Τετάρτη, 17 Απριλίου 2024

Συναγερμός στα Τρίκαλα: Βρέθηκαν δεκάδες κρούσματα κορωνοϊού - Ξεκινά τα rapid test ο ΕΟΔΥ

Μεγάλη ανησυχία στο χωριό που βρέθηκαν τα κρούσματα

8 Ιανουαρίου 2021 16:05
Συναγερμός στα Τρίκαλα: Βρέθηκαν δεκάδες κρούσματα κορωνοϊού - Ξεκινά τα rapid test ο ΕΟΔΥ

Συναγερμός στα Τρίκαλα: Με την κατάσταση του κορωνοϊού να είναι αρκετά δύσκολη στην Ελλάδα όλο και περισσότερα μέτρα παίρνονται από την κυβέρνηση για να περιοριστεί όσο γίνεται ο ιός. Επίσης πριν από λίγη ώρα ανακοινώθηκε αυστηρό lockdown στην Ανθήλη Φθιώτιδας λόγω των αυξημένων κρουσμάτων που υπάρχουν στην περιοχή.

Συγκεκριμένα σε χωριό των Τρικάλων βρέθηκαν δεκάδες κρούσματα με αποτέλεσμα να ξεκινήσουν οι δράσεις για να μπορέσουν να εντοπίσουν την σοβαρότητα της κατάστασης αλλά και ο ΕΟΔΥ να αρχίσει τα rapid test.

Συναγερμός έχει σημάνει σε χωριό των Τρικάλων λόγω δεκάδων κρουσμάτων.

Συναγερμός στα Τρίκαλα: Το πλήθος κρουσμάτων που εμφανίστηκε

Ειδικότερα οι γιορτές έφεραν αύξηση του ιικού φορτίου έφεραν σε χωριό των Τρικάλων. Ο λόγος για τα Μεγάλα Καλύβια που τις τελευταίες ημέρες καταγράφονται δεκάδες κρούσματα κορωνοϊού, γεγονός που έχει προκαλέσει ανησυχία σε κατοίκους και αρμόδιες αρχές.

Μέχρι στιγμή οι πληροφορίες του tv10.gr αναφέρουν πως επιβεβαιωμένα κρούσματα COVID-19 υπάρχουν σε τουλάχιστον 5 με 6 οικογένειες, με κάποια περιστατικά να νοσηλεύονται στο Νοσοκομείο Τρικάλων.

Μάλιστα κατάστημα του χωριού χρειάστηκε να κλείσει κάποιες μέρες λόγω επιβεβαιωμένου κρούσματος, προκειμένου να γίνουν όλα όσα ορίζει το υγειονομικό πρωτόκολλο. Οι ίδιες πληροφορίες αναφέρουν πως τις ημέρες των γιορτών, η απειλή του COVID- 19 δεν φόβισε αρκετούς νέους, οι οποίοι συγκεντρώθηκαν σε σπίτι, όπου και εκεί έκανε πάρτι ο κορωνοϊός.

Σε χωριό στα Τρίκαλα έχει σημάνει συναγερμός για δεκάδες κρούσματα κορωνοϊού.

Εντατικές περιπολίες - Τεστ την Κυριακή 10 Ιανουαρίου

Στο μεταξύ έντονη ήταν σήμερα και η παρουσία αστυνομικών δυνάμεων στο χωριό, με εντατικές περιπολίες σε καταστήματα υγειονομικού ενδιαφέροντος, πλατείες και γενικότερα σε δημόσιος χώρους. Στο χωριό λειτουργεί γηροκομείο και μέχρι αυτή τη στιγμή δεν έχει καταγραφεί κανένα θετικό κρούσμα.

Τις επόμενες ημέρες και συγκεκριμένα την Κυριακή 10 Ιανουαρίου κλιμάκιο του ΕΟΔΥ και η ομάδα της ΚΟΜΥ Τρικάλων θα βρεθεί στο χωριό για να γίνουν μαζικά rapid test και να διαπιστωθεί η εξάπλωση του ιού. Η διαδικασία θα γίνει στο χώρο του Δημαρχείου.

Κορωνοϊός: Στα οκτώ τα κρούσματα του μεταλλαγμένου νέου στελέχους του ιού - Που βρέθηκαν

Κορωνοϊός: Η κατάσταση με τον κορωνοϊό στην Ελλάδα φαίνεται να χειροτερεύει και αυτό φαίνεται καθημερινά όμως ένας νέος συναγερμός έχει σημάνει στη χώρα με την εμφάνιση της νέας μετάλλαξης του ιού. Επίσης η Ματίνα Παγώνη αναφέρθηκε στο γεγονός ότι δεν πρόκειται να κάνουμε Απόκριες αλλά επίσης ανέφερε κιόλας πότε αναμένεται να μειωθούν τα κρούσματα.

Συγκεκριμένα στην Ελλάδα εντοπίστηκαν ακόμα 4 κρούσματα της μετάλλαξης του κορωνοϊού, που εμφανίστηκαν πρώτα στην Βρετανία και εντοπίστηκαν στην χώρα μας. Σύμφωνα με το OPEN το ένα μάλιστα από αυτά αφορά γυναίκα που έφτασε την περασμένη εβδομάδα από το Ντουμπάι. Τα άλλα τρία φορούν ταξιδιώτες που επέστρεψαν από την Βρετανία.

Στην Ελλάδα εντοπίστηκαν νέα κρούσματα του μεταλλαγμένου στέλεχους του ιού.

Κορωνοϊός: Η νέα μετάλλαξη του ιού είναι 50% πιο μεταδοτική

Άκρως ανησυχητικά είναι τα ευρήματα δύο μελετών που δημοσιεύτηκαν στο «Nature», που δείχνουν πως ο μεταλλαγμένος κορωνοϊός είναι 50% πιο μεταδοτικός! Σχολιάζοντας τις μελέτες αυτές ο καθηγητής Πολιτικής της Υγείας Ηλίας Μόσιαλος της Σχολής Οικονομικών και Πολιτικών Επιστημών του Λονδίνου (LSE) σε νέα ανάρτησή του στο Facebook, αναφέρει πως η μετάλλαξη είναι 50% πιο μεταδοτική, θα δημιουργούσε πολύ μεγαλύτερο πρόβλημα ακόμα και από μία παραλλαγή που θα αύξανε τη θνητότητα του ιού κατά 50%.

Όπως εξηγεί, ας υποθέσουμε πως μελετάμε μία περιοχή όπου 10.000 άτομα έχουν μολυνθεί με τον ιό. Έστω πως ο αριθμός αναπαραγωγής R ισούται με 1, πως ο κίνδυνος θνητότητας από τη μόλυνση είναι 0,6%, και πως ο χρόνος παραγωγής μίας νέας συμπτωματικής λοίμωξης είναι έξι ημέρες. Θα υπάρχουν τότε 10.000 x 1^ 5 x 0,6 % = 60 νέοι θάνατοι μετά από έναν μήνα.

Εάν η παραλλαγή αύξανε τη θνητότητα κατά 50%, τότε θα αναμένονται 10.000 x 1^ 5 x (0,6% x 1,5) = 90 νέοι θάνατοι μετά από έναν μήνα. Εάν, όμως, υποθέσουμε ότι η παραλλαγή αυξάνει τη μεταδοτικότητα κατά 50%, τότε θα αναμένονταν 10.000 x (1 x 1,5)^ 5 x 0,6% = 456 νέοι θάνατοι μετά από έναν μήνα. Οι ανωτέρω υπολογισμοί βασίζονται σε εκτιμήσεις του Adam Kucharski της Σχολής Δημόσιας Υγείας και Τροπικής Ιατρικής του Λονδίνου (LSHTM) και τα νούμερα είναι ενδεικτικά.

Γι’ αυτό, κατά τον κ. Μόσιαλο, «”καλύτερα” να αυξηθεί η θνητότητα που προκαλεί μία παραλλαγή του κορωνοϊού κατά 50%, παρά να αυξηθεί η μολυσματικότητα μίας παραλλαγής κατά 50%».

Είναι, συνεπώς, σημαντικός ο έλεγχος της διασποράς στην κοινότητα και γι’ αυτό έχουν μεγάλη σημασία τα τεστ. Πρέπει να προσπαθήσουμε να κάνουμε υπομονή για λίγο ακόμα και να είμαστε το ίδιο προσεκτικοί», καταλήγει ο καθηγητής. Με λίγα λόγια εάν όντως η μεταδοτικότητα αυξάνεται κατά 50%, τότε οι θάνατοι το επόμενο διάστημα θα αυξηθούν κι άλλο.

Εντοπίστηκαν νέα κρούσματα από την μετάλλαξη του ιού.

Τι δείχνουν οι μελέτες

Η πρώτη μελέτη, από τους Eric Volz και Neil Ferguson του Imperial College του Λονδίνου, εξέτασε σχεδόν 2.000 γονιδιώματα της νέας παραλλαγής του κορωνοϊού VOC 202012/01, τα οποία συλλέχθηκαν στη Βρετανία μεταξύ Οκτωβρίου και Δεκεμβρίου. Επίσης, αναλύθηκαν τα αποτελέσματα περίπου 275.000 τεστ που έγιναν στη Βρετανία στο τέλος του 2020. Οι επιστήμονες συμπέραναν ότι η νέα μετάλλαξη είναι περίπου 50% πιο μεταδοτική από τις άλλες έως τώρα.

Η δεύτερη μελέτη, με επικεφαλής τον Νίκολας Ντέιβις της Σχολής Δημόσιας Υγείας και Τροπικής Ιατρικής του Λονδίνου, αξιολόγησε, επίσης, γενετικά και άλλα δεδομένα σχετικά με την εξάπλωση της νέας μετάλλαξης στο τέλος του 2020 στη Βρετανία. Κατέληξε στο παραπλήσιο συμπέρασμα ότι η νέα μετάλλαξη είναι κατά 56% πιο μεταδοτική, αν και δεν υπάρχουν ενδείξεις ότι προκαλεί πιο σοβαρή νόσο Covid-19.

 

Κοινωνία

Ροή ειδήσεων

Share