Παρασκευή, 19 Απριλίου 2024

Πέθανε η Κάλη Καρατζά

Θρήνος...

26 Οκτωβρίου 2020 22:01
Πέθανε η Κάλη Καρατζά
Από ATHENSMAGAZINE TEAM

Στη θλίψη βυθίστηκε ο καλλιτεχνικός κόσμος, αφού το πρωί της Δευτέρας 26 Οκτωβρίου 2020 έφυγε από τη ζωή σε ηλικία 75 ετών η συγγραφέας Κάλη Καρατζά.

Το τελευταίο διάστημα αντιμετώπισε σοβαρό πρόβλημα υγείας, ενώ προ ημερών πέθανε ένας πρώην βουλευτής.

Η Κάλη Καρατζά-Τζιβελέκη γεννήθηκε στην Αλεξανδρούπολη. Μεγάλωσε στην Καβάλα όπου τελείωσε το Γυμνάσιο. Σπούδασε φαρμακευτική στην Αθήνα και εξάσκησε για χρόνια το επάγγελμα. Παράλληλα, ασχολήθηκε έντονα με το γράψιμο.

Εξέδωσε 10 μυθιστορήματα τα οποία πάντοτε σημείωναν υψηλές πωλήσεις [ενδεικτικά «Ματωμένες κερασιές», «Κόκκινη θάλασσα», «Δακρυσμένα φεγγάρια», «Οι άγγελοι χορεύουν στο ποτάμι», «Το μέλι έγινε κεντρί» κ.ά.].

Δικά της σενάρια, βασισμένα σε ήρωες από τα βιβλία της, μεταφέρθηκαν και στην ελληνική τηλεόραση.

Στα γραπτά της ενυπήρχε και η Καβάλα όπου η συγγραφέας μετέφερε εικόνες και ιστορίες από τη ζωή της στην πόλη τις δεκαετίες του ’50 και του ’60, έχοντας μεγαλώσει στην ιστορική συνοικία του Αγίου Νικολάου.

Η Κάλη Καρατζά διατηρούσε ισχυρούς δεσμούς με την Καβάλα και φιλίες με ανθρώπους εδώ και επισκέπτονταν κατά καιρούς την πόλη.

Πηγή: Kavalapost.gr

Πέθανε ο Νίκος Μπελογιάννης

Ο γιος του «Ανθρώπου με το γαρύφαλλο» Νίκος Μπελογιάννης έφυγε από τη ζωή σε ηλικία 68 χρονών.

Ήταν γιος του ιδεολόγου και αγωνιστή της Αριστεράς, Νίκου Μπελογιάννη, που είχε εκτελεστεί το 1952 στο Γουδή. Ο Νίκος Μπελογιάννης που νοσηλευόταν στο Λαϊκό Νοσοκομείο ήταν χημικός μηχανικός, και μητέρα του ήταν η Έλλη Παππά, δημοσιογράφος και συγγραφέας, επίσης ήταν ανιψιός της Διδώς Σωτηρίου.

Ο Νίκος Μπελογιάννης γεννήθηκε στη φυλακή το 1951. Έναν χρόνο αργότερα εκτελέστηκε ο πατέρας του, ο «Άνθρωπος με το γαρύφαλλο», Νίκος Μπελογιάννης ενώ η μητέρα του Έλλη Παππά αποφυλακίστηκε το 1964. Ο ίδιος μεγάλωσε με την θεία του, Διδώ Σωτηρίου μέχρι τα 12 χρόνια του.

Σε συνέντευξή του ο Νίκος Μπελογιάννης είχε πει: Γνώριζα πως η πολιτική είναι σκέτη μπόχα. Όπως επίσης δεν ήθελα να ασχοληθώ ούτε με τη συγγραφή, ούτε με τη δημοσιογραφία – για να μη γίνονται συγκρίσεις. Κι έτσι έγινα χημικός μηχανικός. Ό,τι κι αν έλεγαν οι διάφορες θείτσες, του τύπου «παιδάκι μου, να γίνεις σαν τον πατέρα σου και να τον ξεπεράσεις!», εγώ δεν υπήρχε περίπτωση να τις ακούσω. Εννοώντας όλων των ειδών τις «θείτσες».

Η προέλευση του ονόματος του

Για το βαρύ όνομά του: «Όταν ο πατέρας πεθάνει πριν από τη βάφτιση του παιδιού, το ‘χουμε να βαφτίζεται το παιδί με τ’ όνομά του. Κανονικά, είχε πει ο ίδιος, ήθελε να με βγάλουνε «Βίκτωρα». Αλλά η γιαγιά μου, η μάνα του, είχε πει «όχι, το παιδί θα βγει Νίκος!»… Στη δεκαετία του ’60 ήτανε «πρόβλημα» το όνομα Νίκος Μπελογιάννης , με τους χαφιέδες έξω απ’ το σπίτι να παρακολουθούν. Στο σχολείο, άλλοι καθηγητές με κατατρέχανε, άλλοι έδειχναν πως συμπαραστέκονται. Μετά ήρθε η Χούντα και εκεί ήταν ένα γερό πρόβλημα. Κι ύστερα, έγινε το ανάποδο – ξεκίνησαν οι πιέσεις απ’ τ’ Αριστερά: «Παιδάκι μου, να γίνεις σαν τον πατέρα σου!». Μιλάμε για γερές πιέσεις από τον Περισσό, στις οποίες δεν υπήρχε περίπτωση να ανταποκριθώ, γιατί είχα ξεκαθαρίσει τη θέση μου απέναντί τους – δεν ήθελα ούτε να τους ξέρω!».

Για τον πατέρα του, όπως του τον περιέγραφαν η μητέρα και η θεία του είχε πει: «Ήταν ο διανοούμενος της Αριστεράς, το πιο φωτισμένο πνεύμα, που απλώς προέτρεξε της εποχής του πάρα πολύ. Και, φυσικά, ήταν ανεπιθύμητος σε όλους γι’ αυτόν το λόγο – και στη Δεξιά και στην Αριστερά».

 

Κοινωνία

Ροή ειδήσεων

Share