Τρίτη, 23 Απριλίου 2024

Κορωνοϊός - Ηλεία: Κρίσιμες ώρες για ένα 10χρονο παιδί που νόσησε

Τι συνέβη;

6 Δεκεμβρίου 2020 14:07
Κορωνοϊός - Ηλεία: Κρίσιμες ώρες για ένα 10χρονο παιδί που νόσησε
Από ATHENSMAGAZINE TEAM

Ο κορωνοϊός συνεχίζει να "χτυπάει" την Ελλάδα όπου καθημερινά αυξάνονται όλο και περισσότερο τα κρούσματα αλλά και οι διασωληνωμένοι. Επίσης ο Μανώλης Δερμιτζάκης τόνισε ότι πρέπει να πέσουν τα κρούσματα για να ξεκινήσουν οι εμβολιασμοί.

Συγκεκριμένα μετά το 10χρονο από την Αιτωλοακαρνανία που νοσηλεύτηκε σε ΜΕΘ νοσοκομείου, ένα παιδί, στην ίδια περίπου ηλικία, με καταγωγή από την Ηλεία, βρίσκεται νοσηλευόμενο σε νοσοκομείο αναφοράς της Αχαϊκής Πρωτεύουσας σε κλινική αυξημένης φροντίδας, με βάση τα στοιχεία του Εθνικού Οργανισμού Δημόσιας Υγείας.

Σύμφωνα με πληροφορίες του patrisnews.com, η κατάστασή του είναι σταθερή ενώ μέσα στις επόμενες μέρες η εξέλιξη της υγείας του θα δείξει την πορεία που θα διαγράψει. Με βάση τα στοιχεία του ΕΟΔΥ νοσηλεύονται από την Ηλεία στο νοσοκομείο αναφοράς τουλάχιστον τέσσερα άτομα σε κλινική για covid-19.

Οι επιστήμονες κρούουν για μία ακόμα το κώδωνα του κινδύνου πως η τήρηση των υγειονομικών πρωτοκόλλων και των μέτρων που έχουν ανακοινωθεί από την κυβέρνηση μετά από εισήγηση της Εθνικής Επιτροπής Υγείας είναι οι προϋποθέσεις για να υπάρξει ανάσχεση της πανδημίας και προστασία της υγείας όλων των πολιτών από ένα ιό που δεν κάνει διακρίσεις.

Κορωνοϊός - Θεσσαλονίκη: «Καμία κενή κλίνη ΜΕΘ - Είμαστε στο 100%»

Για την τραγική κατάσταση που αντιμετωπίζουν οι υγειονομικοί - γιατροί και νοσηλευτές - στη Βόρεια Ελλάδα, μίλησε στο ΘΕΜΑ 104,6 ο διευθυντής ΜΕΘ στο νοσοκομείο «Ιπποκράτειο» της Θεσσαλονίκης, Νίκος Καπραβέλος.

Ο κ. Καπραβέλος χαρακτήρισε την πορεία της πανδημίας του κορωνοϊού σαν «θύελλα που δεν λέει να κοπάσει στη Βόρεια Ελλάδα» και συνέχισε, αναφερόμενος στην ασφυκτική πίεση που αντιμετωπίζει το νοσοκομείο στο οποίο εργάζεται.

«Στο Παπανικολάου δεν έχουμε αφήσει εντατική, ΜΑΦ, μονάδα εγκαυμάτων που να μην τις έχουμε μετατρέψει σε ΜΕΘ, με εξειδικευμένο προσωπικό και δεν τα καταφέρνει.

Είμαστε στο 100%, έχουμε 200 ασθενείς έξω από τις ΜΕΘ του Παπανικολάου στην Θεσσαλονίκη. Καταλαβαίνετε την πίεση που νιώθουμε γιατί πολλοί από αυτούς δεν είναι σε καλή κατάσταση, υποστηρίζονται με διπλές παροχές οξυγόνου, πληρούν τα κριτήρια εισόδου στη ΜΕΘ» είπε ο κ. Καπραβέλος.

Και συνέχισε, λέγοντας: «Η κλίνη στη ΜΕΘ μένει μισή με μία ώρα κενή. Δεν προλαβαίνουμε να την καθαρίσουμε, να την απολυμάνουμε και μπαίνει άλλος ασθενής. Καλύπτουμε όλη τη Βόρεια Ελλάδα.

Παίρνουμε περιστατικά από τη Νάουσα, από την Έδεσσα, από την Κατερίνη, που επίσης πάσχει και δεν έχει τη δύναμη πυρός του Παπανικολάου. Εφημερεύουμε και για όλα τα υπόλοιπα νοσοκομεία τα οποία δεν έχουν τέτοιες υποδομές». Ωστόσο και από την μεριά της η Ματίνα Παγώνη τόνισε ότι θα πρέπει να περάσουμε το ρεβεγιόν μόνοι μας.

Αναφορικά με το πιθανό άνοιγμα της αγοράς για τις γιορτές των Χριστουγέννων, ο κ. Καπραβέλος είπε: «Με τρόμο βλέπουμε το άνοιγμα και τη μη τήρηση των μέτρων. Έστω και τη μικρή πίεση που θα νιώσουμε εμείς, δεν θα μπορέσουμε να ανταπεξέλθουμε.

Εδώ είναι η παραβίαση ενός βασικού υγειονομικού κανόνα. Όταν σε μία πανδημία έχεις μεγάλη διασπορά και ανοίγεις την κοινωνία, θα αυξήσεις τα κρούσματα. Θέλει πολύ μεγάλη προσοχή. Όσο πιο πολύ ανοίξουμε την αγορά τόσο πιο μεγάλο θα είναι το τρίτο κύμα. Αν είναι να έχουμε ένα τρίτο κύμα, να το έχουμε προς το τέλος διότι και ο ιός δεν έχει αυτήν τη δύναμη».

 

Κοινωνία

Ροή ειδήσεων

Share