Πέμπτη, 18 Απριλίου 2024

Κορωνοϊός: Στα "μαχαίρια" AstraZeneca και Ευρωπαϊκή Ένωση για τις δόσεις των εμβολίων

Συνεχίζεται ο "πόλεμος των εμβολίων"

27 Ιανουαρίου 2021 13:38
Κορωνοϊός: Στα

Κορωνοϊός: Δύσκολη φαίνεται να είναι η κατάσταση με τον κορωνοϊό σε όλο τον κόσμο διότι συνεχίζει η πανδημία να "χτυπάει" όλο και πιο πολύ παρά το γεγονός ότι έχουν ξεκινήσει οι εμβολιασμοί. Επίσης υπάρχει πιθανότητα να βρέθηκε ένα πιθανό όπλο ενάντια στη μετάλλαξη του ιού με αυτό να είναι το ινδικό εμβόλιο.

Συγκεκριμένα η εταιρεία AstraZeneca φαίνεται πως δεν θέλει να συμμετέχει σε συνομιλίες με την Κομισιόν όπου θα είχαν σχέση με τις προμήθειες των εμβολίων.

Δύσκολα τα πράγματα για την παράδοση των εμβολίων.

Κορωνοϊός: Η αποχώρηση από τις συνομιλίες

Ειδικότερα αποχώρησε από τις συνομιλίες που είχε ανακοινωθεί πως θα γίνονταν σήμερα με την Κομισιόν η φαρμακευτική εταιρεία AstraZeneca, όπως μεταδίδει το Reuters επικαλούμενο Ευρωπαίο αξιωματούχο, ενώ ο «πόλεμος» των εμβολίων μαίνεται στην Ευρώπη.

Στο επίκεντρο των συνομιλιών θα βρίσκονταν οι προμήθειες των εμβολίων του κορωνοϊού και ο χρόνος εκτέλεσής τους.

Σύμφωνα με τον αξιωματούχο, η ΕΕ εξακολουθεί να ζητεί από την εταιρεία να παρέχει περισσότερες εξηγήσεις αναφορικά με την ανακοίνωσή της πως θα κάνει λιγότερες παραδόσεις των εμβολίων της κατά της covid-19 στην ΕΕ το πρώτο τρίμηνο του έτους.

Η ρήξη ανάμεσα στις δύο πλευρές φαίνεται να γίνεται ολοένα και πιο βαθιά, καθώς η ΕΕ καλεί την εταιρεία να δημοσιοποιήσει το συμβόλαιο που υπέγραψε αναφορικά με την προμήθεια των εμβολίων κατά της covid-19.

Όπως υπενθυμίζει το Reuters, το συμβόλαιο της ΕΕ με την AstraZeneca αφορά την προμήθεια τουλάχιστον 300 εκατομμυρίων δόσεων, με την προϋπόθεση το εμβόλιο να αποδειχθεί ασφαλές και αποτελεσματικό.

Σε ανακοίνωσή της, η AstraZeneca αναφέρει: «Κάθε εφοδιαστική αλυσίδα αναπτύχθηκε με επένδυση από συγκεκριμένες χώρες ή διεθνείς οργανισμούς με βάση τις συμφωνίες προμήθειας, συμπεριλαμβανομένης της συμφωνίας με την Κομισιόν.

«Καθώς κάθε αλυσίδα στήθηκε για να ανταποκριθεί στις ανάγκες μιας ειδικής συμφωνίας, το εμβόλιο που παράγεται από κάθε αλυσίδα προορίζεται για τις σχετικές χώρες ή περιοχές και αξιοποιεί την τοπική παρασκευή, όταν είναι δυνατό».

Δεν είναι θετικά τα πράγματα με την παράδοση των εμβολίων.

Η επικοινωνία που έφερε εντάσεις

Στο σίριαλ των εμβολίων προηγήθηκε τη Δευτέρα το τηλεφώνημα που αντάλλαξαν ο γενικός διευθυντής της φαρμακευτικής, Pascal Soriot, με την πρόεδρο της Κομισιόν, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, που μόνο φιλικό δεν ήταν.

Η φον ντερ Λάιεν υπενθύμισε στον CEO της AstraZeneca τις συμβατικές υποχρεώσεις του, με την ευρωπαϊκή υγειονομική επιτροπή να αναμένεται να δώσει το πράσινο φως για το εμβόλιο ως το τέλος της βδομάδας.

Από το Νταβός της Ελβετίας, χθες Τρίτη, η πρόεδρος της Κομισιόν έστειλε και πάλι αυστηρό μήνυμα στις φαρμακευτικές εταιρείες, καλώντας να τηρήσουν τις δεσμεύσεις τους.

«Η Ευρώπη έχει επενδύσει δισεκατομμύρια για την ανάπτυξη των πρώτων εμβολίων και για τη δημιουργία ενός πραγματικού παγκόσμιου, κοινού αγαθού. Τώρα οι επιχειρήσεις πρέπει να τηρήσουν τις υποσχέσεις τους», υπογράμμισε η φον ντερ Λάιεν σε παρέμβασή της μέσω βίντεο.

 

Κόσμος

Ροή ειδήσεων

Share