Τετάρτη, 17 Απριλίου 2024

Συναγερμός στην Κρήτη: Τι αναφέρουν οι σεισμολόγοι για τον χορό των Ρίχτερ;

Θρίλερ στο νησί!

12 Οκτωβρίου 2020 08:12
Συναγερμός στην Κρήτη: Τι αναφέρουν οι σεισμολόγοι για τον χορό των Ρίχτερ;
Από ATHENSMAGAZINE TEAM

Οι σεισμικές δονήσεις συνεχίζονται στην θαλάσσια περιοχή μεταξύ Κρήτης και Καρπάθου.

Η πιο ισχυρή σημειώθηκε στις 07:11 το πρωί, καθώς ήταν μεγέθους 5,2 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ. Το επίκεντρο ήταν 43 χιλιόμετρα βόρεια, βορειοανατολικά της Σητείας, με το εστιακό βάθος να υπολογίζεται στα 10 χιλιόμετρα.

Σεισμός 5,1 ρίχτερ είχε σημειωθεί στις 03:30 τα ξημερώματα και είχε επίκεντρο 49 χιλιόμετρα βορειοανατολικά της Σητείας. Το επίκεντρο ήταν σε θαλάσσια περιοχή βόρεια μεταξύ της Κρήτης και της Καρπάθου, ενώ το εστιακό βάθος μετρήθηκε στα 21,3 χλμ.

Στα επόμενα 40 περίπου λεπτά ακολούθησαν αρκετές μετασεισμικές δονήσεις. Η πρώτη ήταν μεγέθους 3,2 Ρίχτερ (στις 03:41), η δεύτερη που ήταν και η πιο ισχυρή, 4,4 Ρίχτερ (03:44 με εστιακό βάθος 27 χλμ) και άλλη μία μεγέθους 3,1 Ρίχτερ στις 03:56.

Ακολούθως, έγιναν άλλοι τρεις μετασεισμοί μεγέθους 3,4 (04:10), 4,1 (04:11) 3,5 (04:35) και 4,1 (05.38)Ρίχτερ , με την σεισμική δραστηριότητα να είναι έντονη στην περιοχή τη νύχτα.

Οι σεισμικές δονήσεις έγιναν αισθητές σε μεγάλο μέρος του νησιού και ανησύχησε τους κατοίκους. Ο σεισμός έγινε αισθητός στην Ιεράπετρα, τη Σητεία, στο Μακρύ Γιαλό, το Μόχλο, την Κριτσά, στη Χερσόνησο και άλλα σημεία.

«Είναι νωρίς ακόμα, παρακολουθούμε το φαινόμενο» σχολίασε ο σεισμολόγος Γεράσιμος Χουλιάρας στο Open Tv. Όπως είπε πρόκειται για προκαταρκτικά μεγέθη και εμφανίστηκε καθησυχαστικός, σημειώνοντας πως επιστημονικά από 5 Ρίχτερ για να πάμε σε κάτι μεγαλύτερο είναι ελάχιστες οι πιθανότητες.

Πρόσθεσε πως οι σεισμοί είναι υποθαλάσσιοι και το επίκεντρο είναι σε απόσταση από την Κρήτη, και συνέστησε «να είμαστε ψύχραιμοι για λίγη ώρα να δούμε πώς εξελίσσεται το φαινόμενο».

Ξεκαθάρισε πάντως πως «αυτό που συμβαίνει είναι απολύτως φυσιολογικό και πως είναι πιθανοί σεισμοί με παρόμοια ή και ίσα μεγέθη, είναι ένα φαινόμενο που παρακολουθούμε, καθώς η περιοχή έχει υψηλή σεισμικότητα»

Στο ίδιο μήκος κύματος ο Ευθύμιος Λέκκας, μιλώντας στο Πρώτο Πρόγραμμα της ΕΡΤ, σημείωσε πως δεν υπάρχει λόγος ανησυχίας, αφού η περιοχή προκαλεί σεισμούς.

 

Κοινωνία

Ροή ειδήσεων

Share