Τρίτη, 19 Μαρτίου 2024

Συναγερμός στην Πρέβεζα: Συρροή κρουσμάτων κορωνοϊού μετά από κηδεία

Έντονη ανησυχία

19 Οκτωβρίου 2020 18:14
Συναγερμός στην Πρέβεζα: Συρροή κρουσμάτων κορωνοϊού μετά από κηδεία
Από Γιάννης Κυριακόπουλος

Μία κηδεία που έγινε σε περιοχή της Πρέβεζας έχει σημάνει συναγερμό καθώς εμφανίζονται θετικά κρούσματα κορωνοϊού τα τελευταία 24ωρα. Με τον Σωτήρη Τσιόρδα ήδη να έχει κρούσει καμπανάκι για την Θεσσαλονίκη, αφήνοντας ανοικτό το ενδεχόμενο για lockdown!

Μία 71χρονη που είχε παραστεί στην κηδεία νοσηλεύεται ήδη στο Νοσοκομείο Φιλιατών. Στην 71χρονη είχε γίνει τεστ και αργά το βράδυ του Σαββάτου έγινε γνωστό ότι το αποτέλεσμα είναι θετικό.

Σύμφωνα με πληροφορίες από την ίδια κηδεία προέρχονται και τα δύο θετικά κρούσματα που επιβεβαιώθηκαν το Σάββατο στο Νομό Πρέβεζας.

Η 71χρονη, από χωριό της Παραμυθιάς, παραμένει σε ειδικά διαμορφωμένο θάλαμο σε απομονωμένη πτέρυγα του Νοσοκομείου Φιλιατών και η κατάσταση της υγείας της είναι καλή.

Η οδηγία είναι να μην μεταφερθεί στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο το μοναδικό μέχρι τώρα που δεχόταν περιστατικά κορωνοϊού.

«200.000 κρούσματα κορωνοϊού μέχρι το τέλος της χρονιάς» - Έρευνα σοκ του ΑΠΘ (Video)

Ραγδαία είναι η αύξηση των κρουσμάτων σύμφωνα με τα στοιχεία της έρευνας του Αριστοτέλειου Πανεπιστήμιου Θεσσαλονίκης (ΑΠΘ) για την πορεία του κορωνοϊού στη χώρα, κάνοντας λόγο πως είναι πιθανό να έχουμε έως και 200.000 μέχρι το τέλος του χρόνου!

Η συγκεκριμένη έρευνα επεξεργάζεται συγκεκριμένα σενάρια, υπολογίζοντας τα μέτρα που έχει λάβει η Πολιτεία, αλλά και το κατά πόσο τα μέτρα αυτά εφαρμόζονται από τους πολίτες.

Σύμφωνα, λοιπόν, με το πρώτο σενάριο, με τα υφιστάμενα περιοριστικά μέτρα, στις 31 Οκτωβρίου 2020 η Ελλάδα θα είναι επιδημιολογικά με: 34.181 κρούσματα, 568 θανάτους (μέχρι σήμερα οι θάνατοι είναι 500), ενώ οι ανάγκες των Μονάδων Εντατικής Θεραπείας (ΜΕΘ) θα είναι 103 (σήμερα είναι 83).

Σύμφωνα με την ίδια εκτίμηση, εάν δεν ληφθούν νέα περιοριστικά μέτρα για τον περιορισμό της εξάπλωσης του κορονοϊού, στις 31 Δεκεμβρίου 2020 η χώρα θα είναι στο «κόκκινο». Κι αυτό, γιατί βάσει της έρευνας αυτής, θα έχει συνολικά 200.055 κρούσματα, 1.834 θανάτους και 837 διασωληνωμένους στις ΜΕΘ.

Στο δεύτερο σενάριο, υπολογίζονται τα κρούσματα και οι θάνατοι, εάν υπήρχε χρήση μάσκας παντού. Έτσι, εάν γινόταν χρήση μάσκας σε όλους τους χώρους, κλειστούς και ανοιχτούς, στις 31 Οκτωβρίου 2020 τα κρούσματα θα ήταν 31.800, οι θάνατοι 566, ενώ 91 συμπολίτες θα χρειαστούν νοσηλεία σε ΜΕΘ. Εάν η χρήση μάσκας συνεχιζόταν μέχρι τις 31 Δεκεμβρίου 2020, τα συνολικά κρούσματα έως τότε θα ήταν 45.826, οι θάνατοι 836, ενώ στις ΜΕΘ θα βρίσκονταν 42 άνθρωπο.

Τι επισημαίνουν οι ειδικοί

Την έρευνα σχολίασαν στο MEGA, ο καθηγητής περιβαλλοντικής Μηχανικής Δημοσθένης Σαρρηγιάννης και η γιατρός και μέλος του Ιατρικού Συλλόγου Πειραιά, Βαρβάρα Ανεμοδουρά.

Ο κ. Σαρρηγιάνης τόνισε ότι «σωστά η πολιτεία παίρνει εμπειρία από τις άλλες χώρες. Έτσι είναι λογικό να μελετάμε περιοριστικά μέτρα όπως αυτά της Γαλλίας. Χαρακτήρισε την κατάσταση κρίσιμη και σοβαρή, λέγοντας ότι «πρέπει να εφαρμόσουμε με σύνεση τα μέτρα προστασίας».

«Είναι ανατρέψιμη η κατάσταση. Να εφαρμόσουμε πιστά τα μέτρα» πρόσθεσε, υπογραμμίζοντας της σημασία χρήσης μάσκας παντού, προκειμένου να αποφευχθεί το lockdown.

Από την πλευρά της, η κ. Ανεμοδουρά, σημείωσε ότι ο μέσος όρος των κρουσμάτων είναι τα 39 έτη, ζητώντας από τους νέους να προσέχουν.

Παράλληλα, εξήγησε ότι η διασπορά του κορονοϊού εντείνεται στους κλειστούς χώρους, σημειώνοντας την ανάγκη καλού αερισμού των χώρων αλλά και αποφυγής της ξηρότητας της θερμοκρασίας σε αυτούς.

 

Κοινωνία

Ροή ειδήσεων

Share