Παρασκευή, 29 Μαρτίου 2024

Σεισμός 3,8 Ρίχτερ στη Κρήτη

Που ήταν το επίκεντρο

13 Νοεμβρίου 2020 08:03
Σεισμός 3,8 Ρίχτερ στη Κρήτη
Από Γιάννης Κυριακόπουλος

Σεισμός μεγέθους 3,8 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ σημειώθηκε στον θαλάσσιο χώρο νότια της Κρήτης τα ξημερώματα της Παρασκευής, στις 04.38, σύμφωνα με το Γεωδυναμικό Ινστιτούτο του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών.

Η δόνηση είχε εστιακό βάθος 26,9 χλμ και επίκεντρο που εντοπίζεται στα 93χλμ νότια της Ζάκρου. Με τον Εγκέλαδο να ταρακουνάει χθες ξανά το νησί της Σάμου.

Σεισμός 4,8 Ρίχτερ στα Σκόπια

Σεισμός 4,8 Ρίχτερ σημειώθηκε το μεσημέρι της Τετάρτης στα Σκόπια. Το επίκεντρο του σεισμού εντοπίζεται στο Γκαλίτσνικ που είναι ένα ορεινό χωριό στις πλαγιές του βουνού Μπίστρα, 10 χιλιόμετρα μακρυά από το Μαύροβο.

Το χωριό φημίζεται για την αρχιτεκτονική του και το ομώνυμο φεστιβάλ παραδοσιακών γάμων που γίνεται κάθε χρόνο τον Ιούλιο. Το Γεωδυναμικό Σεισμολογικό Ινστιτούτο κατέγραψε το σεισμό, 120 χιλιόμετρα βόρεια βορειοδυτικά της Φλώρινας. Με τον Εγκέλαδο να «ταρακουνάει» νωρίτερα και την χώρα μας.

Σεισμός βόρεια της Ικαρίας

Σεισμική δόνηση μεγέθους 3,9 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ σημειώθηκε στον θαλάσσιο χώρο βόρεια της Ικαρίας στις 22.57, σύμφωνα με τις μετρήσεις του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών.

Η δόνηση είχε εστιακό βάθος 10 χλμ και επίκεντρο που εντοπίζεται στα 22 χλμ βόρεια της Ικαρίας. Με τον Εγκέλαδο να «ταρακουνάει» νωρίτερα ξανά τη Σάμο.

Ολοκληρώθηκαν οι έρευνες στην Σμύρνη - 114 οι νεκροί που βρέθηκαν στα συντρίμμια

Ολοκληρώθηκαν το πρωί της Τετάρτης οι προσπάθειες των σωστικών συνεργείων σε 17 κατεστραμμένα κτίρια στη Σμύρνη για τον εντοπισμό εγκλωβισμένων στα συντρίμμια που άφησε ο εγκέλαδος των 6,7 Ρίχτερ την Παρασκευή.

Σύμφωνα με τη σχετική ενημέρωση από την Υπηρεσία Διαχείρισης Καταστροφών της Τουρκίας, οι νεκροί από την καταστροφή ανέρχονται, πλέον σε 114, ενώ από τους 1.035 που μεταφέρθηκαν τραυματισμένοι σε νοσοκομεία, οι 898 έχουν πάρει εξιτήριο και οι υπόλοιποι 137 παραμένουν νοσηλεύομενοι.

Τέλος, η Υπηρεσία γνωστοποίησε πως τον μεγάλο σεισμό της Παρασκευής, έχουν ακολουθήσει μέχρι σήμερα 1.855 μετασεισμοί, με τους 46 εξ αυτών να είναι ισχυρότεροι των 4 Ρίχτερ, ωστόσο σύμφωνα με την ερευνητική ομάδα του τμήματος Γεωλογίας, η Σάμος μετά τον σεισμό ανυψώθηκε 18-25 εκατοστά.

Απεγκλωβίστηκε κι άλλο κοριτσάκι στην Σμύρνη μετά από 91 ώρες κάτω από τα συντρίμμια

Αν και οι ελπίδες για τον εντοπισμό τυχόν επιζώντων του καταστροφικού σεισμού στην Τουρκία είχαν εξανεμιστεί, τα σωστικά συνεργεία δεν μπορούν ακόμη να πιστέψουν στο σημερινό μικρό θαύμα: με τις υπεράνθρωπες προσπάθειές τους κατάφεραν να απεγκλωβίσουν ένα τετράχρονο κορίτσι.

Το κορίτσι ανασύρθηκε ζωντανό, όπως μεταδίδουν τα τουρκικά ΜΜΕ. Σε ανακοίνωσή του, ο δήμαρχος της Σμύρνης, της μεγαλύτερης πόλης της Τουρκίας, Τουν Σόγιεε, τόνισε ότι οι διασώστες κατάφεραν να ανασύρουν από τα συντρίμμια το κορίτσι.

Χθες, τα σωστικά συνεργεία είχαν ανασύρει ζωντανά δύο παιδιά: ένα τρίχρονο κορίτσι κι έναν 14χρονο. Μετά τον φονικό σεισμό της Παρασκευής που έπληξε το Αιγαίο, ο αριθμός των νεκρών στην Τουρκία ανήλθε στους 100.

Σχεδόν 150 τραυματίες εξακολουθούν να νοσηλεύονται σε νοσοκομεία, ανέφερε σήμερα η τουρκική υπηρεσία πολιτικής προστασίας. Συνολικά, σχεδόν χίλιοι είναι οι τραυματίες από τον καταστροφικό σεισμό που έπληξε τα Δωδεκάνησα, τη Σάμο και τη δυτική Τουρκία.

«Το έδαφος υποχώρησε από τα πόδια μου σαν χαλί»

Ο Μαζλούμ Βεζέκ, δημοσιογράφος της τοπικής εφημερίδας Ege Telgraf της Σμύρνης είπε ότι επισκέφθηκε τμήμα επειγόντων περιστατικών νοσοκομείου και είδε δεκάδες τραυματίες.

Μάλιστα περιέγραψε τι συνέβη την ώρα της εκδήλωσης του σεισμού, λέγοντας χαρακτηριστικά ότι ήταν σαν «το έδαφος να υποχώρησε κάτω από τα πόδια του σαν χαλί». Σοκ προκαλούν οι εικόνες που έρχονται από την Τουρκία. Τρόμος με αγνοούμενους και τραυματίες.Ή στιγμή που κατέρρευσαν κτήρια

Ο σεισμός στα βορειοδυτικά της Σάμου έχει προκαλέσει μεγάλες ζημιές σε κτήρια στη Σμύρνη. Στα βίντεο που ακολουθούν, βλέπετε τις συγκλονιστικές στιγμές της κατάρρευσης κτηρίων.

Τον μεγάλο σεισμό των 6,6 Ρίχτερ στις 13:51, τουλάχιστον 84 μετασεισμοί, οι 16 εξ αυτών μεγέθους άνω των 4 βαθμών, καταγράφηκαν μετά τη σεισμική δόνηση.Πολλοί είναι οι εγκλωβισμένοι στα ερείπια, δήλωσε ο Τούρκος υπουργός Περιβάλλοντος

O σεισμός διήρκεσε 15 δευτερόλεπτα και έγινε ιδιαίτερα αισθητός και σε γειτονικές πόλεις όπως στην Κωνσταντινούπολη, όπως μεταδίδουν τα τουρκικά ΜΜΕ.

Αμέσως μετά τον σεισμό, ο γενικός γραμματέας του δημοτικού συμβουλίου της Σμύρνης Buğra Gökçe, δήλωσε στο τουρκικό δίκτυο «NTV» ότι ορισμένα σπίτια στη Σμύρνη έχουν καταστραφεί ολοσχερώς. Για τον Τούρκο υπουργό Περιβάλλοντος, Μurat Kurum πολλοί είναι οι εγκλωβισμένοι στα ερείπια.

 

Κοινωνία

Ροή ειδήσεων

Share