Δευτέρα, 27 Σεπτεμβρίου 2021

Αυστραλία: Σε έκτακτο σκληρό lockdown μπαίνει το Περθ

Ήταν για αρκετές μέρες χωρίς κρούσματα

31 Ιανουαρίου 2021 13:05
Αυστραλία: Σε έκτακτο σκληρό lockdown μπαίνει το Περθ
Από Βασίλης Κατσιαούνης

Κορωνοϊός: Σε κρίσιμη κατάσταση βρίσκεται ο κόσμος με την πανδημία του κορωνοϊού όπου συνεχίζεται να εξαπλώνεται και να προκαλεί αρκετά προβλήματα. Επίσης η Ελλάδα βρίσκεται σε κρίσιμη κατάσταση και συγκεκριμένα η Αττική που δεν τα καταφέρνει με τα κρούσματα.

Συγκεκριμένα η Αυστραλία βρίσκεται σε δύσκολη κατάσταση διότι θα τεθεί σε κατάσταση lockdown λόγω κρούσματος που βρέθηκε στο Περθ με την περιοχή να ήταν μέχρι εκείνη τη μέρα καθαρή από τον κορωνοϊό.

Έρχεται νέο lockdown.

Κορωνοϊός: Το lockdown στο Περθ

Οι αρχές στην Αυστραλία έδωσαν εντολές να τεθεί σε lockdown το Περθ καθώς ένας φρουρός ασφαλείας που εργαζόταν σε ξενοδοχείο καραντίνας βρέθηκε με κορωνοϊό.

Από το σήμερα το βράδυ έως την Παρασκευή, οι κάτοικοι στο Περθ, μια πόλη των 2 εκατ. ανθρώπων πρέπει να παραμείνουν στα σπίτια τους, εκτός κι αν μετακινούνται για σοβαρούς επαγγελματικούς λόγους, για λόγους υγείας, για την αγορά απαραίτητων προμηθειών ή για άσκηση, ενώ απαγορεύονται οι επισκέψεις σε νοσοκομεία και οίκους ευγηρίας.

Η τέταρτη πολυπληθέστερη πόλη της Αυστραλίας δεν είχε καταγράψει κρούσματα κορονοϊού εδώ και 10 μήνες, ενώ μερικές ώρες νωρίτερα η Αυστραλία είχε συμπληρώσει 14 ημέρες χωρίς περιστατικά τοπικής μετάδοσης.

Εστιατόρια, καφέ και κινηματογράφοι θα κλείσουν στο Περθ και τις γύρω περιοχές, ενώ η προγραμματισμένη επιστροφή των μαθητών στα σχολεία από τις καλοκαιρινές διακοπές αναβλήθηκε κατά μία εβδομάδα, αφού έγινε γνωστό ότι ο φρουρός ασφαλείας βρέθηκε αργά χθες θετικός στην Covid-19, δήλωσε ο ΜακΓκόουαν.

Η τεράστια, και σε μεγάλο βαθμό απομονωμένη, πολιτεία ήταν γνωστή στην Αυστραλία για τη σκληρή της απάντηση στην COVID-19, με μέτρα όπως το κλείσιμο των εσωτερικών της συνόρων έως πρόσφατα που επετράπησαν και πάλι οι μετακινήσεις από ορισμένες περιοχές.

«Γνωρίζω ότι για πολλούς κατοίκους της πολιτείας αυτό θα είναι σοκ», δήλωσε ο ΜακΓκόουαν σε έκτακτη συνέντευξη Τύπου. «Δεν μπορούμε να ξεχάσουμε πόσο γρήγορα μπορεί να εξαπλωθεί ο ιός, ούτε την καταστροφή που μπορεί να προκαλέσει».

Έφτασε νέο lockdown.

Το περιστατικό που βρέθηκε

Ο φρουρός εργαζόταν σε ξενοδοχείο όπου βρίσκονταν σε καραντίνα τέσσερις άνθρωποι που είχαν προσβληθεί από κορωνοϊό, συμπεριλαμβανομένων των ιδιαίτερα μολυσματικών παραλλαγμένων στελεχών του ιού που συνδέονται με τη Βρετανία και τη Νότια Αφρική, όπως ανακοίνωσαν οι υγειονομικές αρχές.

Το lockdown επηρέασε τα τέσσερα πέμπτα του πληθυσμού στη μεγαλύτερη γεωγραφικά πολιτεία της Αυστραλίας, ενώ από τους υπόλοιπους κατοίκους ζητήθηκε να αποφεύγουν τις μετακινήσεις.

Οι αρχές κάλεσαν επίσης τους κατοίκους άλλων πολιτειών να αποφύγουν να μεταβούν στη Δυτική Αυστραλία.

Η Αυστραλία έχει κλείσει τα σύνορά της από τον Μάρτιο για να επιβραδύνει την εξάπλωση του κορονοϊού που έχει μολύνει 29.000 ανθρώπους στη χώρα και έχει στοιχίσει τη ζωή σε 909.

Οι κυβερνήσεις των πολιτειών της χώρας έκλεισαν τα εσωτερικά σύνορα για πρώτη φορά εδώ και έναν αιώνα, σε μια προσπάθεια να κρατήσουν μακριά τον ιό.

Νωρίτερα σήμερα η Αυστραλία άνοιξε και πάλι την ζώνη ασφαλείας για τις μετακινήσεις, τη λεγόμενη «ταξιδιωτική φούσκα», με τη Νέα Ζηλανδία, το οποίο σημαίνει ότι οι επισκέπτες από εκεί εξαιρούνται της υποχρεωτικής παραμονής σε ξενοδοχείο καραντίνας για 14 ημέρες, αφού η γειτονική χώρα έχει μηδενικά κρούσματα COVID-19 τοπικής μετάδοσης. Η Νέα Ζηλανδία πάντως κρατά κλειστά τα σύνορά της σε επισκέπτες από την Αυστραλία.

 

Κόσμος

Ροή ειδήσεων

Share