Πέμπτη, 25 Απριλίου 2024

Θλίψη: Πέθανε ο Θεόδωρος Παυλίδης

Συγγραφέας και ερευνητής του Πόντου

10 Ιανουαρίου 2021 12:54
Θλίψη: Πέθανε ο Θεόδωρος Παυλίδης
Από ATHENSMAGAZINE TEAM

Ένας από τους πλέον σημαντικούς ερευνητές του Δυτικού Πόντου, συγγραφέας και νομικός, ο Θεόδωρος Παυλίδης "έφυγε" χθες από τη ζωή σε ηλικία 78 ετών.

Η κηδεία του θα γίνει σε στενό οικογενειακό κύκλο, λόγω των περιοριστικών μέτρων, σήμερα στις 14:00, στο Δίβουνο Κιλκίς όπου είχε γεννηθεί. Ο Θεόδωρος Παυλίδης έχασε τη μάχη με το θάνατο λόγω ανίατης ασθένειας από την οποία υπέφερε τα τελευταία χρόνια. Επιθυμία του ήταν να ταφεί στην Πάφρα της Σαμψούντας από όπου καταγόταν και την οποία μελέτησε σε βάθος.

Οι δεσμοί του με τον τόπο ήταν στενοί και η ενασχόλησή του με την περιοχή καταγωγής των Ανταλλάξιμων Προσφύγων γονιών του, τού είχαν χαρίσει πολλούς φίλους με τους οποίους συνομιλούσε σε άπταιστα τουρκικά. Η είδηση του θανάτου του προκάλεσε θλίψη στην Πάφρα και πολλοί είναι οι ντόπιοι που έσπευσαν να εκφράσουν τα συλλυπητήριά τους στην οικογένειά του.

Θεόδωρος Παυλίδης θάνατος

Θεόδωρος Παυλίδης: Λίγα λόγια για τον συγγραφέα και νομικό

Ο Παυλίδης γεννημένος το 1943, στο Δίβουνο του νομού Κιλκίς, είχε μεταφράσει πολλά κείμενα τουρκικής βιβλιογραφίας που έφεραν στο φως γεγονότα εκείνης της μαύρης περιόδου.

Έγραψε μεταξύ άλλων βιβλία που αναφέρονται στον Δυτικό Πόντο, στο "Ποντιακό Ζήτημα από την πλευρά των Τούρκων" αλλά και για τους "Τόπους προέλευσης και εγκατάστασης των Ανταλλάξιμων Προσφύγων στο Νομό Κιλκίς".

Είχε ενεργή δράση στον οργανωμένο ποντιακό χώρο και υπήρξε μέλος του ΔΣ της Παμποντιακής Ομοσπονδίας Ελλάδος, ενώ είχε διατελέσει πρόεδρος του Δικηγορικού Συλλόγου Κιλκίς και του Δημοτικού Συμβουλίου της πόλης. Εκτός όμως, από αυτή τη δυσάρεστη είδηση, διαβάστε εδώ και για το θάνατο του Δημήτρη Πολυμενίδη που πέθανε από κορωνοϊό.

 

Κοινωνία

Ροή ειδήσεων

Share