Τρίτη, 19 Μαρτίου 2024

Σεισμός 4 Ρίχτερ στην Κρήτη

Που ήταν το επίκεντρο

25 Νοεμβρίου 2020 00:55
Σεισμός 4 Ρίχτερ στην Κρήτη
Από ATHENSMAGAZINE TEAM

Σεισμός μεγέθους 4 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ σημειώθηκε νότια της Κρήτης. Σύμφωνα με το Γεωδυναμικό Ινστιτούτο Αθηνών, η σεισμική δόνηση σημειώθηκε στις 23:24 στη θαλάσσια περιοχή ανοιχτά της Κρήτης.

Πιο συγκεκριμένα, το επίκεντρο του σεισμού εντοπίστηκε στα 100 χιλιόμετρα νότια της Αρβης, με το εστιακό βάθος να έχει εκτιμηθεί στα 8,6 χιλιόμετρα. Ο σεισμός έγινε αισθητός στα νότια του νησιού, ωστόσο δεν έχει προκαλέσει προβλήματα.

Ο σεισμός καταγράφεται 12 χιλιόμετρα δυτικά νοτιοδυτικά του παραθαλάσσιου χωριού. Ασθενής σεισμική δόνηση είχε σημειωθεί και στα Γρεβενά.

Σεισμός 3,4 Ρίχτερ στη Κρήτη

Σεισμός 3,4 Ρίχτερ σημειώθηκε στη θαλάσσια περιοχή, 12 χιλιόμετρα δυτικά της Άρβης στην Κρήτη. Το εστιακό βάθος εντοπίζεται στα 33 χιλιόμετρα.

Διπλή σεισμική δόνηση στη Σάμο

Διπλή ασθενής σεισμική δόνηση σημειώθηκε τα ξημερώματα της Παρασκευής σε υποθαλάσσια περιοχή, κοντά στη Σάμο.

Ο πρώτος χρονικά σεισμός, μεγέθους 3,9 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ, σύμφωνα με την αυτόματη λύση του Ευρωπαϊκού - Μεσογειακού Σεισμολογικού Κέντρου (EMSC), σημειώθηκε στις 02:58 μετά τα μεσάνυχτα (ξημερώματα Παρασκευής 20/11), σε υποθαλάσσια περιοχή, βόρεια της Σάμου.

Ο δεύτερος χρονικά σεισμός, μεγέθους 3,7 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ, σύμφωνα με την αυτόματη λύση του Ευρωπαϊκού - Μεσογειακού Σεισμολογικού Κέντρου (EMSC), σημειώθηκε στις 03:13 μετά τα μεσάνυχτα (ξημερώματα Παρασκευής 20/11), σε υποθαλάσσια περιοχή, βόρεια από το Νέο Καρλόβασι της Σάμου.

Το εστιακό βάθος των δύο σεισμών υπολογίζεται στα 5 και 10 χλμ. αντίστοιχα, σύμφωνα με το EMSC. Επίσης πριν λίγες μέρες σημειώθηκε σεισμός 3,4 Ρίχτερ στην Ικαρία όπου και είχε εστιακό βάθος 10 χλμ.

Ολοκληρώθηκαν οι έρευνες στην Σμύρνη - 114 οι νεκροί που βρέθηκαν στα συντρίμμια

Ολοκληρώθηκαν το πρωί της Τετάρτης οι προσπάθειες των σωστικών συνεργείων σε 17 κατεστραμμένα κτίρια στη Σμύρνη για τον εντοπισμό εγκλωβισμένων στα συντρίμμια που άφησε ο εγκέλαδος των 6,7 Ρίχτερ την Παρασκευή.

Σύμφωνα με τη σχετική ενημέρωση από την Υπηρεσία Διαχείρισης Καταστροφών της Τουρκίας, οι νεκροί από την καταστροφή ανέρχονται, πλέον σε 114, ενώ από τους 1.035 που μεταφέρθηκαν τραυματισμένοι σε νοσοκομεία, οι 898 έχουν πάρει εξιτήριο και οι υπόλοιποι 137 παραμένουν νοσηλεύομενοι.

Τέλος, η Υπηρεσία γνωστοποίησε πως τον μεγάλο σεισμό της Παρασκευής, έχουν ακολουθήσει μέχρι σήμερα 1.855 μετασεισμοί, με τους 46 εξ αυτών να είναι ισχυρότεροι των 4 Ρίχτερ, ωστόσο σύμφωνα με την ερευνητική ομάδα του τμήματος Γεωλογίας, η Σάμος μετά τον σεισμό ανυψώθηκε 18-25 εκατοστά.

 

Κοινωνία

Ροή ειδήσεων

Share