Πέμπτη, 06 Μαΐου 2021

Κορωνοϊός: Πήρε το "πράσινο" φως το εμβόλιο της AstraZeneca από τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Φαρμάκων

Πότε θα ξεκινήσει να στέλνει τις πρώτες δόσεις

29 Ιανουαρίου 2021 18:04
Κορωνοϊός: Πήρε το
Από Βασίλης Κατσιαούνης

Κορωνοϊός: Η κατάσταση με τον κορωνοϊό σε όλο τον κόσμο φαίνεται ότι είναι ακόμη κρίσιμη με αποτέλεσμα να κάνουν ότι μπορούν οι εταιρείες ώστε να τελειώσουν τις επεξεργασίες των εμβολίων. Επίσης η Pfizer και η Novartis θα ενώσουν τις δυνάμεις τους για να συμπαράγουν το εμβόλιο.

Συγκεκριμένα η AstraZeneca φαίνεται πως πήρε το "πράσινο" φως από τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Φαρμάκων σχετικά με την έγκριση του εμβολίου.

Πήρε την έγκριση η AstraZeneca.

Κορωνοϊός: Η έγκριση για την AstraZeneca

Ειδικότερα εγκρίθηκε από τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Φαρμάκων το εμβόλιο της AstraZeneca και του πανεπιστημίου της Οξφόρδης κατά του κορωνοϊού για άτομα άνω των 18 ετών.

Πρόκειται για το τρίτο εμβόλιο κατά της Covid-19 που εγκρίνεται στην ΕΕ, μετά από αυτό των Pfizer/ BionTech και της Moderna.

Στο μεταξύ σε προσχέδιο σύστασης η επιτροπή εμβολιασμού της Γερμανίας ανέφερε την Πέμπτη ότι το εμβόλιο της AstraZeneca θα πρέπει να χορηγείται μόνο σε ανθρώπους μεταξύ 18 και 64 ετών, λόγω έλλειψης δεδομένων για το πόσο αποτελεσματικό είναι σε μεγαλύτερης ηλικίας ανθρώπους.

Δείτε την ανάρτηση:

EMA: Το εμβόλιο της Pfizer δεν ευθύνεται για τους θανάτους που καταγράφηκαν μετά τους εμβολιασμούς

Κορωνοϊός: Η κατάσταση με την πανδημία του κορωνοϊού φαίνεται να έχει ξεφύγει και αυτό φαίνεται μέσα από τα αυξημένα κρούσματα που υπάρχουν και ανακοινώνονται συνεχώς. Επίσης η Ρωσία φαίνεται πως θέλει να βοηθήσει την Ευρωπαϊκή Ένωση στέλνοντας της αρκετές δόσεις του εμβολίου της.

Συγκεκριμένα τον τελευταίο καιρό έχουν σημειωθεί αρκετοί θάνατοι μετά τους εμβολιασμούς με αρκετούς να αποδίδουνε ευθύνες στην Pfizer και το εμβόλιο της.

Η Pfizer φαίνεται πως δεν ευθύνεται για τους θανάτους των εμβολιασμένων.

Κορωνοϊός: Οι μη αληθείς κατηγορίες προς την Pfizer

Ειδικότερα το εμβόλιο των Pfizer/BioNTech κατά της covid-19 δεν συνδέεται με θανάτους ατόμων μετά τον εμβολιασμό τους και δεν παρουσιάζει καμία νέα παρενέργεια, ανακοίνωσε σήμερα ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Φαρμάκων (ΕΜΑ).

Η ευρωπαϊκή ρυθμιστική αρχή φαρμάκων ανέφερε σε ανακοίνωσή της ότι εξέτασε τους θανάτους --ανάμεσά τους και κάποιων ηλικιωμένων-- που καταγράφηκαν μετά την χορήγηση του εμβολίου και "κατέληξε στο συμπέρασμα ότι τα δεδομένα δεν δείχνουν ότι υπάρχει σύνδεση με τον εμβολιασμό με το Comirnaty και ότι τα περιστατικά δεν εγείρουν προβλήματα ασφαλείας".

Στην πρώτη της ανακοίνωση για την ασφάλεια του εμβολίου αφότου ξεκίνησε η εκστρατεία εμβολιασμού στην ΕΕ τον Δεκέμβριο, ο ΕΜΑ κατέληξε στο συμπέρασμα ότι τα δεδομένα “συνάδουν με το γνωστό προφίλ ασφαλείας του εμβολίου και δεν έχει εντοπιστεί καμία άλλη, νέα παρενέργεια”.

Κάποιες σοβαρές αλλεργικές αντιδράσεις στο εμβόλιο που έχουν αναφερθεί αναφέρονταν ήδη “στις γνωστές παρενέργειες” του εμβολίου, σύμφωνα με την ίδια πηγή.

“Τα πλεονεκτήματα του Comirnaty στην πρόληψη κατά της covid-19 εξακολουθούν να υπερτερούν όλων των κινδύνων και δεν υπάρχει καμία αλλαγή στις συστάσεις που αφορούν τη χρήση του εμβολίου”, τόνισε ο ΕΜΑ.

Δεν φέρει ευθύνες η Pfizer για τους θανάτους των εμβολιασμένων.

Ποια εμβόλια έχει εγκρίνει η ευρωπαϊκή ρυθμιστική αρχή φαρμάκων

Μέχρι στιγμής η ευρωπαϊκή ρυθμιστική αρχή φαρμάκων έχει εγκρίνει δύο εμβόλια κατά της covid-19, αυτό των Pfizer/BioNTech και αυτό της Moderna. Σήμερα αναμένεται να ανακοινώσει την απόφασή του για το εμβόλιο που έχουν αναπτύξει η AstraZeneca και το πανεπιστήμιο της Οξφόρδης.

Κάποιες χώρες --ανάμεσά τους η Νορβηγία, η Δανία, η Ισλανδία και η Σουηδία-- έχουν αναφέρει θανάτους μετά τη χορήγηση του εμβολίου των Pfizer/BioNTech, όμως δεν έχει εντοπιστεί καμία άμεση σύνδεση με αυτό.

Στη Νορβηγία έχουν καταγραφεί 33 θάνατοι ηλικιωμένων που είχαν λάβει την πρώτη δόση του εμβολίου. Το Όσλο είχε ανακοινώσει νωρίτερα αυτό τον μήνα ότι δεν εντόπισε κάποια σύνδεση με το εμβόλιο, όμως συνέστησε στους Νορβηγούς γιατρούς να λαμβάνουν υπόψη τους την κατάσταση της υγείας των πιο ευάλωτων ασθενών τους προτού τους το χορηγήσουν.

 

Κόσμος

Ροή ειδήσεων

Share