Σάββατο, 20 Απριλίου 2024

Κορωνοϊός: Ξανά σε καραντίνα το ΚΥΤ της ΒΙΑΛ

Διαβάστε την ανακοίνωση του υπουργείου Μετανάστευσης και Ασύλου

14 Οκτωβρίου 2020 15:57
Κορωνοϊός: Ξανά σε καραντίνα το ΚΥΤ της ΒΙΑΛ
Από ATHENSMAGAZINE TEAM

Σε καραντίνα μπαίνει ξανά το ΚΥΤ της ΒΙΑΛ στην Χίο, μετά τον εντοπισμό κρουσμάτων κορωνοϊού σε πρόσφυγες και μετανάστες που διαμένουν στη δομή, σύμφωνα με το υπουργείο Μετανάστευσης και Ασύλου.

Παράλληλα, ζητήθηκε από τον ΕΟΔΥ να μεταβεί στο χώρο κλιμάκιο, με σκοπό την καλύτερη ανίχνευση κρουσμάτων και υγειονομική περίθαλψη των επωφελούμενων. Διαβάστε στο Athensmagazine.gr για τη νέα έρευνα που αποκαλύπτει ότι ασθενείς παράγουν αντισώματα επτά μήνες μετά την λοίμωξη.

Αναλυτικά η ανακοίνωση του υπουργείου Μετανάστευσης και Ασύλου:

Σε πλήρη υγειονομικό αποκλεισμό (καραντίνα) τίθεται το Κέντρο Υποδοχής και Ταυτοποίησης της ΒΙΑΛ Χίου μέχρι τις 21.10.2020, με κοινή απόφαση των Υπουργών Προστασίας του Πολίτη, Υγείας και Μετανάστευσης και Ασύλου.

Μετά την ιχνηλάτηση πληθώρας κρουσμάτων στο ΚΥΤ της ΒΙΑΛ Χίου, το Υπουργείο Μετανάστευσης και Ασύλου κατέθεσε αίτημα στον Εθνικό Οργανισμό Δημόσιας Υγείας για την τοποθέτηση έκτακτου κλιμακίου στο ΚΥΤ, με σκοπό την καλύτερη ανίχνευση κρουσμάτων και υγειονομική περίθαλψη των επωφελούμενων.

Επιπροσθέτως, θα δοθεί άμεση προτεραιότητα στην μεταφορά από το ΚΥΤ στην ηπειρωτική Ελλάδα (κοντά σε νοσοκομεία αναφορά COVID-19) όλων των εγκύων που βρίσκονται μετά τον 5ο μήνα της εγκυμοσύνης τους, ώστε να μην πραγματοποιούνται τοκετοί στο Γενικό Νοσοκομείο Χίου «Σκυλίτσειο».

Κορωνοϊός - Δήλωση: Άλλα 10.000 με 20.000 κρούσματα είναι ενεργά και δεν το ξέραμε

Η καθηγήτρια Επιδημιολογίας του Πανεπιστημίου Αθηνών, Αθηνά Λινού, για ακόμη μία φορά έκρουσε τον κώδωνα του κινδύνου σχετικά για χιλιάδες κρούσματα κορωνοϊού που υπάρχουν και δεν το γνωρίζουμε. Αρχικά, η καθηγήτρια μίλησε για την αύξηση των κρουσμάτων κορωνοϊού καθώς και για όσα ανακοινώθηκαν κατά τη χθεσινή ενημέρωση από τον Νίκο Χαρδαλιά και τον Γκίκα Μαγιορκίνη περί της χρήσης μάσκας και σε εξωτερικούς χώρους, όταν υπάρχει συνωστισμός.

«Καλά κάνει η Πολιτεία. Έχω όμως μια επιφύλαξη. Ποιος θα καθορίζει ότι υπάρχει συνωστισμός, είναι υποκειμενικό, στην ατομική κρίση. Οπωσδήποτε είναι μια καλή κίνηση, προς τη σωστή κατεύθυνση» είπε η κ. Λινού, μιλώντας στο Open TV.

Τα αυξημένα κρούσματα της Αττικής

Σχετικά με τα αυξημένα κρούσματα της Αττικής ανέφερε ότι «ο πολλαπλασιασμός των κρουσμάτων δεν είναι γνωστός. Δεν έχουμε μελέτες σε επίπεδο πληθυσμού στην Ελλάδα, ώστε να μετράμε και τα συμπτωματικά και τα ασυμπτωματικά άτομα. Και έτσι δεν ξέρουμε πού πάει ακριβώς».

Έπειτα ερωτήθηκε για τα 5.472 ενεργά κρούσματα που είναι σε κατ’ οίκον περιορισμό και τόνισε:

«Αυτά τα 5.000 κρούσματα είναι ασφαλή και δεν θα μας προκαλέσουν τίποτα αν εφαρμοστεί η καραντίνα. Το πρόβλημα είναι τα άλλα 10.000 με 20.000 κρούσματα που υπάρχουν, είναι ενεργά και δεν τα ξέρουμε. Κρούσματα ασυμπτωματικά, με ήπια συμπτώματα ή και κρυμμένα ίσως από ανθρώπους που δεν θέλουν να εξεταστούν».

Σχετικά με τα εμβόλια

«Αυτή τη στιγμή είναι σε τελική φάση τουλάχιστον οκτώ εμβόλια. Δυο από αυτά δημιούργησαν πρόβλημα και είναι παρόμοιας τεχνολογίας. Στα υπόλοιπα έξι, υπάρχουν 2-3 που είναι διαφορετικής τεχνολογίας και προσωπικά ελπίζω πιο πολύ σε αυτά. Τα συγκεκριμένα όμως μπορεί να έχουν κάποιο πρόβλημα στη διανομή τους, δηλαδή το πώς θα φτάσουν σε όλες τις περιφέρειες. Η δυσκολία έγκειται στο ότι ένα από αυτά χρειάζεται πιο πολλή ψύξη. Πρέπει να είναι στους -90 βαθμούς για να μείνει ασφαλές και αποτελεσματικό για περισσότερο από 24 ώρες».

Σχετικά με την έρευνα της διαΝΕΟσις που έδειξε ότι ένα μεγάλο ποσοστό των Ελλήνων δηλώνουν ότι δεν θα κάνουν το εμβόλιο, η κ. Λινού είπε ότι «είναι πολύ πιθανό. Υπάρχει αντιεμβολιαστικό κίνημα και ανασφάλεια του πληθυσμού ως προς τις παρενέργειες. Αυτό όμως θα αλλάξει με τον καιρό. Επίσης, μακάρι να είχαμε εμβόλιο για το 50% του πληθυσμού, καθώς τότε δεν θα είχαμε πρόβλημα».

 

Κοινωνία

Ροή ειδήσεων

Share