Πέμπτη, 28 Μαρτίου 2024

Επίδομα 400 ευρώ: Μέχρι πότε θα είναι ανοιχτή η πλατφόρμα του ΟΑΕΔ για τους μακροχρόνια άνεργους

Αναλυτικά όλες οι λεπτομέρειες

2 Δεκεμβρίου 2020 11:25
Επίδομα 400 ευρώ: Μέχρι πότε θα είναι ανοιχτή η πλατφόρμα του ΟΑΕΔ για τους μακροχρόνια άνεργους
Από ATHENSMAGAZINE TEAM

Ξεκίνησε η διαδικασία καταβολής της νέας εφάπαξ οικονομικής ενίσχυσης 400 ευρώ σε μακροχρόνια ανέργους, στο πλαίσιο των κυβερνητικών μέτρων για την άμεση και αποτελεσματική στήριξη των ανέργων.

Σύμφωνα με τη ΚΥΑ 48222/1215/24.11.2020 (ΦΕΚ Β 5225/25.11.2020), δικαιούχοι είναι οι εγγεγραμμένοι μη επιδοτούμενοι άνεργοι που απέκτησαν την ιδιότητα του μακροχρόνια ανέργου, δηλαδή ξεπέρασαν τους 12 μήνες συνεχούς εγγεγραμμένης ανεργίας, κατά το διάστημα από την 1 Μαρτίου έως και τις 25 Νοέμβριου 2020, παρέμειναν εγγεγραμμένοι άνεργοι έως και τις 25 Νοεμβρίου και δεν έλαβαν την προηγούμενη εφάπαξ οικονομική ενίσχυση 400 ευρώ που καταβλήθηκε το διάστημα Απριλίου-Μαΐου 2020.

Μέχρι την Πέμπτη, 17 Δεκεμβρίου και ώρα 23:59 οι δικαιούχοι θα πρέπει να επιβεβαιώσουν ή να καταχωρίσουν τα στοιχεία ατομικού ή κοινού τραπεζικού λογαριασμού (IBAN) στον οποίο είναι δικαιούχοι ή συνδικαιούχοι, μέσω της Ενιαίας Ψηφιακής Πύλης του Ελληνικού Δημοσίου gov.gr, με τους κωδικούς πρόσβασης TAXISnet ή ΟΑΕΔ στη διεύθυνση: https://www.gov.gr/ipiresies/ergasia-kai-asphalise/anergia/ektakte-oikonomike-eniskhuse-se-makrokhronia-anergous

Συγκεκριμένα η διαδρομή θα είναι: gov.gr → Εργασία και ασφάλιση → Ανεργία → Έκτακτη οικονομική ενίσχυση σε μακροχρόνια ανέργους. Ωστόσο όπως έκανε γνωστό η κυβέρνηση επίδομα Χριστουγέννων θα πάρουν και οι γιατροί αλλά και οι νοσηλευτές.

Η καταβολή του επιδόματος των 400 ευρώ στους τραπεζικούς λογαριασμούς των δικαιούχων, γίνεται μετά την καταχώριση IBAN και κατόπιν ελέγχου και έγκρισης από τον ΟΑΕΔ. Οι λογαριασμοί των δικαιούχων πιστώνονται εντός 3 εργάσιμων ημερών μετά την καταβολή των 400 ευρώ από τον ΟΑΕΔ.

Υπενθυμίζεται ότι μόνο οι δικαιούχοι έχουν πρόσβαση στην ηλεκτρονική πλατφόρμα. Η οικονομική ενίσχυση είναι αφορολόγητη, ακατάσχετη και δεν υπολογίζεται στα εισοδηματικά όρια για την καταβολή οποιασδήποτε παροχής κοινωνικού ή προνοιακού χαρακτήρα.

ΟΑΕΔ: Αυτά είναι τα 7 προγράμματα που μπαίνουν σε λειτουργία για νέες θέσεις εργασίας

ύμφωνα με σχετική ανακοίνωση του ΟΑΕΔ, παρά το lockdown και τις σημαντικές επιπτώσεις της πανδημίας στην αγορά εργασίας, η απορροφητικότητα των ενισχυμένων προγραμμάτων επιδότησης της εργασίας του ΟΑΕΔ συνεχίζει να κινείται σε ιδιαίτερα αυξημένα επίπεδα συγκριτικά με τα προηγούμενα χρόνια και η ζήτηση των επιχειρήσεων για τις νέες θέσεις εργασίας των προγραμμάτων απασχόλησης που ενεργοποιήθηκαν τους τελευταίους μήνες παραμένει μεγάλη.

Από τις 4.350 προσλήψεις ανέργων σε νέες θέσεις εργασίας τον Νοέμβριο, οι 2.100 υλοποιήθηκαν, μέσω του προγράμματος απασχόλησης ανέργων 30 ετών και άνω, που «έκλεισε» για νέες αιτήσεις, αφού υπερκαλύφθηκαν οι θέσεις, 1.350 προσλήψεις ολοκληρώθηκαν, μέσω του προγράμματος απασχόλησης ανέργων 18-29, που έχει ξεπεράσει το 50% σε απορροφητικότητα των προσφερόμενων θέσεων, ενώ 325 προσλήψεις αφορούν στο πρόγραμμα απασχόλησης πτυχιούχων ανέργων 22-29 ετών, που καταγράφει κάλυψη άνω του 35% των θέσεων.

Ειδικότερα, ο ΟΑΕΔ υλοποιεί τα παρακάτω επτά ανοιχτά προγράμματα 38.600 νέων θέσεων, με ποσοστά επιχορήγησης 60-100% μισθού και ασφαλιστικών εισφορών:

  1. Πρόγραμμα επιταγών επανένταξης στην αγορά εργασίας με 9.200 νέες θέσεις εργασίας, διάρκειας 12 μηνών, με ελάχιστες μικτές απολαβές τα 830 ευρώ για επιδοτούμενους ανέργους που μετατρέπουν το επίδομα ανεργίας τους σε «επιταγή επανένταξης στην αγορά εργασίας». Η επιδότηση ανέρχεται στο 80% του μηνιαίου μισθολογικού και μη μισθολογικού κόστους έως τα 830 ευρώ μηνιαία.
  2. Πρόγραμμα απασχόλησης μακροχρόνια ανέργων 55-67 ετών με νέες θέσεις εργασίας σε ΝΠΔΔ, δημόσιες επιχειρήσεις, καθώς και επιχειρήσεις των δήμων και των Περιφερειών, διάρκειας 12 μηνών, με δυνατότητα επέκτασης για επιπλέον 12 μήνες. Η επιδότηση ανέρχεται στο 75% του μηνιαίου μισθολογικού και μη μισθολογικού κόστους έως τα 750 ευρώ μηνιαία.
  3. Πρόγραμμα απασχόλησης ανέργων 18-29 ετών με 8.000 νέες θέσεις εργασίας, διάρκειας 12 μηνών. Η επιδότηση ανέρχεται στο 75% του μηνιαίου μισθολογικού και μη μισθολογικού κόστους έως τα 750 ευρώ μηνιαία.
  4. Πρόγραμμα απασχόλησης πτυχιούχων ανέργων έως 39 ετών με 5.200 νέες θέσεις εργασίας, διάρκειας 15 μηνών, στους εξής κλάδους: 1) ενέργεια, 2) βιοεπιστήμες και υγεία-φάρμακα, 3) περιβάλλον και βιώσιμη ανάπτυξη-κλιματική αλλαγή, 4) πολιτισμός, τουρισμός, πολιτιστικές και δημιουργικές βιομηχανίες, 5) επιστημονική έρευνα και ανάπτυξη, 6) μεταποίηση-βιομηχανία, 7) Τεχνολογίες Πληροφορικής και Επικοινωνιών, 8) υλικά-κατασκευές και 9) μεταφορές και εφοδιαστική αλυσίδα (Logistics). Η επιδότηση ανέρχεται στο 60% του μηνιαίου μισθολογικού και μη μισθολογικού κόστους έως τα 800 ευρώ μηνιαία.
  5. Πρόγραμμα απασχόλησης πτυχιούχων ανέργων 22-29 ετών με 3.500 νέες θέσεις εργασίας, διάρκειας 10 μηνών. Η επιδότηση ανέρχεται στο 75% του μηνιαίου μισθολογικού και μη μισθολογικού κόστους έως τα 750 ευρώ μηνιαία.
  6. Πρόγραμμα απόκτησης επαγγελματικής εμπειρίας ανέργων 18-30 ετών με 3.000 νέες θέσεις εργασίας στις Περιφέρειες Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης, Βορείου Αιγαίου, Θεσσαλίας και Στερεάς Ελλάδας, διάρκειας επτά μηνών. Η επιδότηση ανέρχεται στο 100% του μηνιαίου μισθολογικού και μη μισθολογικού κόστους, καθώς ο ΟΑΕΔ θα καταβάλει μηνιαία αποζημίωση ίση με το νόμιμο κατώτατο μισθό (με πλήρεις ασφαλιστικές εισφορές).
  7. Πρόγραμμα απασχόλησης ανέργων από ευπαθείς κοινωνικές ομάδες με 1.200 νέες θέσεις εργασίας, διάρκειας 12 μηνών, με δυνατότητα επέκτασης για επιπλέον 12 μήνες. Η επιδότηση ανέρχεται στο 90% του μηνιαίου μισθολογικού και μη μισθολογικού κόστους έως τα 800 ευρώ μηνιαία.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση, στα παραπάνω προγράμματα έχουν απλουστευθεί οι προϋποθέσεις συμμετοχής, έχουν επιταχυνθεί οι διαδικασίες ένταξης, πρόσληψης και πληρωμής και δεν υπάρχουν δεσμεύσεις, μετά το τέλος της επιχορήγησης. Στην επιδότηση του μισθολογικού και μη μισθολογικού κόστους συμπεριλαμβάνονται τα αντίστοιχα δώρα Χριστουγέννων, Πάσχα και επιδόματος αδείας στον ιδιωτικό τομέα.

Για περισσότερες πληροφορίες, οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να επισκεφτούν την ιστοσελίδα του ΟΑΕΔ http://www.oaed.gr/anoikta-programmata.

 

Οικονομία

Ροή ειδήσεων

Share