Τρίτη, 16 Απριλίου 2024

«Βόμβα» επιστημόνων: Το βρετανικό στέλεχος του κορωνοϊού έχει μεταλλαχθεί και πάλι

Παγκόσμιος συναγερμός

2 Φεβρουαρίου 2021 14:41
«Βόμβα» επιστημόνων: Το βρετανικό στέλεχος του κορωνοϊού έχει μεταλλαχθεί και πάλι
Από Γιάννης Κυριακόπουλος

Κορωνοϊός: Το παραλλαγμένο βρετανικό στέλεχος του ιού που εξαπλώνεται στο Ηνωμένο Βασίλειο φαίνεται πως υφίσταται κάποιες ανησυχητικές νέες γενετικές αλλαγές, λένε οι επιστήμονες. Επίσης, έντονη ανησυχία έχει φέρει το ζήτημα της νοτιοαφρικανικής μετάλλαξης.

Τα τεστ σε ορισμένα δείγματα δείχνουν μια μετάλλαξη, που ονομάζεται E484K, την οποία έχουν ήδη δει οι ειδικοί σε στελέχη της Νότιας Αφρικής και της Βραζιλίας και η οποία προκαλεί ανησυχία στους επιστήμονες.

Αν και αυτή η αλλαγή μπορεί να επηρεάσει την αποτελεσματικότητα του εμβολίου κατά του κορωνοϊού, αυτά που χρησιμοποιούνται τώρα θα πρέπει να λειτουργούν ακόμη, λένε οι ειδικοί. Το Ηνωμένο Βασίλειο έχει ήδη εντείνει τα μέτρα για τον έλεγχο της διάδοσης νέων στελεχών.

Τεστ για το νοτιοαφρικανικό στέλεχος ξεκινούν επειγόντως σε μέρη της Αγγλίας και περιορισμοί στα ταξίδια έχουν τεθεί σε ισχύ για να σταματήσουν να εισέρχονται περισσότερες περιπτώσεις από το εξωτερικό.

Οι ειδικοί που συνεργάζονται με τον οργανισμό δημόσιας υγείας Public Health England εντόπισαν ορισμένες περιπτώσεις του στελέχους του Ηνωμένου Βασιλείου με τη μετάλλαξη E484K.

Αυτό δεν σημαίνει ότι αυτή η μετάλλαξη υπάρχει σε όλες τις περιπτώσεις αυτού του στελέχους, αναφέρει το BBC.

«Βόμβα» για το εμβόλιο της AstraZeneca για τον κορωνοϊό: Πιθανά προβλήματα για ανθρώπους άνω των 65 ετών

«Βόμβα» συνιστούν οι αμφιβολίες σχετικά με το εμβόλιο της AstraZeneca για τον κορωνοϊό, με τη Μαρία Θεοδωρίδου να αναφέρει, ότι υπάρχουν προβληματισμοί σχετικά με την χορήγησή του σε ανθρώπους άνω των 65 ετών.

Η κυρία Θεοδωρίδου, στη διάρκεια της ενημέρωσης από το Υπουργείο Υγείας, αναφέρθηκε στις τελευταίες εξελίξεις γύρω από τα εμβόλια στην Ευρώπη, τη στιγμή που Pfizer και BionTech τρέχουν για τις επόμενες δόσεις.

Κορωνοϊός: Η ανησυχία της Μαρίας Θεοδωρίδου για το εμβόλιο της AstraZeneca

«Η επιστήμη έκανε άλματα. Παράλληλα, ο ιός φρόντισε να προσαρμοστεί για να επιβιώσει. Το νέο εμβόλιο και οι μεταλλάξεις κυριάρχησαν στην επικαιρότητα, μέσα ένα δυσάρεστο κλίμα αντιθέσεων μεταξύ φαρμακευτικών εταιρειών και ΕΕ», είπε χαρακτηριστικά και αναφέρθηκε στην έγκριση του εμβολίου της AstraZeneca από την Ένωση.

«Διατυπώθηκαν σοβαροί προβληματισμοί για την χρησιμοποίηση του εμβολίου για άτομα άνω των 65 ετών», είπε αναφορικά με τις ενστάσεις της Γερμανίας, της Ιταλίας και της Γαλλίας για το εμβόλιο της AstraZeneca. «Υπάρχει η προοπτική το δείγμα να γίνει μεγάλο, μετά τα αποτελέσματα της μεγάλης μελέτης της εταιρείας στις ΗΠΑ», συνέχισε.

Αναφορικά με τις μεταλλάξεις, η κ. Θεοδωρίδου τόνισε πως η προστασία δεν είναι μόνο τα εξουδετερωτικά αντισώματα. «Υπάρχει και το σκέλος της κυτταρικής ανοσίας που δεν προσμετράται» και είπε πως «είναι υπερβολή να λέμε πως είμαστε απροστάτευτοι», τόνισε και συνέχισε: «Δεν πρέπει να δημιουργείται αυτός ο πανικός σε σχέση μεταλλάξεις».

 

Κόσμος

Ροή ειδήσεων

Share