Δευτέρα, 01 Μαρτίου 2021

Κορωνοϊός: Εθελόντρια πέθανε έπειτα από συμμετοχή της σε κλινική δοκιμή του εμβολίου Sinopharm

Το εμβόλιο βρίσκεται ακόμη σε δοκιμαστική φάση

27 Ιανουαρίου 2021 08:02
Κορωνοϊός: Εθελόντρια πέθανε έπειτα από συμμετοχή της σε κλινική δοκιμή του εμβολίου Sinopharm
Από Βασίλης Κατσιαούνης

Κορωνοϊός: Ένα τραγικό γεγονός σημειώθηκε στο Περού όπου μία γυναίκα απεβίωσε μετά από κλινική δοκιμή του εμβολίου Sinopharm. Επίσης ραγδαίες φαίνεται πως είναι οι εξελίξεις για τον εμβολιασμό της ΕΕ όπου θα παραχθούν 100 εκατ. δόσεις ώστε να συνεχιστούν γρήγορα οι εμβολιασμοί.

Συγκεκριμένα μία εθελόντρια στην κλινική δοκιμή του εμβολίου Sinopharm στο Περού απεβίωσε μετά από εμφάνιση συμπτωμάτων από τον ιό.

Εθελόντρια έχασε τη ζωή της σε κλινική δοκιμή.

Κορωνοϊός: Η αιτία θανάτου της εθελόντριας

Ειδικότερα εθελόντρια στην κλινική δοκιμή στο Περού του υποψηφίου εμβολίου για τον νέο κορονοϊό της κινεζικής Sinopharm Group Co Ltd πέθανε αφού εκδήλωσε πνευμονία που οφειλόταν στην COVID-19, ανακοίνωσε το Πανεπιστήμιο Καγιετάνο Ερέδια, το οποίο έχει αναλάβει τη διεξαγωγή της μελέτης.

Το πανεπιστήμιο διευκρίνισε ωστόσο πως κατόπιν άδειας των περουβιανών εποπτικών αρχών αποφασίστηκε να αποσφραγιστούν τα προσωπικά δεδομένα της και μπόρεσε να εξακριβωθεί ότι ανήκε στην ομάδα στην οποία χορηγήθηκε πλασίμποψευδοφάρμακο —, όχι το εμβόλιο.

«Είναι σημαντικό να υπογραμμιστεί ότι ο θάνατος της συμμετέχουσας (στη δοκιμή τρίτης φάσης) δεν είχε σχέση με το εμβόλιο, καθώς έλαβε ψευδοφάρμακο, κατά συνέπεια θα ενημερώσουμε τους αρμόδιους φορείς και θα συνεχίσουμε (...) την κλινική μελέτη», ανέφερε το ίδρυμα.

Ο Χερμάν Μάλαγα, επικεφαλής ερευνητής στο πανεπιστήμιο Καγιετάνο Ερέδια, δήλωσε τηλεφωνικά στο πρακτορείο ειδήσεων Ρόιτερς ότι η θανούσα ήταν διαβητική.

Σύμφωνα με τον κ. Μάλαγα, έχουν πλέον χορηγηθεί και οι δύο δόσεις είτε του εμβολίου ή του ψευδοφάρμακου στους 12.000 εθελοντές και οι ερευνητές οι οποίοι διεξάγουν τη δοκιμή του εμβολίου της Sinopharm παρακολουθούν το πώς αντιδρούν οι οργανισμοί τους.

Έχασε τη ζωή της εθελόντρια σε κλινική δοκιμή του εμβολίου Sinopharm.

Καμία επίπτωση στη δοκιμή ο θάνατος της γυναίκας

Ο θάνατος της εθελόντριας δεν αναμένεται να έχει επίπτωση στη δοκιμή, πρόσθεσε, «αυτά μπορεί να συμβούν, η COVID είναι θανατηφόρα ασθένεια». «Το μήνυμά μας προς όλους τους εθελοντές είναι να προσέχουν, διότι ούτε εμείς δεν ξέρουμε αν έχουν πάρει το εμβόλιο ή το ψευδοφάρμακο».

Το πανεπιστήμιο τόνισε πως στην εθελόντρια προσφέρθηκαν «όλες οι απαραίτητες ιατρικές φροντίδες για να αντιμετωπιστούν η ασθένεια και οι επιπλοκές της» και ότι η γυναίκα «έδινε μάχη για τη ζωή της» για πάνω από μία εβδομάδα. «Πρόκειται για οδυνηρή απώλεια» και «εκφράζουμε τα συλλυπητήριά μας στην οικογένειά της», προσέθεσε στο κείμενο σύμφωνα με το ΑΠΕ ΜΠΕ.

Τον Δεκέμβριο, είχε ανασταλεί προσωρινά η δοκιμή του υποψηφίου εμβολίου της Sinopharm έπειτα από «σοβαρό αρνητικό συμβάν» σε εθελοντή.

Στη Βραζιλία, η κλινική δοκιμή του υποψηφίου εμβολίου της Sinovac, άλλης μιας κινεζικής φαρμακευτικής, ανεστάλη προτού επιτραπεί να συνεχιστεί στα τέλη της περασμένης χρονιάς έπειτα από θάνατο εθελοντή, που όμως οι αρχές στο Σαν Πάουλου συμπέραναν πως οφειλόταν σε αυτοκτονία.

 

Κόσμος

Ροή ειδήσεων

Share