν υπήρχε αυτή η μετάλλαξη.

Πάντως, η βρετανική παραλλαγή είναι αυτή που αναμένεται να γίνει η κυρίαρχη στις ΗΠΑ έως το τέλος Μαρτίου.

 

Κόσμος

Ροή ειδήσεων

Share