Πέμπτη, 28 Μαρτίου 2024

Καβάλα: Αυτοκτόνησε άνδρας που έχασε σύζυγο και γιο από κορονοϊό

Ο άνδρας είχε «χάσει» τη σύζυγο και το γιο του από κορονοϊό, μέσα σε μικρό διάστημα

25 Ιουνίου 2021 12:00
Καβάλα: Αυτοκτόνησε άνδρας που έχασε σύζυγο και γιο από κορονοϊό
Από ATHENSMAGAZINE TEAM

Τέλος στη ζωή του αποφάσισε να δώσει ένας συνταξιούχος αγρότης, κάτοικος Ελαιοχωρίου, ο οποίος κρεμάστηκε με σχοινί μέσα στο ίδιο του το σπίτι.

Τον αυτόχειρα βρήκε νεκρό η ίδια του η κόρη περίπου στις 16:00 μετά το μεσημέρι της Πέμπτης 24 Ιουνίου 2021.

Η γυναίκα κάλεσε σε βοήθεια, αλλά ήταν ήδη αργά.

Είχε «χάσει» σύζυγο και γιο

Να σημειωθεί ότι τον τελευταίο χρόνο, μέσα σε λίγο μόλις χρονικό διάστημα, ο συνταξιούχος αγρότης είχε «χάσει» τόσο τη σύζυγό του όσο και τον γιο του από κορονοϊό.

Η τοπική κοινωνία είναι συγκλονισμένη από τον θάνατό του και γενικότερα από αυτήν την ασύλληπτη οικογενειακή τραγωδία.

Τι προκαλεί τις αυτοκτονίες

Τι προκαλεί τις αυτοκτονίες;

Η πιο καταστροφική συνέπεια της κατάθλιψης είναι συχνά η αυτοκτονία. Ένας στους δύο ανθρώπους που αυτοκτονούν είχε ιστορικό κατάθλιψης και ένα μικρότερο ποσοστό είχαν σχιζοφρένεια ή εξάρτηση από αλκοόλ/ουσίες.

Ωστόσο η αυτοκτονία συχνά απορρέει από την απελπισία που βιώνει ένας άνθρωπος, η οποία υπερβαίνει την ψυχική διαταραχή και τον κάνει να μην αντέχει την οδύνη της ζωής του. Ορισμένοι φιλόσοφοι θεωρούν την αυτοκτονία μία ελεύθερη επιλογή του ανθρώπου.

Κάθε απόπειρα αυτοκτονίας είναι μια πράξη σοβαρή, που χρήζει άμεσης ψυχολογικής – ψυχιατρικής παρέμβασης. Μία προηγούμενη απόπειρα αυτοκτονίας συνήθως προβλέπει και μια επόμενη.
Ακόμη και να συνυπάρχει ο παράγοντας «κραυγή για βοήθεια» ή η ανάγκη του ατόμου για προσοχή, οφείλουμε να καταλάβουμε ότι ο άνθρωπος αυτός υποφέρει, έχει ανάγκη για βοήθεια και μπορεί να αποπειραθεί σε έναν άλλο χρόνο να δώσει τέρμα στη ζωή του και να το πετύχει.

  • Η αυτοκτονία δεν είναι θέμα χαρακτήρα, αλλά πράξη απελπισίας και έντονης ψυχικής δυσφορίας, που εγκλωβίζει το άτομο σε νοητικά, συναισθηματικά και υπαρξιακά αδιέξοδα, τα οποία το εμποδίζουν να βρει άλλες λύσεις.
  • Το άτομο που αποπειράται να αυτοκτονήσει βρίσκεται σε αδιέξοδο και σε απόλυτη ψυχική οδύνη. Δεν επιθυμεί τον θάνατό του, αλλά εύχεται να σταματήσει να υποφέρει, εξαναγκαζόμενος μέσα από την απελπισία του να σκεφτεί μία ακραία πράξη λύτρωσης.

Η αναζήτηση παραγόντων κινδύνου για αυτοκτονία, αλλά και πιθανών προστατευτικών έναντι της αυτοκτονικής συμπεριφοράς παραγόντων μπορεί να συμβάλλει στην πρόληψη της αυτοκτονικής συμπεριφοράς. Βεβαίως δεν πιστεύουμε ότι όλες οι αυτοκτονίες μπορούν να προληφθούν μολονότι η πρόληψη αποτελεί τον κυριότερο ιατρικό στόχο.

Το να καταλήξει κάποιος να σκεφθεί και να αποφασίσει το θάνατό του σημαίνει συνήθως ότι έφτασε στο τέλος μιας μεγάλης πορείας γεμάτης αγωνία, ανάμικτα συναισθήματα για τον εαυτό του και τη ζωή του και ότι βρίσκεται σ’ ένα αδιέξοδο. Συχνά η αυτοκτονία δεν είναι μια ξεκάθαρη απόφαση για θάνατο, αλλά μια βασανιστική αδυναμία να ανακαλύψει το άτομο τον ίδιο του τον εαυτό ή τη ζωή του, ώστε να μπορέσει να συνεχίσει να ζει. Για να μπορέσει να βοηθηθεί το άτομο με αυτοκτονική συμπεριφορά, πρέπει κάποιος να το οδηγήσει να επανεκτιμήσει τη ζωή και τους στόχους του και όχι να του επιβάλλει στο όνομα οποιασδήποτε πρόληψης την επιβίωσή του.

 

Κοινωνία

Ροή ειδήσεων

Share