Τρίτη, 28 Σεπτεμβρίου 2021

Κορωνοϊός: Πραγματοποιήθηκαν οι πρώτοι εμβολιασμοί στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο Λάρισας

Ποιοι έλαβαν τις πρώτες δόσεις

29 Δεκεμβρίου 2020 10:08
Κορωνοϊός: Πραγματοποιήθηκαν οι πρώτοι εμβολιασμοί στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο Λάρισας
Από Βασίλης Κατσιαούνης

Κορωνοϊός - Λάρισα: Οι εμβολιασμοί έχουν ξεκινήσει από την Κυριακή 27 Δεκεμβρίου με αρκετούς να έχουν λάβει τις πρώτες δόσεις, ενώ και σήμερα συνεχίζεται η διαδικασία των εμβολιασμών με την Λάρισα να έχει ξεκινήσει ήδη. Επίσης πριν από λίγες ώρες έφτασαν στην Αθήνα οι 83.850 δόσεις εμβολίων κατά του κορωνοϊού από τις Pfizer/BioNTech.

Κορωνοϊός - Λάρισα: Ποιοι εμβολιάστηκαν πρώτοι

Συγκεκριμένα σήμερα Τρίτη 29 Δεκεμβρίου πραγματοποιήθηκαν οι πρώτοι εμβολιασμοί στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο της Λάρισας. Ειδικότερα σύμφωνα με πληροφορίες ο Γενικός Γραμματέας Δημόσιας Υγείας κ. Παναγιώτης Πρεζεράκος, ήταν ο πρώτος που εμβολιάστηκε το πρωί μαζί με τον λοιμωξιολόγο κ. Συρογιαννόπουλο.

«Είχα την χαρά και την τιμή να είμαι ο πρώτος που εμβολιάστηκε στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο Λάρισας μιας και ήταν η πρώτη ημέρα που ξεκίνησαν οι εμβολιασμοί στα περιφερειακά νοσοκομεία. Είναι ιδιαίτερα η χαρά και η τιμή…» είπε μεταξύ άλλων προσθέτοντας πως «προς το παρόν είμαστε στο πρόγραμμα, αυτό που έχουν πει οι εταιρείες, οπότε δείχνουν να πηγαίνουν καλά τα πράγματα…».

Δείτε το βίντεο:

Κορωνοϊός: Ποιο είναι το σχέδιο για τον εμβολιασμό στην Ελλάδα - Οι δύο εκδοχές για την πανδημία

Κορωνοϊός: Η κατάσταση με τον κορωνοϊό στην Ελλάδα συνεχίζεται να είναι σοβαρή με τους πρώτους εμβολιασμούς να έχουν ήδη ξεκινήσει στη χώρα από την Κυριακή 27 Δεκεμβρίου ενώ πριν από λίγη ώρα έφτασαν στην Αθήνα και οι επόμενες 83.850 δόσεις του εμβολίου κατά του κορωνοϊού.

Συγκεκριμένα ο καθηγητής Παθολογικής Φυσιολογίας Λοιμώξεων ΕΚΠΑ Νίκος Σύψας σε συνέντευξη του μίλησε για την μετάλλαξη του ιού, ποιο είναι το σχέδιο για να γίνει ο εμβολιασμός στην Ελλάδα αλλά και για τις δύο εκδοχές της πανδημίας.

Κορωνοϊός: Το άνοιγμα των σχολείων

Ο καθηγητής Παθολογικής Φυσιολογίας Λοιμώξεων ΕΚΠΑ Νίκος Σύψας μιλώντας στο ΣΚΑΪ αναφέρθηκε στα σχολεία και πότε θα ανοίξουν λέγοντας ότι «τα δημοτικά είναι πολύ πιο ασφαλή. Το πότε θα ανοίξουν θα το κουβεντιάσει η Επιτροπή σήμερα».

Επίσης είπε ότι δε μπορούμε να κάνουμε ισχυρές προβλέψεις, ενώ τόνισε λέγοντας πως με τα σημερινά δεδομένα, μπορούν να ανοίξουν τα σχολεία. Όπως είπε, όμως, ο καθηγητής αυτό που τον φοβίζει είναι μια επιδημιολογική έκρηξη.

Ο Νίκος Σύψας αναφέρθηκε για το σχέδιο εμβολιασμού στην Ελλάδα.

Το σχέδιο για τον εμβολιασμό

Ο καθηγητής Νίκος Σύψας αναφέρθηκε και στο σχέδιο του εμβολιασμού λέγονται ότι ο πρώτος κύκλος, που αφορά το υγειονομικό προσωπικό, μπορεί να ολοκληρωθεί έως τέλος του Ιανουαρίου.

Μετά, το επόμενο βήμα είναι οι ηλικιωμένοι που ζουν σε γηροκομεία και οι ευπαθείς ομάδες. Το δεύτερο στάδιο έχει σχεδιαστεί να διαρκέσει μέχρι τον Απρίλιο, ωστόσο εξαρτάται από την προσέλευση, εξήγησε ο καθηγητής. «Αν όλα πάνε καλά και τρέξουμε με ταχύτητα ρεκόρ η πλειοψηφία του γενικού πληθυσμού θα έχει εμβολιαστεί μέχρι τον Ιούλιο», είπε και προσέθεσε:

«Ο πιο ρεαλιστικός στόχος, όμως, είναι μέχρι τον Σεπτέμβριο να έχει εμβολιαστεί το 70% του πληθυσμού. Αν εμβολιαστεί το 70% τότε προστατεύεται και το άλλο 30%. Άρα, τελειώνει η πανδημία στην Ελλάδα. Ο ιός δεν θα βρίσκει ανθρώπους να μολύνει. Από τον Ιούνιο μέχρι τέλος του χρόνου είναι η περίοδος που θα το πετύχουμε».

Όπως εκτιμά ο Νίκος Σύψας, του χρόνου θα κάνουμε τα Χριστούγεννα κανονικά. Το καλοκαίρι θα συνεχίσουμε να παίρνουμε μέτρα, όμως θα πάρουμε μια ανάσα αν εμβολιαστούν οι ευπαθείς ομάδες, που είναι κυρίως εκείνοι που διασωληνώνονται.

Οι δύο εκδοχές για την πανδημία

«Η πανδημία είναι εντελώς απρόβλεπτη. Η μια εκδοχή είναι να εξαφανιστεί ο ιός όπως έγινε και στην ισπανική γρίπη, η άλλη εκδοχή, που είναι και το πιο πιθανό σενάριο, είναι να γίνει μια εποχική γρίπη όπως η Η1Ν1. Στο δεύτερο σενάριο κάθε χρόνο θα χρειάζεται να εμβολιαστούμε.»

«Στην Ελλάδα ο δείκτης R είναι κάτω από το 1, όμως ανατρέπεται εύκολα. Το πρόβλημα είναι το ποσοστό πλήρωσης των ΜΕΘ. Θα δούμε πλήρη αποκλιμάκωση έως τα μέσα Ιανουαρίου», εκτιμά ο Νίκος Σύψας. Τέλος, τόνισε ότι η προϋπόθεση είναι να τηρούμε τα μέτρα. Τον Ιανουάριο φουντώνουν οι λοιμώξεις. Βλέποντας την εικόνα στο κέντρο της Αθήνας, μπορεί να είναι δύσκολα.

Για το σχέδιο του εμβολιασμού στην Ελλάδα αναφέρθηκε ο Νίκος Σύψας.

Εμβόλια και μετάλλαξη

Όπως είπε ο Νίκος Σύψας τα δύο εμβόλια που έχουμε τώρα, αλλά και τα επόμενα τρία που περιμένουμε έχουν αποτελεσματικότητα γύρω στο 90% και είναι απόλυτα ασφαλή. Όποιος εμβολιάζεται μπορεί να λάβει τη βεβαίωσή του δίνοντας τα στοιχεία του.

Σχετικά με τις μεταλλάξεις, ο καθηγητής είπε ότι «μέχρι σήμερα δεν έχουμε καμία ένδειξη ότι η μετάλλαξη, που εμφανίστηκε στη Βρετανία, επηρεάζει την αποτελεσματικότητα του εμβολίου. Στην Ελλάδα δεν έχει εμφανιστεί η μετάλλαξη.»

Η τεχνολογία mRNA είναι έξυπνη και ταχύτατη και σε ένα μήνα και λιγότερο μπορεί να παραχθεί νέο εμβόλιο, αν χρειαστεί. Στο μέλλον τα εμβόλια θα παράγονται με αυτή την τεχνολογία, εξήγησε.

Όσον αφορά την ανοσία, ο Νίκος Σύψας είπε πως δεν ξέρουμε ακόμα πόσο θα διαρκέσει. Ξέρουμε σίγουρα ότι κρατάει 6 μήνες. Από κει και πέρα μπορεί να κρατάει και παραπάνω. Ενδεχομένως να χρειαστεί να εμβολιάζεται ο πληθυσμός κάθε χρόνο.

 

Κοινωνία

Ροή ειδήσεων

Share