Τρίτη, 19 Ιανουαρίου 2021

Δήλωση σοκ: Η Βόρεια Ελλάδα πρέπει να πάει σε καθολικό lockdown

Όλα όσα είπε ο καθηγητής Πνευμονολογίας και Εντατικής Θεραπείας του ΕΚΠΑ

23 Νοεμβρίου 2020 12:15
Δήλωση σοκ: Η Βόρεια Ελλάδα πρέπει να πάει σε καθολικό lockdown
Από ATHENSMAGAZINE TEAM

Με τον κορωνοϊό να προχωράει όλο και περισσότερο στην Ελλάδα είναι φυσικό ότι η κυβέρνηση μπορεί να πάρει περισσότερα μέτρα για ορισμένα σημεία της χώρας που είναι σε χειρότερη κατάσταση. Επίσης ο Άδωνις Γεωργιάδης τόνισε ότι είναι δύσκολο να ανοίξει η εστίαση για τα Χριστούγεννα.

Συγκεκριμένα για καθολικό lockdown στη Βόρεια Ελλάδα έκανε λόγο ο καθηγητής Πνευμονολογίας και Εντατικής Θεραπείας του ΕΚΠΑ, Θεόδωρος Βασιλακόπουλος. Ειδικότερα, μιλώντας για τη δύσκολη κατάσταση στα νοσοκομεία, ο ίδιος σημείωσε ότι «Από τη στιγμή που θα αρρωστήσεις και θα χρειαστείς να μπει στο νοσοκομείο και στις μονάδες θα χρειαστείς κάποιες μέρες νοσηλεία, τουλάχιστον 5-6.

Άρα τα περιστατικά που είναι στα νοσοκομεία δεν πρόκειται να πάρουν εξιτήριο πολύ γρήγορα. Ο μόνος τρόπος να μειωθεί ο αριθμός των νοσηλευόμενων είναι να πεθάνουν πολλοί συνάνθρωποί μας, που κάνουμε ό,τι μπορούμε για να μην γίνει αυτό».

Έπειτα, μιλώντας στο Mega, ανέφερε πως «Στη Θεσσαλονίκη πολλοί δεν εφαρμόζουν σωστά τα μέτρα. Το έχουν πάρει ακόμα και τώρα αψήφιστα. Με κάποιο μηχανισμό στη Θεσσαλονίκη δεν τηρούνται πραγματικά τα μέτρα για αυτό έχουν και μικρότερη αποτελεσματικότητα από αυτή που θα θέλαμε.

Προφανώς πρέπει να παρθούν αυστηρότερα μέτρα, αν δεν μπορούμε να τα εφαρμόσουμε από μόνοι μας. Το καλοκαίρι λόγω της αυξημένης θερμοκρασίας και το ότι ήμασταν έξω, μας συγχώρησε τα λάθη. Την Άνοιξη είχαμε φοβηθεί επειδή είχαμε δει τις εικόνες στην Ιταλία, και λόγω φόβου τηρήσαμε τα μέτρα».

Ο Θεόδωρος Βασιλακόπουλος είπε ότι η Βόρεια Ελλάδα πρέπει να μπει σε καθολικό lockdown.

Ενώ πρόσθεσε:

«Στη Βόρεια Ελλάδα προτείνω σαφώς καθολικό lockdown. Όλη η Ελλάδα δεν είναι υγειονομικά ενιαία, από επιδημιολογικό φορτίο. Εκεί το σύστημα έχει φτάσει στα όριά του. Όχι μόνο στη Θεσσαλονίκη και στους όμορους νομούς ο αριθμός των κρουσμάτων που βγαίνει ανά πληθυσμό είναι υπερβολικά μεγάλος. Κάτι δε γίνεται σωστά εκεί».

Για την κατάσταση υγείας του αρχιεπίσκοπου Ιερώνυμου είπε ότι «Προφανώς μπορεί να πέσει ο πυρετός με αγωγή και από μόνος του. Όταν δίνεις αγωγή δεν ξέρεις αν έδρασε το φάρμακο ή έπεσε από μόνος του. Έχει λάβει αγωγή ο μακαριότατος. Ο μακαριότατος έκανε δύο διαδοχικά μοριακά τεστ και δύο rapid, όλα αρνητικά. Το τεστ του θετικοποιήθηκε μετά από μία εβδομάδα».

Αναφορικά με τα διαγνωστικά τεστ, και κατά πόσο η αύξηση του αριθμού αυτών θα βοηθούσε στην αντιμετώπιση της πανδημίας, ο ίδιος τόνισε ότι «Υπάρχουν χώρες που κάνουν πολύ περισσότερα τεστ από εμάς. Αν η λύση ήταν τα πολλά τεστ αυτές οι χώρες θα έπρεπε να έχουν καλύτερη εικόνα.

Η Ισπανία ανά εκατομμύριο πληθυσμού κάνει 440 χιλιάδες τεστ. Εμείς κάνουμε 210. Η Ισπανία ανά εκατομμύριο πληθυσμού έχει 900 νεκρούς. Εμείς 150. Η Πορτογαλία, έχει διπλάσιους νεκρούς, κάνοντας διπλάσιο αριθμό τεστ. Άρα, δεν είναι απόλυτη λύση για μία χώρα να κάνει άπειρα τεστ και με αυτό να λύσει το πρόβλημα».

Σε καθολικό lockdown πρέπει να μπει η Βόρεια Ελλάδα σύμφωνα με τον Θεόδωρο Βασιλακόπουλο.

«Η πρωτοβάθμια φροντίδα υγείας στην Ελλάδα είναι τρομερά υψηλού επιπέδου. Έχουμε πάρα πολλούς ειδικούς γιατρούς στην Ελλάδα. Εγώ είμαι πνευμονολόγος. Έχουμε περίπου 1800 πνευμονολόγους, όταν η Γερμανία ολόκληρη έχει 600. Και αυτό συμβαίνει σε πολλές ειδικότητες.

Μεγάλο μέρος της πρωτοβάθμιας υγείας στην Ελλάδα γίνεται από τους ιδιώτες ειδικούς γιατρούς, οι οποίοι σε σχέση με έναν γενικό γιατρό στα νοσήματα που χειρίζονται έχουν πολύ βαθύτερη γνώση. Άρα δεν ισχύει ότι δε λειτουργεί η πρωτοβάθμια φροντίδα υγείας. Έχουν βάλει πλάτη. Κάθε μια οικογένεια, έχουν και κάποιο γιατρό στον οποίο απευθύνονται για τα καθημερινά τους προβλήματα», ανέφερε ακόμη ο κ. Βασιλακόπουλος.

Τέλος, σχετικά με τις εικόνες που ήρθαν στο φως από τη συγκέντρωση για τα γενέθλια του προέδρου του Δικηγορικού Συλλόγου Αθηνών, Δημήτρη Βερβεσού, ο κ. Βασιλακόπουλος είπε ότι:

«Το να μην έχει παραιτηθεί ο κ. Βερβεσός από πρόεδρος του Δικηγορικού Συλλόγου Αθηνών είναι κάτι που προσωπικά με ξεπερνάει. Το δικαστικό σώμα και οι δικηγόροι πρέπει να διαφυλάσσουν τους νόμους μαζί με την αστυνομία. Είναι δυνατόν να κάνει πάρτι τέτοιας μορφής και για λόγους ευθιξίας να μην παραιτείται κανείς; Όσοι άνθρωποι έχουν κάποια θέση στην κοινωνία πρέπει να δίνουν το παράδειγμα».

Δείτε αναλυτικά όσα είπε:

 

Περιφέρεια

Ροή ειδήσεων

Share