Τετάρτη, 27 Ιανουαρίου 2021

Πέθανε από κορωνοϊό ο Τσιμάς

Θλίψη!

14 Ιανουαρίου 2021 13:51
Πέθανε από κορωνοϊό ο Τσιμάς
Από ATHENSMAGAZINE TEAM

Πέθανε σε ηλικία 90 ετών ο Χαράλαμπος Τσιμάς που επί δεκαετίες είχε διακριθεί στον Βόλο και γενικότερα στη Μαγνησία για το μεγάλο φιλανθρωπικό έργο του με σημαντικές δωρεές και χορηγίες σε ανήμπορους ανθρώπους, αλλά και σε μεγάλα ευαγή νοσηλευτικά ιδρύματα.

Ο Χαράλαμπος Τσιμάς γεννήθηκε και μεγάλωσε στον Βόλο, αλλά έφυγε για την Αιθιοπία, όπου δραστηριοποιήθηκε επαγγελματικά στήνοντας μία επιχείρηση σούπερ μάρκετ, η οποία με τα χρόνια έγινε η μεγαλύτερη στην αφρικανική χώρα και ειδικά στην πρωτεύουσα Αντίς Αμπέμπα, για να τον τιμήσουν, ονομάτισαν μια ολόκληρη περιοχή με το όνομά του σε «Μbampis» από το Χαραλάμπης.

Το ουσιαστικό ξεκίνημά του έγινε το 1957 όταν αγόρασε στην Αντίς Αμπέμπα ένα μικρό παντοπωλείο με ξένα κεφάλαια και ένα χρόνο μετά αφού έχει ξεχρεώσει τους οφειλέτες του, η επιχείρησή του αρχίζει να αναπτύσσεται και καταφέρνει να μετατρέψει το μπακάλικο σε σούπερ μάρκετ.

Τον Μάιο του 1975 η στρατιωτική κυβέρνηση της Αιθιοπίας εθνικοποίησε το σούπερ μάρκετ και το σπίτι του και αναγκάστηκε να επιστρέψει οικογενειακώς στον Βόλο, μέχρι που το 1999 η νέα αιθιοπική κυβέρνηση αποφασίζει να του επιστρέψει τα ακίνητα του τα οποία παραλαμβάνει τον Ιανουάριο του 2000 σε τραγική κατάσταση. Με την επιμονή του ξανάγινε η επιχείρησή του η πιο γνωστή και μεγάλη της Αντίς Αμπέμπα. Τα τελευταία χρόνια της ζωής του είχε επιστρέψει στη γενέτειρά του.

Πέθανε από κορωνοϊό ο Τσιμάς

Η εξόδιος ακολουθία του Χαράλαμπου Τσιμά θα τελεστεί το Σάββατο στον μητροπολιτικό ναό του Αγίου Νικολάου, προεξάρχοντος του μητροπολίτη Δημητριάδος Ιγνατίου, τηρουμένων των προβλεπόμενων μέτρων για την προστασία της δημόσιας υγείας.

Ο μητροπολίτης Δημητριάδος Ιγνάτιος δήλωσε για τον Χαράλαμπο Τσιμά ότι «ο δικός μας Μπάμπης θα παραμείνει αξέχαστος στη μνήμη και στην καρδιά μας, καθώς η πληθώρα των ευεργεσιών του σε όλες τις πτυχές του κοινωνικού και εκκλησιαστικού βίου της επαρχίας μας αφήνει ανεξίτηλο το αποτύπωμά του, όσα χρόνια κι αν περάσουν. Υπήρξε άξιος μιμητής και συνεχιστής του έργου των Μεγάλων Ευεργετών της Πατρίδας μας, οι οποίοι την κόσμησαν με τα έργα της φιλοπατρίας τους και την προικοδότησαν με ήθος, τιμή και αξιοπρέπεια. Είθε ο Θεός, Τον οποίο τόσο αγάπησε και στο όνομά του πληθωρικώς και πολλαπλώς την κοινωνία μας ευεργέτησε, να τον αναπαύει μετά των Δικαίων και να αναδείξει άξιους συνεχιστές του έργου του».

Τον περασμένο Οκτώβριο, ο μητροπολίτης Δημητριάδος Ιγνάτιος απένειμε στον Χαράλαμπο Τσιμά την Ανώτατη Τιμητική Διάκριση της Ιεράς Μητροπόλεως, δηλαδή τον Χρυσό Σταυρό, μετά Διπλώματος, ως ελάχιστο αντίδωρο για όσα κατά καιρούς είχε προσφέρει.

 

Κοινωνία

Ροή ειδήσεων

Share