Τετάρτη, 02 Δεκεμβρίου 2020

Σοκ στη Θεσσαλονίκη: Άγνωστοι βεβήλωσαν το μνημείο του Ολοκαυτώματος

Προκαλούν αηδία οι εικόνες...

19 Οκτωβρίου 2020 22:25
Σοκ στη Θεσσαλονίκη: Άγνωστοι βεβήλωσαν το μνημείο του Ολοκαυτώματος
Από Ραφαήλ Αλαγάς

Σοκ προκαλεί στη Θεσσαλονίκη η… επιδρομή ναζιστών στο μνημείο του Ολοκαυτώματος, με την Ισραηλιτική Κοινότητα Θεσσαλονίκης (ΙΚΘ) να εκφράζει τον αποτροπιασμό της για τη βεβήλωσή του την Παρασκευή 16 Οκτωβρίου, τη στιγμή που η πόλη αντιμετωπίζει έναν άλλο, καθημερινό, εφιάλτη, πραγματοποιώντας σχετικές ανακοινώσεις για το τι μέτρα προτίθεται να λάβει.

Θεσσαλονίκη μνημείο

«Η αποτύπωση απαξιωτικών συνθημάτων στο Μνημείο Ολοκαυτώματος της Θεσσαλονίκης αποτελεί πράξη προσβολής του συμβόλου, που ανεγέρθη από την Ελληνική Κυβέρνηση για να τιμήσει τη μνήμη των 50.000 πολιτών της Θεσσαλονίκης Εβραϊκού Θρησκεύματος, οι οποίοι εξοντώθηκαν από τους Ναζί.

Η αήθης αυτή ενέργεια, λίγες μέρες μετά τον βανδαλισμό του Εβραϊκού Νεκροταφείου Αθηνών (5/10/2020) και του Εβραϊκού Νεκροταφείου Θεσσαλονίκης (10/10/2020), όπως και τη βεβήλωση του Εβραϊκού Νεκροταφείου Ρόδου με το σπάσιμο τάφων (11/10/2020), προσβάλει όλους τους δημοκρατικούς πολίτες της χώρας μας. Είναι μια ξεκάθαρη απόδειξη πως παρά τα βήματα που έχουν γίνει τα τελευταία χρόνια, υπάρχουν ακόμα πολλά που πρέπει να γίνουν για την καταπολέμηση του ρατσισμού και της μισαλλοδοξίας», αναφέρεται χαρακτηριστικά στην ανακοίνωση της ΙΚΘ.

«Μπορεί η κοινωνία μας να υποδέχθηκε με αίσθημα δικαίωσης την καταδίκη των μελών της Χρυσής Αυγής, ωστόσο τα περιστατικά αυτά μεταφέρουν το ξεκάθαρο μήνυμα πως οι θιασώτες της ιδεολογίας που γέννησε μαζικότερο και πιο οργανωμένο έγκλημα που βίωσε η ανθρωπότητα, συνεχίζουν να δρουν και να αποτελούν μια εν δυνάμει απειλή για την κοινωνία μας», υπογραμμίζει στην ανακοίνωσή της η Ισραηλιτική Κοινότητα Θεσσαλονίκης και προσθέτει: «Αυτό και μόνο το γεγονός καταδεικνύει ότι δεν μπορούμε να εφησυχάζουμε.

Οφείλει να μας προβληματίσει αλλά και να μας πεισμώσει στην προσπάθεια που πρέπει να κάνουμε όλοι για τη συγκρότηση μιας ανοιχτής πολυσυλλεκτικής κοινωνίας. Μιας κοινωνίας που δεν φοβάται και είναι έτοιμη να θέσει στο περιθώριο όσους φανατικούς επιθυμούν με αυταρχικό τρόπο να επιβάλλουν επικίνδυνες απόψεις και συμπεριφορές, ξεπερνώντας τα όρια και τους κανόνες της Δημοκρατίας».

 

Περιφέρεια

Ροή ειδήσεων

Share