Πέμπτη, 28 Μαρτίου 2024

Κορωνοϊός: «Συναγερμός» στην Πάτρα εν όψει της γιορτής του Αγίου Ανδρέα - Τι ζήτησε ο Μητσοτάκης

Τηλεφωνική επικοινωνία με τον δήμαρχο Πατρέων και τον περιφερειάρχη Δυτικής Ελλάδας είχε σήμερα ο πρωθυπουργός

27 Νοεμβρίου 2020 12:19
Κορωνοϊός: «Συναγερμός» στην Πάτρα εν όψει της γιορτής του Αγίου Ανδρέα - Τι ζήτησε ο Μητσοτάκης
Από ATHENSMAGAZINE TEAM

Και περιοχές της επαρχίας προκαλούν πλέον ανησυχία σε κυβέρνηση και ειδικούς, με το φόβο να γίνουν Θεσσαλονίκη να μεγαλώνει όλο και περισσότερο.

Χαρακτηριστικό παράδειγμα αποτελεί η Πάτρα, όπου έχει σημάνει συναγερμός, καθώς είναι μία από τις επτά περιοχές που εμφανίζουν υψηλό αριθμό κρουσμάτων σε σχέση με τον πληθυσμό της.

Φόβοι εκφράζονται και για τη δημιουργία εστιών διασποράς του κορωνοϊού τη Δευτέρα, ανήμερα του Αγίου Ανδρέα. Την ίδια ώρα, ανησυχία εκφράζεται και για την Αιτωλοακαρνανία, καθώς την Πέμπτη ήταν η περιοχή -από τις επτά «κόκκινες» που έχουν μπει πλέον στο μικροσκόπιο- με τα περισσότερα νέα κρούσματα (42).

Χθες και ο κυβερνητικός εκπρόπσωπος, Στέλιος Πέτσας, ο οποίος απηύθυνε μήνυμα ειδικά για την Πάτρα, καλώντας να μην γίνει η γιορτή του Αγίου Ανδρέα άλλη μία εστία υπερμετάδοσης.

Σήμερα, Παρασκευή, ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης είχε τηλεφωνική επικοινωνία με τον δήμαρχο Πατρέων Κωνσταντίνο Πελετίδη και τον περιφερειάρχη Δυτικής Ελλάδας, Νεκτάριο Φαρμάκη.

Ο πρωθυπουργός τόνισε την ανάγκη αυστηρότατης τήρησης των υγειονομικών μέτρων, εν όψει και της εορτής του πολιούχου της Πάτρας, Αγίου Ανδρέα, τη Δευτέρα.

Επισήμανε μάλιστα ιδιαίτερα το γεγονός ότι το τελευταίο διάστημα παρατηρείται αυξημένη υγειονομική επιβάρυνση στην περιοχή, γεγονός που επιβάλλει ακόμη μεγαλύτερη προσοχή από τους πολίτες και ζήτησε από τους παράγοντες της Τοπικής Αυτοδιοίκησης να συμβάλουν σε αυτό.

Βατόπουλος: Το πρόβλημα έχει μετατοπιστεί στην επαρχία

Το πρόβλημα έχει μετατοπιστεί στην επαρχία, ανέφερε για τον κορωνοϊό ο καθηγητής Αλκιβιάδης Βατόπουλος. Ο καθηγητής Μικροβιολογίας στο Πανεπιστήμιο Δυτικής Αττικής, που μίλησε στον ΣΚΑΪ, δεν απέκλεισε το γεγονός, κατά την σταδιακή άρση των περιοριστικών μέτρων, κάποιες περιοχές να είναι σε lockdown και κάποιες άλλες όχι.

«Ο δείκτης Ro έχει αρχίσει να είναι κάτω από τη μονάδα σε Αθήνα και ίσως Θεσσαλονίκη, αλλά είναι πάνω από 1 σε ορισμένες επαρχιακές πόλεις κυρίως της Κεντρικής και της Βορείου Ελλάδας. Το πρόβλημα έχει αρχίσει να μετατοπίζεται προς την επαρχία.

Οι κάτοικοι μιας μικρής πόλης ή ενός χωριού δεν πρέπει να νομίζουν ότι δεν τους αφορά το θέμα. Είναι εξαιρετικά εύκολο ξαφνικά μια περιοχή που δεν είχε κρούσματα να αποκτήσει. Ένα σενάριο που μπορεί να ισχύσει είναι σε κάποιες περιοχές να έχουμε lockdown και σε κάποιες όχι» ανέφερε χαρακτηριστικά.

Όπως σημείωσε, επιδίωξη της επιτροπής των λοιμωξιολόγων είναι στις 7 Δεκεμβρίου, οπότε και θα ξεκινήσει το άνοιγμα της αγοράς, είναι να έχουν περιοριστεί τα κρούσματα σε τριψήφιο αριθμό. «Εφόσον τηρούνται τα μέτρα και οι επαφές μεταξύ των ατόμων ελαττώνονται, λογικά θα μειωθούν και τα κρούσματα.

Απλώς δεν είμαι σίγουρος ότι η καραντίνα σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη, εφαρμόζεται και στις μικρές πόλεις» σημείωσε ο καθηγητής Μικροβιολογίας.

 

Κοινωνία

Ροή ειδήσεων

Share