Πέμπτη, 25 Απριλίου 2024

Κορωνοϊός: Ανατροπή με την έγκριση του εμβολίου της Sinopharm - Που θα πάνε οι πρώτες δόσεις του

Γίνονται μεγάλα βήματα για να προχωρήσει η διαδικασία

22 Φεβρουαρίου 2021 10:12
Κορωνοϊός: Ανατροπή με την έγκριση του εμβολίου της Sinopharm - Που θα πάνε οι πρώτες δόσεις του

Κορωνοϊός: Η κατάσταση με τον κορωνοϊό σε όλο τον κόσμο είναι αρκετά τραγική με αποτέλεσμα να έχουν ξεκινήσει από τις περισσότερες χώρες οι εμβολιασμοί ώστε να ξεκινήσει η ανοσία σιγά σιγά.

Σημειώνεται ότι η Johnson & Johnson έκανε την μεγάλη κίνηση και κατέθεσε αίτηση για την έγκριση του εμβολίου της με αποτέλεσμα να περιμένει την σειρά της.

Συγκεκριμένα το εμβόλιο της Sinopharm φαίνεται να εγκρίθηκε εκτάκτως στην Αργεντινή όπου και θα στείλει δόσεις για να ξεκινήσει η χορήγηση του.

Μεγάλες εξελίξεις με το εμβόλιο της Sinopharm.

Κορωνοϊός: Η έγκριση του εμβολίου

Ειδικότερα οι αρχές της Αργεντινής έδωσαν την Κυριακή (21/2) άδεια κατεπείγουσας χρήσης στο εμβόλιο για τον νέο κορωνοϊό που παράγει η κινεζική Sinopharm, με απόφαση που υπογράφεται από την υπουργό Υγείας Κάρλα Βιτσότι. Εκπρόσωπος της υπουργού εξήγησε πως κλινικές δοκιμές έδειξαν πως το εμβόλιο είναι «ασφαλές και αποτελεσματικό».

Πρόκειται για το πέμπτο εμβόλιο κατά του κορωνοϊού που εγκρίνεται από τις αρχές της Αργεντινής. Έχει ήδη δοθεί άδεια κατεπείγουσας χρήσης στο εμβόλιο που παράγουν οι Pfizer/BioNTech, στο ρωσικό Sputnik V, σε αυτό που δημιούργησαν η AstraZeneca και το πανεπιστήμιο της Οξφόρδης, καθώς και στο Covishield, που παράγει το Serum Institute of India (SII).

Σύμφωνα με την κυβέρνηση του προέδρου Αλμπέρτο Φερνάντες, ως εδώ έχουν εμβολιαστεί πάνω από 700.000 άνθρωποι στην Αργεντινή, εκ των οποίων πάνω από 400.000 έχουν λάβει και τη δεύτερη δόση, και με την έγκριση νέων εμβολίων θα επιτραπεί να επιταχυνθεί η εκστρατεία ανοσοποίησης στη χώρα των 45 εκατ. κατοίκων.

Ως εδώ, η κυβέρνηση έχει καταγράψει 51.798 θανάτους εξαιτίας της COVID-19 επί συνόλου 2.064.334 κρουσμάτων του SARS-CoV-2 (77/3.709 τις προηγούμενες 24 ώρες).

Κορωνοϊός: Μεγάλο ποσοστό αποτελεσματικότητας εμφάνισε το εμβόλιο της Pfizer/BioNTech μετά την πρώτη δόση

Κορωνοϊός: Η κατάσταση με τον κορωνοϊό στον κόσμο είναι αρκετά τραγική με αποτέλεσμα να έχουν ξεκινήσει οι εμβολιασμοί ώστε να αρχίσει να υπάρχει ανοσία σε μερικούς μήνες.

Σημειώνεται ότι η κυβέρνηση στην Ελλάδα αναμένεται να ανακοινώσει δύο νέα μέτρα λόγω των μεταλλάξεων που έχουν εμφανιστεί.

Ειδικότερα η κατάσταση με τα εμβόλια έχει προκαλέσει αντιδράσεις όμως σύμφωνα με τα τελευταία αποτελέσματα αυτό αναμένεται να αλλάξει προς το θετικό.

Η αποτελεσματικότητα των εμβολίων.

Κορωνοϊός: Η αποτελεσματικότητα του εμβολίου

Ειδικότερα η μείωση των κρουσμάτων κορωνοϊού σε όσους έχουν κάνει το εμβόλιο σε σχέση με όσους δεν έχουν εμβολιαστεί -αν συμπεριληφθούν και οι ασυμπτωματικές περιπτώσεις- ήταν 75% μετά την πρώτη δόση. Επίσης, προηγούμενες μελέτες στο Ισραήλ έχουν δείξει ότι μετά και τη δεύτερη δόση η αποτελεσματικότητα ανεβαίνει στο 94%.

Οι ερευνητές, με επικεφαλής την λοιμωξιολόγο Τζίλι Ρεγκέβ-Γιοτσάι, που έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο ιατρικό περιοδικό “The Lancet”, σύμφωνα με το Reuters και τους Financial Times, ανέφεραν ότι μεταξύ των 7.214 υγειονομικών (σε σύνολο 9.100) που έκαναν την πρώτη δόση τον Ιανουάριο, υπήρξε μείωση 85% στις περιπτώσεις συμπτωματικής Covid-19 μέσα στις επόμενες 15 έως 28 μέρες.

Η συνολική αποτελεσματικότητα, δηλαδή η μείωση των λοιμώξεων στους εμβολιασμένους σε σχέση με όσους δεν έχουν εμβολιαστεί -αν συμπεριληφθούν και οι ασυμπτωματικές περιπτώσεις- ήταν 75% μετά την πρώτη δόση.

Η Ρεγκέβ-Γιοτσάι τόνισε ότι το εμβόλιο είναι «εντυπωσιακά αποτελεσματικό», αλλά επεσήμανε ότι η μελέτη αφορούσε ανθρώπους που είναι «κυρίως νέοι και υγιείς», με μικρό ποσοστό άνω των 65 ετών. Από την άλλη, η μελέτη έγινε στη διάρκεια μιας έξαρσης κρουσμάτων στο Ισραήλ, με τα νοσοκομεία να κατακλύζονται από νέα περιστατικά.

Τα εμβόλια και η αποτελεσματικότητα τους.

Η υψηλή αποτελεσματικότητα μετά την πρώτη δόση φαίνεται να δικαιώνει τη βρετανική κυβέρνηση που αποφάσισε να απομακρύνει χρονικά στις 12 εβδομάδες τις δύο δόσεις τόσο για το εμβόλιο των Pfizer/BioNTech, όσο και για εκείνο των Οξφόρδης/AstraZeneca, καθώς προσπαθεί να εμβολιάσει όσο γίνεται μεγαλύτερο μέρος του βρετανικού πληθυσμού με την πρώτη δόση.

Η Pfizer αρνήθηκε να σχολιάσει τα νέα στοιχεία από το Ισραήλ, λέγοντας ότι κάνει τη δική της ανάλυση για την αποτελεσματικότητα του εμβολίου σε πραγματικές συνθήκες σε διάφορες χώρες, μεταξύ των οποίων και το Ισραήλ. Οι Pfizer και BioNTech έχουν πει ότι δεν έχουν υπάρχουν επαρκή στοιχεία πως το χρονικό «άπλωμα» των δύο δόσεων είναι εξίσου αποτελεσματικό. Σχεδόν όλες οι χώρες -μεταξύ των οποίων το Ισραήλ και οι ΗΠΑ- προσπαθούν να τηρήσουν το διάστημα των τριών εβδομάδων ανάμεσα στις δύο δόσεις.

 

Κόσμος

Ροή ειδήσεων

Share