Παρασκευή, 19 Απριλίου 2024

Σεισμός Σάμος: Μήνυμα από το 112 στους κατοίκους

Συναγερμός στο Αιγαίο

30 Οκτωβρίου 2020 14:54
Σεισμός Σάμος: Μήνυμα από το 112 στους κατοίκους
Από ATHENSMAGAZINE TEAM

Μήνυμα του 112 έλαβαν οι κάτοικοι της Σάμου λόγω του ισχυρού σεισμού των 6,7 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ. Νωρίτερα, λίγο πριν τις 14:00, σεισμός 6,7 Ρίχτερ σημειώθηκε ανοιχτά της Σάμου -δόνηση που έγινε αισθητή και στην Αθήνα.

Σύμφωνα με την αναθεωρημένη λύση του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου, η δόνηση σημειώθηκε 19χλμ βόρεια της Σάμου σε θαλάσσια περιοχή.

Το εστιακό βάθος του σεισμού στην Σάμο υπολογίζεται σε 2 χλμ. Η ένταση του σεισμού ήταν τέτοια που τρόμαξε τους κατοίκους του νησιού, οι οποίοι και πετάχτηκαν έξω από τα σπίτια τους.

Σύμφωνα με τις πρώτες πληροφορίες, έχουν καταρρεύσει δύο ακατοίκητα κτήρια στο Βαθύ της Σάμου ενώ έπεσε και ο τρούλος εκκλησίας. Μερικά λεπτά αργότερα, σημειώθηκε δεύτερος σεισμός 4,6 Ρίχτερ, 15χλμ νοτιοανατολικά της Ικαρίας, ενώ τσουνάμι παρασύρει τά πάντα.

Λέκκας: «Φόβος για τσουνάμι»

Ο σεισμός σημειώθηκε λίγο πριν τις 2 το μεσημέρι ανοιχτά της Σάμου. Σύμφωνα με τις πρώτες εκτιμήσεις του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου, είχε μέγεθος 6,6 Ρίχτερ. Το επίκεντρο του σεισμού εντοπίζεται στα 19 χλμ ΒΒΔ της Σάμου. Το εστιακό βάθος του σεισμού ήταν 10 χλμ.

Ο καθηγητής, σε δηλώσεις του στην ΕΡΤ, ανέφερε ότι ο σεισμός έχει προκαλέσει ζημιές στο Καρλόβασι και στο Βαθύ, ενώ εκτίμησε ότι ήταν ο κύριος σεισμός.

Ο ίδιος εξέφρασε φόβο για εκδήλωση μικρού τσουνάμι, ενώ προειδοποίηση για «υψηλό κυματισμό» εστάλη στους κατοίκους της Σάμου από το «112».

Σεισμός στη Σάμο: Κατέρρευσε εκκλησία στο Καρλόβασι!

Σημαντικές ζημιές έχουν καταγραφεί στο νησί της Σάμου μετά τον σεισμό των 6,6 Ρίχτερ που σημειώθηκε το μεσημέρι στον θαλάσσιο χώρο βορειοδυτικά του νησιού.

Για εκτατεμένες ζημιές σε κτήρια έκανε λόγο και ο υπουργός Ανάπτυξης Άδωνις Γεωργιάδης κατά την πρώτη ενημέρωση που έκανε στη Βουλή.

Σύμφωνα με το samos24.gr έχει καταρρεύσει τμήμα της Παναγίας Θεοτόκου στο Καρλόβασι.

Δείτε live εικονα από το νησί:

Σεισμός 4,1 Ρίχτερ στην Τουρκία

Σεισμός 4,1 Ρίχτερ σημειώθηκε στην ανατολική Τουρκία. Που ήταν το επίκεντρο; Ο σεισμός έγινε μόλις 8 χιλιόμετρα από την πόλη Μπινγκέλ, έναν δημοφιλή τουριστικό προορισμό, που περιβάλλεται από βουνά και πολλές λίμνες παγετώνων.

Το εστιακό βάθος εντοπίζεται στα 8 χιλιόμετρα. Στο σημείο να σας υπενθυμίσουμε, ότι πριν λίγες ημέρες έγινε σεισμός στην Αλάσκα.

Δείτε πώς κατέγραψε τη σεισμική δόνηση το Ευρωμεσογειακό Σεισμολογικό Ινστιτούτο

Ισχυρός σεισμός στην Ισλανδία διέκοψε τη συνεδρίαση του κοινοβουλίου

Η πρωτεύουσα Ρέικιαβικ και πολλές περιοχές της Ισλανδίας συγκλονίστηκαν σήμερα από μια ισχυρή σεισμική δόνηση μεγέθους 5,6 βαθμών, που δεν προκάλεσε ούτε ζημιές ούτε θύματα, όμως είχε ως αποτέλεσμα να διακοπεί προσωρινά η συνεδρίαση στο κοινοβούλιο που βρισκόταν σε εξέλιξη. Ενώ, τρόμος επικράτησε νωρίτερα σε περιοχή νότια της Αλάσκας καθώς "χτυπήθηκε" από σεισμό 7,5 Ρίχτερ.

Ο σεισμός, που διήρκησε αρκετά δευτερόλεπτα, ενώ τον ακολούθησαν πολλοί μετασεισμοί, σημειώθηκε στις 16.43 ώρα Ελλάδας και έγινε αισθητός σε ολόκληρη τη χώρα.

Με τη συνεδρίαση της ολομέλειας σε πλήρη εξέλιξη, οι βουλευτές «πάγωσαν» κατά τη διάρκεια της σεισμικής δόνησης, σύμφωνα με τις εικόνες που μετέδωσε ζωντανά η ισλανδική τηλεόραση και οι εργασίες ανεστάλησαν για 15 λεπτά.

Δείτε (στο 13.36) την αντίδραση της πρωθυπουργού της Ισλανδίας Κατρίν Γιακομπσντότιρ η οποία παραχωρούσε συνέντευξη κατά τη διάρκεια της σεισμικής δόνησης.

Σύμφωνα με έναν ανταποκριτή του Γαλλικού Πρακτορείου, στο Ρέικιαβικ, κτίρια σείστηκαν από τον σεισμό.

Όπως γνωστοποίησε το ινστιτούτο μετεωρολογίας της Ισλανδίας, το επίκεντρο εντοπίστηκε σε απόσταση 20 χιλιομέτρων από την πρωτεύουσα, κοντά στη γεωθερμική ζώνη του Σελτούν.

«Δεν έχουμε ενημερωθεί για κανέναν τραυματισμό ούτε υλική ζημιά», ανέφερε σε ένα δελτίο τύπου η πολιτική προστασία, ωστόσο επισήμανε πως πραγματοποιούνται επιθεωρήσεις για να καταγραφούν πιθανές επιπτώσεις.

 

Κοινωνία

Ροή ειδήσεων

Share