Σάββατο, 27 Φεβρουαρίου 2021

Κορωνοϊός-AstraZeneca: Στο «φως» το συμβόλαιο με την ΕΕ για το εμβόλιο

Ραγδαίες εξελίξεις στην υπόθεση των εμβολίων

28 Ιανουαρίου 2021 17:41
Κορωνοϊός-AstraZeneca: Στο «φως» το συμβόλαιο με την ΕΕ για το εμβόλιο
Από Γιάννης Κυριακόπουλος

Κορωνοϊός: H φαρμακευτική εταιρία AstraZeneca συμφώνησε να δημοσιοποιήσει το συμβόλαιο προμηθειών με την Ευρωπαϊκή Ένωση για το εμβόλιό της κατά του ιού, σύμφωνα με τη γερμανική εφημερίδα FAZ, που επικαλείται πηγές της ΕΕ.

Λίγο νωρίτερα, ο εκπρόσωπος της Κομισιόν, ανέφερε, ότι η Επιτροπή θα εξακολουθήσει να έχει συνεργασία με την εταιρεία, προκειμένου να λυθούν τα προβλήματα προμήθειας εμβολίων για τις χώρες της ΕΕ.

Επανέλαβε μάλιστα, ότι έχει ζητηθεί και γραπτώς από την AstraZeneca, να δημοσιοποιηθεί το συμβόλαιο που έχει υπογραφεί.

AstraZeneca

Κορωνοϊός: «Μπλόκο» της Γερμανίας στο εμβόλιο της AstraZeneca - Για ποιους είναι ακατάλληλο

Κορωνοϊός: Οι γερμανικές αρχές συνέστησαν και επισήμως ότι το εμβόλιο της AstraZeneca κατά της ιού δεν πρέπει να χρησιμοποιείται για άτομα ηλικίας άνω των 65 ετών. Ενώ, έφοδος έγινε στις εγκαταστάσεις της από την Κομισιόν.

Σε ανακοίνωση της μόνιμης επιτροπής εμβολίων του Ινστιτούτου Robert Koch, της κύριας υπηρεσίας δημόσιας υγείας της Γερμανίας, αναφέρεται ότι «δεν υπάρχουν επαρκή δεδομένα προς το παρόν, για να εξακριβωθεί πόσο αποτελεσματικός είναι ο εμβολιασμός άνω των 65 ετών». Για το λόγο αυτό, η επιτροπή συνέστησε να χρησιμοποιείται μόνο για άτομα ηλικίας 18 έως 64 ετών.

Το RKI είπε ότι τα δύο εμβόλια που είχαν εγκριθεί από τις αρχές της ΕΕ -από την BioNTech/Pfizer και τη Moderna- κρίθηκαν ως «ισοδύναμα από άποψη ασφάλειας και αποτελεσματικότητας». της απόφασης της γερμανικής επιτροπής εμβολιασμών είχαν προηγηθεί δύο άρθρα των γερμανικών εφημερίδων Bild και Handelsblatt, οι οποίες είχαν γράψει ότι η γερμανική κυβέρνηση αμφιβάλλει για την αποτελεσματικότητα του εμβολίου της AstraZeneca κατά του κορωνοϊού στους ενήλικες άνω των 65 ετών.

Εμβόλιο της AstraZeneca

Επικαλούμενες Βρετανούς επιστήμονες και γερμανικές κυβερνητικές πηγές, οι δύο εφημερίδες έγραψαν ότι η αποτελεσματικότητα του εμβολίου της AstraZeneca στις ηλικίες άνω των 65 ετών είναι μόλις 8%.

Ωστόσο, η βρετανική φαρμακοβιομηχανία υπερασπίστηκε την αποτελεσματικότητα του εμβολίου στα άτομα άνω των 65 ετών, διαψεύδοντας τις αναφορές των γερμανικών μέσων ενημέρωσης και επιμένοντας ότι η αποτελεσματικότητά του ανέρχεται στο 100%!

 

Κόσμος

Ροή ειδήσεων

Share