Παρασκευή, 29 Μαρτίου 2024

Θεσσαλονίκη: Οι Νοσοκομειακοί Γιατροί συμμετέχουν στην απεργία της Πέμπτης

Τι ζητά από την κυβέρνηση, μέσω ανακοίνωσης, η Ένωση Νοσοκομειακών Γιατρών Θεσσαλονίκης

24 Νοεμβρίου 2020 20:17
Θεσσαλονίκη: Οι Νοσοκομειακοί Γιατροί συμμετέχουν στην απεργία της Πέμπτης
Από ATHENSMAGAZINE TEAM

Με την πανδημία του κορωνοϊού να βρίσκεται στην κορύφωσή της, τους διασωληνωμένους και τους νεκρούς να αυξάνονται καθημερινά, η Ένωση Νοσοκομειών Γιατρών Θεσσαλονίκης καλεί, μέσω ανακοίνωσης που υπογράφει η πρόεδρός της, Δάφνη Κατσίμπα, τους υγειονομικούς εργαζόμενους να συμμετάσχουν στην πανελλαδική απεργία που έχει προκηρύξει η ΑΔΕΔΥ για την Πέμπτη 26 Νοεμβρίου.

Θυμίζεται πως η κ. Κατσίμπα είχε προκαλέσει εκ νέου απορίες, όταν παραμονές της 17ης Νοεμβρίου είχε καλέσει τα μέλη της Ένωσης να συμμετάσχουν σε πορεία για το Πολυτεχνείο. Παράλληλα σήμερα ο ΕΟΔΥ ανακοίνωσε 101 νεκρούς και 562 διασωληνωμένους - 2.135 νέα κρούσματα.

Η ανακοίνωση αναφέρει:

Το ΔΣ της ΕΝΙΘ απευθύνει αγωνιστικό κάλεσμα σε κάθε υγειονομικό εργαζόμενο που σήμερα διακινδυνεύει τη ζωή του για να δώσει με περιορισμένα όπλα και ελάχιστες εφεδρείες τη μάχη με την πανδημία.

Η κατάσταση στα νοσοκομεία της Β. Ελλάδας γίνεται χειρότερη μέρα με την ημέρα. Οι απλές κλίνες νοσηλείας ασθενών με COVID εξαντλούνται, καθώς νοσηλεύονται πάνω από 1000 ασθενείς στα νοσοκομεία της Κεντρικής Μακεδονίας.

Οι κλίνες ΜΕΘ λειτουργούν με 100% πληρότητα. Το λιγοστό προσωπικό, το οποίο αποδεκατίζεται ακόμα παραπάνω, καθώς εκατοντάδες συνάδελφοι έχουν νοσήσει ή είναι σε καραντίνα, είναι εξουθενωμένο, αλλά με την υπερπροσπάθεια του αγωνίζεται να κρατήσει όρθιο το ΕΣΥ, θυσιάζοντας ακόμα και την ζωή του για την υγεία του λαού.

Οι τραγικές ελλείψεις έχουν ως αποτέλεσμα ελάχιστο προσωπικό να αναλαμβάνει την περίθαλψη των εκατοντάδων ασθενών, που με τις δυσκολίες που έχει η νοσηλεία ασθενών με COVID, οδηγούν στην υποβάθμιση των παρεχόμενων υπηρεσιών υγείας.

Ταυτόχρονα, η κυβέρνηση για να αντιμετωπίσει την πανδημία, γνωρίζοντας τις τεράστιες ελλείψεις του ΕΣΥ για τις οποίες δεν έκανε τίποτα, ανέστειλε χειρουργεία, εξωτερικά ιατρεία, την λειτουργία ολόκληρων κλινικών, μετατρέποντας τα νοσοκομεία σε μίας νόσου, αφήνοντας χωρίς περίθαλψη όλους τους ασθενείς που πάσχουν από άλλα νοσήματα.

Την ίδια ώρα, αξιοποιεί με επικοινωνιακά τερτίπια, τις ηρωικές πράξεις των υγειονομικών που εθελοντικά ρίχνονται στην μάχη όπου υπάρχει COVID, για να καλύψει τις εγκληματικές ευθύνες που δεν προχώρησε στα αναγκαία μέτρα για την ενίσχυση του ΕΣΥ, στα οποία δεν προχωράει ακόμα και τώρα που η κατάσταση βγαίνει εκτός ελέγχου.

Ακόμα και τώρα όμως η κυβέρνηση αρνείται πεισματικά να εφαρμόσει τις προτάσεις των νοσοκομειακών ιατρών, που από την αρχή της πανδημίας ζητούσαν, εκτός των άλλων, επίταξη όλου του ιδιωτικού τομέα υγείας χωρίς αποζημιώσεις.

Με την συνολική επίταξη ιδιωτικών κλινικών και ιδιωτών ιατρών μπορεί να καθοριστούν κεντρικά οι δυνατότητες και να σχεδιαστεί η κατανομή όλων των εφεδρειών σε υγειονομικούς στις δομές που υπάρχει ανάγκη στελέχωσης για την αντιμετώπιση της κατάστασης.

Αντίθετα, η κυβέρνηση «επιτάσσει» μόνο δύο ιδιωτικά θεραπευτήρια και το προσωπικό τους μετά από παζάρια, με την «επίταξη» να είναι επί πληρωμή σύμφωνα με τον κυβερνητικό εκπρόσωπο και την κυβέρνηση ήδη να έχει υποσχεθεί εκατομμύρια ευρώ για αποζημιώσεις στους κλινικάρχες.

Είναι εξοργιστικό το γεγονός ότι την ώρα που ο λαός της Θεσσαλονίκης υποφέρει από την πανδημία, το μόνο που τους νοιάζει είναι τα παζάρια για τα κέρδη τους, ενώ ήδη έχουν θησαυρίσει από την ανάγκη περίθαλψης του λαού όλο το προηγούμενο διάστημα.

Ένα είναι σίγουρο. Ο λαός και οι υγειονομικοί έχουμε αναλάβει την ευθύνη αυτής της μάχης. Από την άλλη μεριά, η κυβέρνηση συνεχίζει να προτάσσει την ατομική ευθύνη και να μην αναλαμβάνει την δικιά της τεράστια ευθύνη για λήψη μέτρων ενίσχυσης του ΕΣΥ και μείωσης της διασποράς στα σχολεία, στα ΜΜΜ και τους μεγάλους χώρους εργασίας, που αποτελούν πραγματικές υγειονομικές βόμβες.

Υποκριτικά, ρίχνει την ευθύνη στις κινητοποιήσεις των εργαζομένων, που τηρούσαν όλα τα υγειονομικά μέτρα, στοχεύοντας πάνω από όλα στην δημιουργία σιγής νεκροταφείου στο κίνημα, σε όποιον τολμάει να διεκδικεί τα αυτονόητα.

Η κατάσταση είναι στα χέρια μας. Δεν πρέπει κανένας εργαζόμενος να περιμένει τίποτα από την κυβέρνηση. Η ίδια πολιτική που μας έφτασε εδώ συνεχίζεται και σήμερα. Ο σκοπός τους δεν είναι να σώσουν ανθρώπινες ζωές αλλά να προστατεύσουν την κερδοφορία των μεγάλων επιχειρηματικών ομίλων. Δεν θα επιτρέψουμε στους υπαίτιους αυτής της κατάστασης να περάσουν την εγκληματική τους πολιτική ανενόχλητοι.

Όπως δίνουμε καθημερινά τη μάχη για την προστασία της ζωής, έτσι θα αντισταθούμε και στην προσπάθεια να μας φιμώσουν. Προχωράμε σε συμβολικές κινητοποιήσεις στις 26/11 στις πύλες των νοσοκομείων, οι οποίες πρέπει να γίνουν φάροι ελπίδας για τον αγωνιζόμενο λαό και για τους εργαζόμενους που δίνουν επίσης τη μάχη για την απεργία στους άλλους χώρους δουλειάς.

Ο μόνος δρόμος είναι να τους αναγκάσουμε να πάρουν τα απαραίτητα μέτρα. Δηλώνουμε απερίφραστα: Δεν θα μας κλείσετε το στόμα! Όσες ΑΥΡΕΣ κι αν βγάλετε στους δρόμους, όσες διαδηλώσεις κι αν απαγορεύσετε, όσες δυνάμεις καταστολής κι αν επιστρατεύσετε, δεν θα γλιτώσετε την ευθύνη που στο τέλος θα σας φορτώσει ο λαός.

Παίρνουμε θέση μάχης και διεκδικούμε ΕΔΩ ΚΑΙ ΤΩΡΑ η κυβέρνηση να προχωρήσει στα εξής μέτρα:

Η επιβράδυνση της διασποράς είναι πολύ κρίσιμη ανάγκη σε αυτή τη φάση και απαιτεί μαζικά τεστ, ιχνηλάτηση και απομόνωση κρουσμάτων. Αυτό σημαίνει ανάπτυξη κλιμακίων του ΕΟΔΥ όπως και στελέχωση της ΠΦΥ για να ανταποκριθεί σε μαζικής κλίμακας ελέγχους κατά περιοχή αλλά κυρίως στους μεγάλους χώρους δουλειάς που η κατάσταση είναι σήμερα ανεξέλεγκτη.

Σε αυτά τα πλαίσια επιβάλλεται η επίταξη ιδιωτικών λεωφορείων (τα οποία σήμερα κάθονται και σκουριάζουν) ώστε να αυξηθούν τα δρομολόγια και να μειωθεί ο συγχρωτισμός.

Γρήγορη ολοκλήρωση όλων των εργασιών και διαδικασιών που απαιτούνται για να μπουν σε λειτουργία τα ΛΟΙΜΩΔΩΝ και ΠΑΝΑΓΙΑ. Αξιοποίησή τους με κάθε πρόσφορο τρόπο.

Μαζικές προσλήψεις μόνιμων σε νοσοκομεία και ΠΦΥ ως μόνη προϋπόθεση για να αυξηθούν πραγματικά οι ΜΕΘ και να λειτουργήσουν οι υπόλοιπες υπηρεσίες υγείας που σήμερα είναι καταργημένες.

Μονιμοποίηση όλων των συμβασιούχων που εκτός ότι καλύπτουν οργανικές θέσεις, δίνουν σήμερα παλικαρίσια τη μάχη όπως ακριβώς και οι μόνιμοι. Φτάνει πια στο “διαίρει και βασίλευε”.

Κανονική Επίταξη όλων των δομών του κλάδου της ιδιωτικής υγείας. Κλινικές και εργαστήρια να ενταχθούν άμεσα στον έλεγχο του κράτους και οι κατά τόπους ΥΠΕ να ενημερωθούν τώρα για τις διαθέσιμες κλίνες ΜΕΘ, κλίνες νοσηλείας και το εξειδικευμένο προσωπικό αυτών των επιχειρήσεων.

Καμία προστασία της κερδοφορίας αυτών που όσο ο λαός βασανίζεται νοιάζονται μόνο για τα ταμεία τους και ακόμα και στις πιο κρίσιμες ώρες αρνούνται να συστρατευτούν. Εννοείται ότι τους μισθούς και τα εργασιακά δικαιώματα των εργαζόμενων αναλαμβάνει το κράτος να καλύψει στο ακέραιο.

Συμμετέχουμε στην πανελλαδική απεργία στις 26/11 και προχωράμε σε συμβολικές κινητοποιήσεις στις πύλες κάθε νοσοκομείου, με την τήρηση των μέτρων προστασίας.

 

Κοινωνία

Ροή ειδήσεων

Share