Πέμπτη, 28 Μαρτίου 2024

Πέντε κρούσματα στο Μεσογειακό Πανεπιστήμιο της Κρήτης - Σε καραντίνα η φοιτητική εστία

Αναλυτικά στην ανακοίνωση της πρυτανείας του ΕΜΠ

12 Νοεμβρίου 2020 22:57
Πέντε κρούσματα στο Μεσογειακό Πανεπιστήμιο της Κρήτης - Σε καραντίνα η φοιτητική εστία
Από ATHENSMAGAZINE TEAM

Σε συναγερμό τέθηκαν υγειονομικές υπηρεσίες και η διοίκηση του Ελληνικού Μεσογειακού Πανεπιστημίου, μετά την επιβεβαίωση πέντε θετικών κρουσμάτων σε φοιτητές που διαμένουν στην εστία του ιδρύματος στο Ηράκλειο Κρήτης.

Μάλιστα, σύμφωνα με το flashnews.gr, τα πέντε αυτά κρούσματα αφορούν μέχρι τις 10:00 το πρωί της Πέμπτης, ενώ σε ανακοίνωση γίνεται λόγος για «συρροή διαπιστωμένων κρουσμάτων κορωνοϊού», ενώ νέο αρνητικό ρεκορ κρουσμάτων ανακοίνωσε σήμερα ο ΕΟΔΥ.

Κατόπιν αυτού, αποφασίστηκε να τεθούν σε απομόνωση στα δωμάτιά τους όλοι οι φοιτητές στην εστία του ιδρύματος.

Αναλυτικά στην ανακοίνωση της πρυτανείας του ΕΜΠ αναφέρονται τα εξής:

«Αξιότιμα μέλη της κοινότητας του Ελληνικού Μεσογειακού Πανεπιστημίου,

Το Πρυτανικό Συμβούλιο αποφάσισε σήμερα, Πέμπτη 12/11, κατόπιν εισήγησης της Κεντρικής Συντονιστικής Επιτροπής COVID-19 του Ιδρύματος, να θέσει σε απομόνωση στα δωμάτιά τους το σύνολο των φοιτητών που διαμένουν στη φοιτητική εστία του Πανεπιστημίου στο Ηράκλειο, λόγω συρροής διαπιστωμένων κρουσμάτων μετά από μοριακά τεστ που πραγματοποιήθηκαν (είχαν διαπιστωθεί 5 κρούσματα μέχρι την Πέμπτη 12/11 στις 10:00 π.μ.).

Σας ενημερώνουμε ότι έχουν ξεκινήσει όλες οι απαραίτητες ενέργειες που προβλέπονται από το Πρωτόκολλο Διαχείρισης COVID-19 του ΕΛΜΕΠΑ σύμφωνα με τις οδηγίες του ΕΟΔΥ και σε συνεργασία με την 7η ΥΠΕ».

Δήλωση σοκ: Δεν θα δούμε μείωση των κρουσμάτων τις επόμενες ημέρες (video)

Το "καμπανάκι" έκρουσε η Αναστασία Κοτανίδου, Πνευμονολόγος, Εντατικολόγος και Πρόεδρος της ελληνικής εταιρείας εντατικής θεραπείας, μετά το αρνητικό ρεκόρ κρουσμάτων κορωνοϊού που καταγράφηκε την Πέμπτη. Την ίδια στιγμή, η πνευμολόγος υπενθύμισε ότι πρέπει να τηρούνται τα μέτρα προστασίας, με ιδιαίτερη έμφαση στη χρήση της μάσκας.

«Επιβεβαιώνονται δυστυχώς οι μαύρες προβλέψεις που πριν από λίγο καιρό έκαναν λόγο για 3.000 και 4.000 κρούσματα κορωνοϊού και τότε έμοιαζαν πολύ μακρινές. Ωστόσο, πλέον αποτελούν την πραγματικότητά μας», τόνισε η κ. Κοτανίδου.

Παρόλο που η σκιά της πανδημίας πέφτει βαριά πλέον πάνω από τη χώρα, η πνευμονολόγος τόνισε πως «υπάρχει φως στο τούνελ, το φως του εμβολίου».

Ερωτηθείσα για τις επόμενες ημέρες, ανέφερε πως οι αριθμοί που βλέπουμε είναι κάτι που ανέμεναν οι ειδικοί, ήταν η αιτία για το lockdown, υπογράμμισε, προσθέτοντας το εξής: «τα κρούσματα θα είναι σε αυτά τα επίπεδα, δεν θα δούμε μείωση των κρουσμάτων. Αν από τα μέσα της άλλης βδομάδας δούμε μείωση ή τουλάχιστον σταθεροποίηση θα είμαστε ευχαριστημένοι».

«Δεν υπάρχουν τόσοι γιατροί όσοι θα θέλαμε στη Θεσσαλονίκη»

«Η Θεσσαλονίκη πιέζεται πάρα πολύ από άποψη διαθεσιμότητας κρεβατιών, όμως έχουμε τη δυνατότητα, να ανοίξουμε κι άλλα κρεβάτια. Δεν υπάρχουν τόσοι γιατροί, όσοι θα θέλαμε», σημείωσε σχετικά με τις κλίνες ΜΕΘ.

«Σήμερα στη Βόρεια Ελλάδα και τη Λάρισα υπήρχαν πολλές διασωληνώσεις», ανέφερε σχετικά με την κατάσταση στις νοσηλείες. «Αν είμαστε τυχεροί και μπορούμε να μεταφέρουμε έναν άρρωστο σε ένα νοσοκομείο στην ίδια πόλη είμαστε τυχεροί, βλέπουμε άλλες χώρες της Ευρώπης να μεταφέρουν ασθενείς σε άλλες χώρες», υπογράμμισε.

«Το πρωτεύον είναι να σώσουμε τον ασθενή, αν χρειαστεί να τον μεταφέρουμε με ασφάλεια σε άλλη μονάδα, θα το κάνουμε, ακόμα και σε άλλη πόλη», συμπλήρωσε.

Σχετικά με τις τραγικές εικόνες που είδαμε όλοι στο Μπέργκαμο στο πρώτο κύμα της πανδημίας και το αν η Θεσσαλονίκη είναι κοντά σε αυτή τη δραματική εξέλιξη, η κ. Κοτανίδου, εμφανίστηκε αισιόδοξη και τόνισε πως αν προσπαθήσουμε όλοι μαζί θα καταφέρουμε, είναι σημαντικό να ακολουθήσουμε τα μέτρα προστασίας.

Για την άρση της καραντίνας, κατέστησε σαφές ότι εξαρτάται από το πόσο πιστά γίνεται η τήρηση των μέτρων.

 

Κοινωνία

Ροή ειδήσεων

Share