Τετάρτη, 24 Απριλίου 2024

Κορωνοϊός - Καβάλα: Νοσηλεύτρια "έχασε" τη ζωή της λίγες ώρες μετά την πιο ευτυχισμένη μέρα της ζωή της

Τι συνέβη;

6 Δεκεμβρίου 2020 14:50
Κορωνοϊός - Καβάλα: Νοσηλεύτρια
Από ATHENSMAGAZINE TEAM

Συνεχίζεται η κατάσταση με τον κορωνοϊό στην Ελλάδα όπου καθημερινώς ακούμε για τα κρούσματα και τους θανάτους που αυξάνονται όλο και περισσότερο όπως στην Ηλεία όπου ένας 10χρονος βρίσκεται σε κρίσιμη κατάσταση και έχει νοσηλευτεί.

Συγκεκριμένα μία νοσηλεύτρια 62 ετών έχασε τη μάχη για τη ζωή, ηττημένη από τον κορωνοϊό. Η άτυχη γυναίκα δούλευε, σύμφωνα με την ΠΟΕΔΗΝ στη μαιευτική κλινική του νοσοκομείου Καβάλας.

Είχε νοσήσει με κορωνοϊό και χρειάστηκε να εισαχθεί σε ΜΕΘ. Σύμφωνα με τον πρόεδρο της ΠΟΕΔΗΝ Μιχάλη Γιάννακο, σήμερα η 62χρονη εξέπνευσε. Η γυναίκα έμενε στη Δράμα, μία ιδιαίτερα επιβαρυμένη περιοχή, με υψηλό ιικό φορτίο.

«Χάνουν τα λόγια το νόημα τους πιά με όσα τραγικά μας συμβαίνουν. Θρηνούμε συνεχώς συναδέλφους που χάνονται. Στο χώρο που γεννιούνται ζωές, η νοσηλεύτρια έχασε τη δική της. Πρόσφατα απέκτησε εγγονάκι και δεν πρόλαβε να το χαρεί. Μετράμε πολλές απώλειες. Η θλίψη μας είναι μεγάλη. Συλλυπητήρια και υποσχόμαστε ότι δεν θα το βάλουμε κάτω. Θα νικήσουμε τον ιό. Αρκεί να βοηθηθούμε», τονίζει ο πρόεδρος της ΠΟΕΔΗΝ, Μιχάλης Γιαννάκος.

Εν τω μεταξύ τη ζωή της έχασε προχθές και μια 37χρονη εργαζόμενη στο νοσοκομείο της Νάουσας η οποία νόσησε από κορωνοϊό. Μάλιστα, θλίψη προκαλεί το γεγονός ότι, όπως καταγγέλλει η ΠΟΕΔΗΝ, η 37χρονη χρειάστηκε να νοσηλευτεί σε ΜΕΘ, την οποία το νοσοκομείο δεν είχε και κατέληξε πριν προλάβει να μεταφερθεί σε άλλο.

Δερμιτζάκης: "Πρέπει να πέσουν τα κρούσματα πριν αρχίσει ο εμβολιασμός"

Την ανάγκη μείωσης των κρουσμάτων κορωνοϊού πριν ξεκινήσει η διαδικασία εμβολιασμών, τονίζει ο καθηγητής Μανώλης Δερμιτζάκης.

Ο καθηγητής Γενετικής στην Ιατρική Σχολή της Γενεύης, μιλώντας στον ΣΚΑΪ, εξήγησε ότι «είναι πολύ σημαντικό να έχουμε πολύ χαμηλό αριθμό κυκλοφορίας του κορωνοϊού, ενώ κάνουμε τον εμβολιασμό για να μπορούμε να αποφύγουμε πιθανότητα να έχουμε κάποιο ανθεκτικό στέλεχος, το οποίο μετά θα επικρατήσει, που σημαίνει ότι θα πρέπει να ξαναρχίσουμε από την αρχή».

Παράλληλα, ο κ. Δερμιτζάκης εξέφρασε την εκτίμηση ότι μέχρι τον Μάιο θα έχει εμβολιαστεί περίπου το 70% του πληθυσμού κάτι που θα επιτρέψει τη χαλάρωση των μέτρων καθώς θα έχει δημιουργηθεί η συλλογική ανοσία.

«Τα εμβόλια θα πάρουν χρόνο από τη μια να προστατεύσουν κάθε άτομο ξεχωριστά, διότι όταν είναι δύο δόσεις, θα πάρει τουλάχιστον 1-1,5 μήνα μέχρι να θεωρηθεί κάποιος ότι έχει την πλήρη αποτελεσματικότητα και φυσικά πολύ περισσότερους μήνες -κι ελπίζω μέχρι τον Μάιο να έχει ολοκληρωθεί αυτό- για να καλύψουμε την ανοσία της αγέλης, όπου το 60%-70% του πληθυσμού θα έχει εμβολιαστεί. Μέχρι τότε πρέπει να είμαστε πολύ προσεκτικοί»,

Δερμιτζάκης: Πρέπει να ανοίξουν ταυτόχρονα λιανική, καφέ και εστιατόρια

Αναφορικά με τις αντιδράσεις για τα εμβόλια, ο καθηγητής τόνισε ότι αυτές έχουν να κάνουν με το γεγονός ότι οι πολίτες βρίσκονται ακόμα στο στάδιο της ενημέρωσης και εκτίμησε ότι όσο περνά ο καιρός οι ενδοιασμοί θα είναι λιγότεροι και η συμμετοχή μεγαλύτερη.

Ερωτηθείς για το την άρση των μέτρων, τάχθηκε υπέρ του ανοίγματος καταστημάτων λιανικής, καφέ κι εστιατορίων, ταυτόχρονα, με αυστηρά μέτρα. «Δε θα είναι καλό να τα ανοίξουμε αργά τα καφέ, τα εστιατόρια, τα λιανικά καταστήματα και ίσως και τα εμπορικά κέντρα.

Πρέπει να ανοίξουν όλα μαζί ώστε να διοχετευθεί η ένταση και η ενέργεια που έχει ο κόσμος. Αλλιώς θα πηγαίνει να ψωνίζει και μετά θα παίρνει καφέ, θα κάθεται στα παγκάκια και θα δημιουργεί συνωστισμό», τόνισε.

Αγωνία για τη Βόρεια Ελλάδα

Σε κατάσταση συναγερμού συνεχίζει να βρίσκεται η Βόρεια Ελλάδα, καθώς παρά το lockdown στο οποίο βρίσκεται η χώρα μας τον τελευταίο μήνα, η διασπορά του κορωνοϊού συνεχίζεται.

Από τα 1.383 κρούσματα που ανακοίνωσε ο ΕΟΔΥ το Σάββατο, τα περισσότερα εντοπίστηκαν για μία ακόμα φορά στην περιφερειακή ενότητα Θεσσαλονίκης, όπου καταγράφηκαν 305 νέες μολύνσεις, ενώ δεύτερη ήρθε η Αττική με 260.

Από τα στοιχεία της γεωγραφικής κατανομής που δημοσιεύει ο ΕΟΔΥ προέκυψε ότι το επιδημιολογικό φορτίο παραμένει σε υψηλά επίπεδα στη Βόρεια Ελλάδα. Χαρακτηριστικό είναι το γεγονός ότι στη Λάρισα καταγράφηκαν 98 νέα κρούσματα, στην Πέλλα 58, στην Πιερία 49, στην Καβάλα 48, στην Ξάνθη 44.

«Έχουμε δείγματα που εξακολουθούν να είναι ανησυχητικά ειδικά από τη Βόρεια Ελλάδα. Φαίνεται και από τα λύματα της περιοχής. Ένας μεγάλος συντελεστής είναι ότι η ζωή δεν έχει νεκρώσει στο δεύτερο lockdown. Υπάρχει μεγαλύτερη δραστηριότητα του κόσμου σε σχέση με τα μέτρα που είχαν ληφθεί στο προηγούμενο lockdown» ανέφερε μιλώντας στον ΑΝΤ1 η λοιμωξιολόγος του Σωτηρία, Γαρυφαλιά Πουλακου.

Όπως επεσήμανε μεγάλο πρόβλημα παρατηρείται στις οικογένειες. «Έχουμε μεγάλη εισροή της νόσου μέσα στις οικογένειας. Υπάρχει μια μεγάλη ''ποσότητα'' της νόσου που δεν είναι καταγεγραμμένη είτε επειδή κάποιοι είναι ασυμπτωματικοί μέσα στις οικογένειες και άλλοι ολιγοσυμπτωματικοί που δεν θα φτάσουν στο σύστημα Υγείας για να γίνει η διάγνωση. Υπάρχει ενεργή μία κοινωνικού τύπου δραστηριότητα και έτσι δεν μπορεί να σπάσει η αλυσίδα μετάδοσης. Υπάρχει μία μεγάλη ενδοοικογενειακή διασπορά».

 

Κοινωνία

Ροή ειδήσεων

Share