Πέμπτη, 28 Μαρτίου 2024

Κορωνοϊός: Πλήθος κρουσμάτων σε μονάδες εκτροφές μινκ - Ποιες περιοχές αντιμετωπίζουν το πρόβλημα

Πως είναι η κατάσταση;

9 Δεκεμβρίου 2020 12:01
Κορωνοϊός: Πλήθος κρουσμάτων σε μονάδες εκτροφές μινκ - Ποιες περιοχές αντιμετωπίζουν το πρόβλημα
Από ATHENSMAGAZINE TEAM

Ο κορωνοϊός συνεχίζει να εξαπλώνεται στην Ελλάδα όπου και πρόσφατα ανακοινώθηκαν ότι βρέθηκαν κρούσματα κορωνοϊού σε αρκετές περιοχές με μονάδες εκτροφής μινκ. Επίσης θα πραγματοποιούνται μέχρι το μεσημέρι σε πολλές περιοχές rapid test με την μέθοδο drive through.

Συγκεκριμένα συναγερμός έχει σημάνει στη Δυτική Μακεδονία μετά την επιβεβαίωση των αρχικών φόβων για ραγδαία εξάπλωση της νόσου. Ειδικότερα έντεκα είναι οι θετικές φάρμες εκτροφής γουνοφόρων ζώων στη Δυτική Μακεδονία και τρεις ύποπτες για COVID-19 με την κατάσταση να είναι κρίσιμη. Πέρα από την πρώτη στο Βόιο που ακολούθησε θανάτωση 1.800 ζώων, πέντε ακόμα σε Σιάτιστα και Γαλατινή αριθμούν προσβεβλημένα ζώα.

Στην Π.Ε. Καστοριάς τέσσερις μονάδες εκτροφής είναι θετικές, εκ των οποίων οι δύο με μεγάλο αριθμό ζώων, τα οποία όμως είναι ασυμπωματικά. Κρούσματα έχουν εντοπιστεί και σε μια μονάδα στην Π.Ε. Γρεβενών. Στην Πεπονιά και το Κλήμα της Νεάπολης στο Βόιο, αλλά και στα Γρεβενά υπάρχουν τρεις ακόμα ύποπτες φάρμες που εξετάζονται μετά από επιβεβαιωμένα κρούσματα σε εκτροφείς.

Αυτό φυσικά που προβληματίζει είναι το κατά πόσο συμβάλλουν τα μινκ στη διάδοση του ιού. Τα πρώτα αποτελέσματα είναι θετικά, αφού αποκλείστηκε η μετάλλαξη του ιού μετά από την αποκρυπτογράφηση του γενετικού υλικού μινκ και εργαζομένων.

Ο ιός είναι ο ίδιος σε εργαζόμενους και ζώα, αλλά θα ακολουθήσουν και νέες δειγματοληψίες. Σύμφωνα με το prlogos.gr, οι θετικές μονάδες μπαίνουν σε καθεστώς αυξημένης επιτήρησης και δεν θα επιβάλλεται πια θανάτωση των ζώων, αφού ούτως ή άλλως υπάρχει διασπορά.

Η εξάπλωση ανησυχεί, τα rapid test στους εργαζόμενους συνεχίζονται και τα εκτροφεία ελέγχονται με αυστηρά μέτρα βιοασφάλειας και στις ενενήντα μονάδες της Δυτικής Μακεδονίας.

Κορωνοϊός - Λαμία: Σε ασφυκτική κατάσταση η ΜΕΘ του νοσοκομείου

Καθημερινώς τα νέα για τον κορωνοϊό στην Ελλάδα δεν είναι καλά διότι αρκετοί άνθρωποι βρίσκονται θετικοί στον ιό είτε ανακοινώνονται νέοι θάνατοι, ενώ πριν λίγο στο Βόλο ανακοινώθηκε ότι μια 77χρονη "έχασε" τη ζωή της από το φονικό ιό.

Συγκεκριμένα από τα ξημερώματα της Τετάρτης 9 Δεκεμβρίου βρίσκονται καλυμμένα όλα τα κρεβάτια της Εντατικής κορωνοϊού στο Νοσοκομείο Λαμίας, παρά το χαμηλό επιδημιολογικό φορτίο της περιοχής.

Σύμφωνα με το lamiareport.gr τα ξημερώματα εισήχθη στη Μονάδα Εντατικής Θεραπείας Κορoνοϊού του ΓΝ Λαμίας 67χρονος που νοσηλευόταν στο πέτρινο κτίριο από την περιοχή της Λοκρίδας, η κατάσταση του οποίου επιβαρύνθηκε ραγδαία από την επικίνδυνη ασθένεια. Σύμφωνα με το ρεπορτάζ ο άνδρας έχει υποκείμενα νοσήματα.

Αυτό σημαίνει ότι υπάρχει και πάλι 100% πληρότητα στη ΜΕΘ με τη νοσηλεία 11 ατόμων, 10 ανδρών (4 από τη Φθιώτιδα, 2 από την Ευρυτανία, 1 από τη Λάρισα, 1 από τη Μαγνησία, και 2 από την Καρδίτσα) και μίας γυναίκας 41 ετών. Ο μέσος όρος ηλικίας των νοσηλευομένων στη ΜΕΘ κορωνοϊού Λαμίας είναι τα 64 έτη.

Την ίδια ώρα στο πέτρινο κτίριο ο αριθμός αλλάζει συνέχεια από εισαγωγές περιστατικών, ευτυχώς όμως υπάρχουν και τα ευχάριστα με ανθρώπους χωρίς πλέον συμπτώματα ενώ κάποιοι εξ αυτών έχουν βγει αρνητικοί στο πρώτο τεστ. Το βράδυ της Τρίτης ο αριθμός των νοσηλευομένων είχε φτάσει τους 61, ενώ η ημέρα ξημέρωσε με 58 ασθενείς.

 

Κοινωνία

Ροή ειδήσεων

Share