Πέμπτη, 28 Μαρτίου 2024

Αγωνία στα Δωδεκάνησα: Έσπασε η άγκυρα του πλοίου «Πρέβελης»

Αναγκαστική η επιστροφή στη Ρόδο

9 Νοεμβρίου 2020 23:32
Αγωνία στα Δωδεκάνησα: Έσπασε η άγκυρα του πλοίου «Πρέβελης»
Από Ραφαήλ Αλαγάς

Αγωνία επικράτησε στα Δωδεκάνησα, αφού λόγω μηχανικού προβλήματος του πλοίου «Πρέβελης», με τη μία του άγκυρα, συγκεκριμένα, να έχει σπάσει, χρειάστηκε να γυρίσει στη Ρόδο, μετά από αποτυχημένη προσπάθεια να προσαράξει στο λιμάνι του Διαφανιού Καρπάθου.

Όπως αναφέρουν πληροφορίες της ΕΡΤ εντοπίστηκε σοβαρό πρόβλημα στη μηχανή ανέλκυσης της άγκυρας του πλοίου (η μία έμεινε στο λιμάνι του Διαφανιού) γιαυτό και κρίθηκε αναγκαίο να επιστρέψει στη Ρόδο όπου δεμένο στα πλάγια θα αποβιβάσει τους επιβάτες, ενώ πρόσφατα είχε συμβεί παρόμοιο ατύχημα με πλοίο.

Μιλώντας στην ΕΡΑ Ν.Αιγαίου ο Πρόεδρος της Τοπικής Κοινότητας Ολύμπου Διαφανιού Καρπάθου κ.Ηλίας Παπαηλίας υποστήριξε πως «θα πρέπει να δρομολογηθούν και νέα, ακόμη πιο αξιόπλοα πλοία, σύγχρονα και γρηγορότερα για την κάλυψη των αναγκών των κατοίκων και της Β.Καρπάθου».

Στο σημείο βρέθηκε από την πρώτη στιγμή κλιμάκιο του Λιμεναρχείου Καρπάθου. Πάντως δεν υπάρχει τραυματισμός ούτε θαλάσσια ρύπανση.

Πειραιάς: Συνελήφθη ο καπετάνιος που εμβόλισε το ναρκοθηρευτικό «Καλλιστώ»

Ο καπετάνιος του φορτηγού πλοίου MAERSK LAUNCESTON συνελήφθη για τον εμβολισμός στο ναρκοθηρευτικό "Καλλιστώ".

Η σύγκρουση ήταν τόσο σφοδρή, που το μεγαλύτερο εμπορικό πλοίο έκοψε στα δύο την «Καλλιστώ». Δύο άτομα περισυνελέγησαν από τη θάλασσα, τραυματισμένα ελαφρά και όπως αναφέρουν οι πληροφορίες μεταφέρθηκαν στο Ναυτικό Νοσοκομείο Αθηνών. Το πλοίο του Π.Ν. πήρε κλίση και ξεκίνησαν προσπάθειες ρυμούλκησής του.

Η κατάσταση του «Καλλιστώ» είναι πλέον σταθερή, ενώ παραμένουν τέσσερα άτομα του πληρώματος, προκειμένου να βοηθήσουν στην επιχείρηση ρυμούλκησης. Στο φορτηγό πλοίο MAERSK LAUNCESTON έχει απαγορευθεί ο απόπλους μέχρι την αποκατάσταση των ζημιών.

Σύμφωνα με πληροφορίες, το «Καλλιστώ» με 27 άτομα πλήρωμα έβγαινε από το ναύσταθμο, όταν το φορτηγό πλοίο έπεσε στην πρύμνη του πολεμικού με αποτέλεσμα να υπάρξει ρήγμα και εισροή υδάτων.

Η ανακοίνωση του ΓΕΝ για το περιστατικό:

«Το Πολεμικό Ναυτικό έχει αναλάβει όλες τις απαιτούμενες ενέργειες για την αντιμετώπιση του περιστατικού της πρόσκρουσης εμπορικού πλοίου με το ναρκοθηρευτικό “Καλλιστώ” του Πολεμικού Ναυτικού που σημειώθηκε περί τις 07:30 σήμερα το πρωί στον Σαρωνικό κόλπο».

Η ανακοίνωση του Λιμενικού Σώματος:

«Ενημερώθηκε το Ενιαίο Κέντρο Συντονισμού Έρευνας και Διάσωσης του Αρχηγείου Λιμενικού Σώματος – Ελληνικής Ακτοφυλακής την 07:40 σήμερα, για περιστατικό σύγκρουσης μεταξύ πλοίου ΠΝ Ν/ΘΗ “ΚΑΛΛΙΣΤΩ”, στο οποίο επέβαιναν είκοσι επτά (27) μέλη πληρώματος, και του πλοίου μεταφοράς εμπορευματοκιβωτίων (container) “MAERSK LAUNCESTON” σημαίας Πορτογαλίας, νοτιοανατολικά του αγκυροβολίου Πειραιά.

Από το συμβάν προκλήθηκε εισροή υδάτων στο Ν/ΘΗ πλοίο, ενώ άμεσα οργανώθηκε επιχείρηση διάσωσης των μελών του πληρώματος του Ν/ΘΗ από τρία (03) περιπολικά σκάφη Λ.Σ.-ΕΛ.ΑΚΤ., δύο (02) αντιρρυπαντικά σκάφη Λ.Σ.-ΕΛ.ΑΚΤ., ομάδα ΜΥΑ Λ.Σ.-ΕΛ.ΑΚΤ., πλοίο ΠΝ, ελικόπτερο ΠΝ και τέσσερα Ρ/Κ. Τα μέλη του πληρώματος περισυνελέγησαν από περιπολικό σκάφος ΛΣ-ΕΛΑΚΤ και πλοίο ΠΝ, ενώ δύο (02) τραυματίες εκ των μελών του πληρώματος του Ν/ΘΗ μεταφέρθηκαν στο λιμένα Πειραιά με σκάφος ΠΝ, όπου παρελήφθησαν από ασθενοφόρο όχημα ΠΝ και μεταφέρθηκαν στο Ναυτικό Νοσοκομείο Αθηνών.

Από το Κεντρικό Λιμεναρχείο Πειραιά, που διενεργεί την προανάκριση, απαγορεύτηκε ο απόπλους του εμπορικού πλοίου μεταφοράς εμπορευματοκιβωτίων (container), ενώ είναι σε εξέλιξη η διαδικασία ρυμούλκησης του Ν/ΘΗ πλοίου στο Ναύσταθμο Σαλαμίνας».

 

Κοινωνία

Ροή ειδήσεων

Share