Παρασκευή, 29 Μαρτίου 2024

Κατασκοπεία στη Ρόδο: Συνελήφθη στη Ροδόπη ο 52χρονος μάγειρας

Ραγδαίες εξελίξεις

18 Δεκεμβρίου 2020 13:11
Κατασκοπεία στη Ρόδο: Συνελήφθη στη Ροδόπη ο 52χρονος μάγειρας

Συνεχίζονται οι εξελίξεις σχετικά με την υπόθεση κατασκοπείας στη Ρόδο όπου όπως φαίνεται οι Αρχές έχουν συλλάβει και τους δύο κατηγορούμενους, με τον 35χρονο γραμματέα του τουρκικού προξενείου να έγινε το πρωί της Παρασκευής 18 Δεκεμβρίου.

Συγκεκριμένα συνελήφθη σήμερα Παρασκευή 18 Δεκεμβρίου και ο 52χρονος μάγειρας ο οποίος είναι ο δεύτερος κατηγορούμενος σχετικά με την υπόθεση κατασκοπείας στη Ρόδο. Σημειώνεται ότι εργαζόταν σε πλοίο ενώ όταν απολύθηκε εκείνος μεταφέρθηκε στην Κομοτηνή. Επίσης είχε εκδοθεί ένταλμα για την σύλληψη του.

Το χρονικό της σύλληψης του 35χρονου γραμματέα του τουρκικού προξενείου

Το πρωί της Παρασκευής 18 Δεκεμβρίου είχε προηγηθεί η σύλληψη του 35χρονου γραμματέα του τουρκικού προξενείου στη Ρόδο, αφού είχε εκδοθεί ένταλμα για την σύλληψη του από την τακτική Ανακρίτρια του νησιού. Ήδη ο 35χρονος βρίσκεται αυτή την ώρα στην υποδιεύθυνση ασφαλείας Ρόδου, προκειμένου να δώσει κατάθεση σε προανακριτικό στάδιο για τα όσα του καταλογίζονται και στο πλαίσιο του σχετικού εντάλματος της ανακρίτριας Ρόδου συνελήφθη.

Ο συλληφθείς οδηγήθηκε στην ανακρίτρια Ρόδου, όπου ζήτησε και πήρε προθεσμία για να απολογηθεί την προσεχή Δευτέρα. Σύμφωνα με όσα έγιναν γνωστά, ο 35χρονος αρνείται την όποια εμπλοκή στην υπόθεση αυτή. Στους δύο κατηγορουμένους έχουν ασκηθεί ποινικές διώξεις για τέσσερα αδικήματα και βάσει αυτών εκδόθηκαν και τα εντάλματα σύλληψής τους.

Υπόθεση κατασκοπείας στη Ρόδο: Νέος κύκλος ερευνών

Σε εξέλιξη βρίσκεται από χθες ένας νέος κύκλος ερευνών γύρω από την δράση του 35χρονου υπαλλήλου του Τουρκικού προξενείου στην Ρόδο και του 54χρονου μάγειρα του πλοίου «Ε/Γ Ο/Γ ΣΤΑΥΡΟΣ» της εταιρείας ΣΑΟΣ που διενεργεί δρομολόγιο στην άγονη γραμμή Ρόδος - Καστελλόριζο, ο οποίος και στρατολογήθηκε για κατασκοπεία.

Σύμφωνα με πληροφορίες της «δημοκρατικής», εν αναμονή της υποβολής των έγγραφων εξηγήσεων του 35χρονου την Παρασκευή (εκπνέει τότε η πενθήμερη προθεσμία που έλαβε) και προ της υποβολής της δικογραφίας για αξιολόγηση ενώπιον της Εισαγγελέως Πλημμελειοδικών Ρόδου για τα περαιτέρω.

Ωστόσο χθες το πρωί ξεκίνησε η διαδικασία ελέγχου των 4 ηλεκτρονικών υπολογιστών, 8 κινητών (δεν είναι όλα λειτουργικά) και δύο σκληρών δίσκων, που κατασχέθηκαν από την οικία του 35χρονου αλλά και των δύο κινητών τηλεφώνων που κατασχέθηκαν από τον 54χρονο.

Ο έλεγχός τους θα γίνει ειδικότερα από την Διεύθυνση Εγκληματολογικών Ερευνών, που θα διενεργήσει ταυτόχρονα έρευνες σε όλους τους λογαριασμούς των social media που χρησιμοποιούν αμφότεροι όσο και σε λογαριασμούς ηλεκτρονικού ταχυδρομείου και εφαρμογές τηλεπικοινωνιών όπως viber, what’s up κλπ.

Εχει επίσης κινηθεί η διαδικασία πλήρους ελέγχου των τηλεφωνικών τους συνδιαλέξεων με την άρση κινητών και σταθερών τηλεφώνων καθώς και τον εντοπισμό του στίγματος αυτών στις μεταξύ τους συνομιλίες αλλά και αλλού και την καταγραφή των μηνυμάτων sms και mms.

Η όλη έρευνα της υπόθεσης έγινε σε στενή συνεργασία με την Ε.Υ.Π..Στο μεταξύ υπήρξαν επικριτικά σχόλια και δημοσιεύσεις εις βάρος των αρχών για το ό,τι οι δύο εμπλεκόμενοι στην υπόθεση κατασκοπείας, αφέθηκαν ελεύθεροι.

Σημειώνεται ωστόσο ότι δεν συνελήφθησαν στο πλαίσιο αυτοφώρου αδικήματος αλλά προσήχθησαν. Εξηγήσεις έχει δώσει μόνο ο 54χρονος, που παραιτήθηκε του δικαιώματός του για την παρουσία δικηγόρου, ενώ ο 35χρονος έλαβε, όπως προβλέπει η δικονομία, προθεσμία.

Η δικογραφία εις βάρος τους, δεν έχει περαιωθεί και δεν έχει υποβληθεί στην Εισαγγελία ακόμη για την άσκηση δίωξης. Δεν υφίσταται δηλαδή δικονομικά δυνατότητα για την κράτησή τους, αν και τους αποδίδονται οι κατηγορίες της παράβασης του άρθρου 148 Π.Κ. (κατασκοπεία) και του Α.Ν. 376/1936 (περί μέτρων ασφαλείας οχυρών θέσεων) κατά συναυτουργία.

 

Κοινωνία

Ροή ειδήσεων

Share