Πέμπτη, 25 Φεβρουαρίου 2021

Κορωνοϊός: Αποτελεσματικό το εμβόλιο της AstraZeneca για τις ηλικίες άνω των 65 ετών

Το θέμα είναι τι θα γίνει με τους νεότερους

26 Ιανουαρίου 2021 10:06
Κορωνοϊός: Αποτελεσματικό το εμβόλιο της AstraZeneca για τις ηλικίες άνω των 65 ετών
Από Βασίλης Κατσιαούνης

Κορωνοϊός: Στο "κόκκινο" βρίσκεται η κατάσταση με τον κορωνοϊό σε όλο τον κόσμο με αποτέλεσμα να γίνεται τα πάντα από τις χώρες ώστε να σταματήσει η εξάπλωση του, ενώ παράλληλα έχει ξεκινήσει ο εμβολιασμός των πολιτών. Επίσης μία πρόσφατη έρευνα έδειξε ότι υπάρχει μεγάλη πιθανότητα να νοσήσουν οι μακροχρόνιοι καπνιστές.

Συγκεκριμένα οι εμβολιασμοί σε όλο τον κόσμο έχουν ξεκινήσει με αποτέλεσμα να αρχίσει να υπάρχει ανοσία τις επόμενες μέρες ενώ το μεγαλύτερο ποσοστό που έχει εμβολιαστεί είναι οι ηλικιωμένοι.

Αποτελεσματικό φαίνεται να είναι το εμβόλιο για τους ηλικιωμένους.

Κορωνοϊός: H αποτελεσματικότητα του εμβολίου της AstraZeneca για τις μεγαλύτερες ηλικίες

Ειδικότερα η βρετανική φαρμακοβιομηχανία AstraZeneca υπερασπίστηκε χθες, Δευτέρα, το βράδυ την αποτελεσματικότητα του εμβολίου της κατά της covid-19 στα άτομα άνω των 65 ετών, διαψεύδοντας αναφορές δύο γερμανικών μέσων ενημέρωσης, σύμφωνα με τις οποίες το Βερολίνο αμφισβητεί την αποτελεσματικότητα του εμβολίου σε αυτή την ηλικιακή ομάδα.

«Τα άρθρα, σύμφωνα με τα οποία η αποτελεσματικά του εμβολίου των AstraZeneca και της Οξφόρδης είναι μόλις 8% στους ενήλικες άνω των 65 ετών, είναι εντελώς αναληθή», ανέφερε εκπρόσωπος της φαρμακοβιομηχανίας σε ανακοίνωσή του προς το AFP.

Για τους ηλικιωμένους φαίνεται να είναι αποτελεσματικό το εμβόλιο.

Τι έγραψε ο Γερμανικός Τύπος

Οι εφημερίδες Bild και Handelsblatt έγραψαν χθες το βράδυ ότι η γερμανική κυβέρνηση αμφιβάλλει για την αποτελεσματικότητα του εμβολίου της AstraZeneca κατά της covid-19 στους ενήλικες άνω των 65 ετών.

Σύμφωνα με τη Handelsblatt, η οποία επικαλείται κυβερνητικές πηγές, το Βερολίνο εκτιμά ότι η αποτελεσματικότητα στην ηλικιακή αυτή ομάδα είναι 8%.

Από την πλευρά της η Bild, η οποία επίσης επικαλείται κυβερνητικές πηγές χωρίς να τις κατονομάζει, γράφει, όπως μεταδίδει το ΑΜΠΕ, ότι ο κυβερνητικός συνασπισμός της καγκελαρίου Άνγκελα Μέρκελ αναμένει ότι το εμβόλιο των AstraZeneca και της Οξφόρδης, που εκτιμάται ότι θα λάβει αυτή την Παρασκευή άδεια από τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Φαρμάκων (ΕΜΑ), δεν θα εγκριθεί για τους ενήλικες άνω των 65 ετών, επιφέροντας μεγάλο πλήγμα στις εμβολιαστικές εκστρατείες πολλών χωρών.

Η βρετανική φαρμακοβιομηχανία, το εμβόλιο της οποίας ήδη έχει λάβει άδεια χρήσης και χορηγείται ευρέως στη Βρετανία, εξηγεί στην ανακοίνωσή της ότι δημοσίευσε τον Νοέμβριο στο περιοδικό The Lancet τα επιστημονικά δεδομένα, «τα οποία δείχνουν ότι οι ηλικιωμένοι είχαν ισχυρή ανοσολογική αντίδραση στο εμβόλιο, με το 100% να παράγει συγκεκριμένα αντισώματα μετά τη χορήγηση της δεύτερης δόσης».

Από την πλευρά του ο Γερμανός υπουργός Υγείας Γενς Σπαν υπογράμμισε σήμερα ότι οι ευρωπαϊκές αρχές θα βασίσουν την απόφασή τους για να εγκρίνουν το εμβόλιο της AstraZeneca στα υπάρχοντα επιστημονικά στοιχεία, ενώ αρνήθηκε να σχολιάσει τις αναφορές του γερμανικού Τύπου για την αποτελεσματικότητά του στους ηλικιωμένους.

 

Κόσμος

Ροή ειδήσεων

Share