Τρίτη, 23 Απριλίου 2024

Κορωνοϊός: «Συναγερμός» στη Λακωνία - Εντοπίστηκαν 32 κρούσματα!

Έντονη ανησυχία στην περιοχή

27 Σεπτεμβρίου 2020 13:10
Κορωνοϊός: «Συναγερμός» στη Λακωνία - Εντοπίστηκαν 32 κρούσματα!
Από Γιάννης Κυριακόπουλος

Συναγερμός σήμανε στον δήμο Ευρώτα της Λακωνίας μετά τον εντοπισμό 32 κρουσμάτων κορωνοϊού σε εργάτες γης. Ο δήμαρχος Ευρώτα, Δήμος Βέρδος, είπε στο MEGA ότι τα κρούσματα εντοπίστηκαν στα χωριά Άγιος Ιωάννης και Γλυκόβρυση.

Στην περιοχή έσπευσε άμεσα κλιμάκιο του ΕΟΔΥ για να ιχνηλατήσει τις επαφές των κρουσμάτων. Μάλιστα, πληροφορίες αναφέρουν ότι την περιοχή ενδέχεται να επισκεφτεί σήμερα ο Σωτήρης Τσιόδρας. Παράλληλα, θετικός στον κορωνοϊό βρέθηκε ένας 25χρονος στην Τήνο, ο οποίος μάλιστα άμεσα διακομίστηκε με αεροδιακομιδή στην Αθήνα, έχοντας διασωληνωθεί.

«Το άσχημο είναι ότι σε ένα σπίτι μένουν πολλά άτομα μαζί. 20-25 άτομα, σε ένα σπίτι 70 τετραγωνικών. Θέλει ψυχραιμία και όχι πανικό. Να απομονωθούν τα κρούσματα και να μην έρχονται σε επαφή με τον υπόλοιπο κόσμο. Ζήτησα να μεταφερθούν σε δομή ή σε ξενοδοχείο τα άτομα που είναι θετικά ώστε να απομονωθούν και να ελέγχεται η τήρηση της καραντίνας» είπε ο κ. Βέρδος.

Δείτε το βίντεο:

Κορωνοϊός: Νέα ισχυρά μέτρα προτείνουν οι λοιμωξιολόγοι - Πότε θα υπάρξει lockdown

Τα νέα μέτρα εφαρμόζονται ήδη στην Αττική, αλλά οι τελευταίες εικόνες από τις πλατείες οδηγούν τους λοιμωξιολόγους σε νέες προτάσεις για την αναχαίτιση του κορωνοϊού, έστω κι αν δε βρισκόμαστε καν στη… δοκιμαστική περίοδο, ενώ έγινε αναφορά και στο πότε θα υπάρξει lockdown.

Ο υπουργός Υγείας, μάλιστα, τόνισε πως «θα προσπαθήσουμε να βοηθήσουμε όλες τις κοινωνικές ομάδες» ενώ ευχαρίστησε την συντριπτική πλειοψηφία των συμπολιτών για την υπευθυνότητα τους.

Τα νέα μέτρα στο τραπέζι

Αναφορικά με το ενδεχόμενο λήψης νέων μέτρων κατά της διάδοσης του κορωνοϊού, ο υπουργός Υγείας τόνισε πως όλα βρίσκονται στο τραπέζι, ενώ αποκάλυψε και την συμβουλή που έδωσε προς τους γονείς του.

Όπως ο ίδιος δήλωσε «η συμβουλή που έδωσα στους γονείς μου είναι ότι πρέπει να προορίσουν στο ελάχιστο τις κοινωνικές συναναστροφές και να φοράνε μάσκα».

Όσο βελτιώνονται οι δείκτες δεν θα βάζουμε νέα μέτρα ανέφερε χαρακτηριστικά. Αντίθετα όπως ο ίδιος πρόσθεσε όσο βλέπουμε εικόνες που μας ανησυχούν - και αποτελούν κίνδυνο για την δημόσια υγεία - και ανεβαίνουν – δυσκολεύουν οι δείκτες θα μπαίνουν νέα μέτρα.

Παράλληλα τόνισε πως εξετάζεται σε περίπτωση επιδείνωσης της κατάστασης πως εξετάζεται η επιβολή χρήσης μάσκας και στους εξωτερικούς χώρους.

Την ίδια ώρα, ο Νίκος Σύψας τόνισε πως εάν η κατάσταση χειροτερέψει τότε ο περιορισμός μετακινήσεων για τους ηλικιωμένους, είναι ένα μέτρο που θα εφαρμοστεί.

Όπως δήλωσε, το σχέδιο υπάρχει, ωστόσο η επιτροπή δεν έχει κάνει ακόμα εισηγήσεις. Από την πλευρά του ο πρόεδρος της Ελληνικής Εταιρείας Λοιμώξεων Παναγιώτης Γαργαλιάνος, τόνισε ότι το πρόβλημα δεν είναι οι πολίτες άνω των 65 αλλά οι νέοι που μολύνονται και μεταδίδουν τον ιό με αποτέλεσμα να κινδυνεύουν οι πολίτες άνω των 65 ετών.

«Θα έχουμε lockdown αν…»

«Ελπίζουμε ότι τα νέα μέτρα θα είναι αρκετά για να περιοριστεί ο ιός και να αποφύγουμε νέο lockdown» δήλωσε ο καθηγητής Μικροβιολογίας Αλκιβιάδης Βατόπουλος στο Open TV και την εκπομπή της Φαίης Μαυραγάνη. Σχολιάζοντας τα νέα μέτρα τα οποία ισχύουν από το Σάββατο ανέφερε χαρακτηριστικά: «Νομίζω ότι είναι περισσότερα από ότι καταλαβαίνει ο μέσος άνθρωπος. Νομίζω ότι τα μέτρα είναι αρκετά έντονα για να αποφύγουμε τα χειρότερα. Το θέμα είναι η εφαρμογή τους, να πειθαρχήσει ο κόσμος». Ο κ. Βατόπουλος υπογράμμισε ότι το αποτέλεσμα των τωρινών μέτρων θα φανεί μετά από 10 ημέρες.

Αναφερόμενος στο πόσο σημαντική είναι η χρήση της μάσκας τόνισε ότι «η μάσκα είναι βασικό εργαλείο σε αυτή τη φάση, είναι οικονομική λύση και δεν επηρεάζει την υγεία μας όταν τη φοράμε».

Νέο συναγερμό σύμφωνα με τον καθηγητή θα σήμανε η ανεξέλεγκτη αύξηση των κρουσμάτων, δηλαδή ένας διπλασιασμός τους σε 4-5 μέρες ή η ανεξέλεγκτη αύξηση στις διασωληνώσεις. «Η πρόληψη είναι σημαντική. Επενδύοντας σε αυτή ελπίζω ότι δεν θα έχουμε πολλούς ασθενείς και διασωληνωμένους», είπε.

Ερωτηθείς αν το σύστημα Υγείας της χώρας αντέχει σημείωσε ότι γίνεται τεράστια προσπάθεια. «Αυτό που με ανησυχεί είναι ότι στο τέλος του έτους φεύγει η τελευταία γενιά γιατρών του ΕΣΥ που διορίστηκαν τη δεκαετία '80 - '90. Οι πρώτοι γιατροί του ΕΣΥ θα βγουν στη σύνταξη» ανέφερε.

Σύμφωνα με τον Αλκιβιάδη Βατόπουλο αποτελεί μια πρόκληση για τους γιατρούς να ξεχωρίσουν τον κορονοϊό από τη γρίπη, η οποία αναμένεται να κάνει την εμφάνιση της τους επόμενους μήνες. Το αντιγριπικό εμβόλιο και του πνευμονιόκοκκου πρέπει να το κάνουν οπωσδήποτε οι ευπαθείς ομάδες , αλλά και οι γιατροί πρέπει να εμβολιαστούν, σύμφωνα με τον καθηγητή.

Όσον αφορά το εμβόλιο για την COVID-19 τόνισε ότι προηγούνται έρευνες και μελέτες: «Μπορεί τα αποτελέσματα να μην είναι αυτά που αναμένονται, άρα δεν μπορούμε να βάλουμε ημερομηνία παραγωγής».

 

Κοινωνία

Ροή ειδήσεων

Share