Σάββατο, 23 Ιανουαρίου 2021

Κορωνοϊός: Άρχισαν… από την Κοζάνη τα lockdown

Συναγερμός στην περιοχή

15 Οκτωβρίου 2020 18:17
Κορωνοϊός: Άρχισαν… από την Κοζάνη τα lockdown
Από Ραφαήλ Αλαγάς

Τα lockdown ξεκίνησαν, όπως φαίνεται, καθώς ο Νίκος Χαρδαλιάς αναμένεται να ανακοινώσει απαγόρευση κυκλοφορίας στην Κοζάνη, που κατατάσσεται στο επίπεδο κινδύνου 4 με βάση τον Χάρτη Υγιειονομικής Ασφάλειας και Προστασίας και αποτελεί μία από τις περιοχές, που προκαλούν έντονη ανησυχία λόγω κορωνοϊού πέραν της Αττικής.

Σύμφωνα με πληροφορίες στην πόλη θα ισχύσει το πρώτο λοκντάουν αφού καταγράφηκαν 227 ενεργά κρούσματα σε 14 ημέρες. Σχετικά συνεδρίασε η αρμόδια επιτροπή και έδωσε θετική εισήγηση για καραντίνα, ενώ συναγερμός έχει σημάνει μέχρι και στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

Τι σημαίνει το Επίπεδο 4 στον Χάρτη Υγιειονομικής Ασφάλειας

Ο καθορισμός του επιπέδου κινδύνου σε κάθε περιοχή εξαρτάται από την αυξανόμενη ή μειούμενη τάση επιδημιολογικών μεγεθών, όπως ο αριθμός κρουσμάτων ανά 100 χιλιάδες κατοίκους, των δεικτών πληρότητας του συστήματος Υγείας (πχ. χρησιμοποιούμενες απλές κλίνες και κλίνες Μονάδων Εντατικής Θεραπείας) και των ποιοτικών χαρακτηριστικών της επιδημιολογικής κατάστασης, όπως αυτά αποτυπώνονται από τα δεδομένα της ιχνηλάτησης.

Η γεωγραφική αναφορά και εφαρμογή των μέτρων πραγματοποιείται σε επίπεδο περιφερειακής ενότητας, εκτός αν προκύψουν έκτακτες περιστάσεις σύμφωνα με τα πρωτόκολλα του Υπουργείου Υγείας και της Πολιτικής Προστασίας που να δικαιολογούν εξαιρέσεις σε τοπικό επίπεδο εντός της περιφερειακής ενότητας.

Η ενημέρωση για τα προληπτικά μέτρα σε κάθε περιοχή της χώρας μπορεί να γίνει με τρεις τρόπους: α) με την εισαγωγή ταχυδρομικού κωδικού στο σχετικό πεδίο β) επιλέγοντας την περιφερειακή ενότητα από το οικείο μενού ή γ) κάνοντας κλικ στην περιοχή ενδιαφέροντος πάνω στον χάρτη.

Ο χάρτης θα επικαιροποιείται ανά 14 ημέρες με βάση τις εισηγήσεις ειδικής επιτροπής λοιμωξιολόγων του Υπουργείου Υγείας ή και συχνότερα όταν αυτό επιβάλλεται από τους υγειονομικούς και επιδημιολογικούς δείκτες. Ο προσδιορισμός των μέτρων και κανόνων υπόκειται σε τροποποιήσεις με βάση νεότερα επιστημονικά και ερευνητικά δεδομένα.

 

Περιφέρεια

Ροή ειδήσεων

Share