Πέμπτη, 28 Μαρτίου 2024

Επεισόδια στη Λέσβο: Μετανάστες σε πετροπόλεμο με τις δυνάμεις των ΜΑΤ (Video)

Έκρυθμη η κατάσταση στο νησί

12 Σεπτεμβρίου 2020 12:20
Επεισόδια στη Λέσβο: Μετανάστες σε πετροπόλεμο με τις δυνάμεις των ΜΑΤ (Video)
Από Γιάννης Κυριακόπουλος

Τεταμένη είναι η κατάσταση που επικρατεί στη Λέσβο στον δρόμο του Καρά τεπέ με τους μετανάστες να επιδίδονται σε πετροπόλεμο με τις δυνάμεις των ΜΑΤ, μετά τις πυρκαγιές που ξέσπασαν στο κέντρο Υποδοχής και Ταυτοποίησης της Μόριας.

Σύμφωνα με τα nealesvou το κλίμα είναι τεταμένο από το πρωί στο δρόμο του Καρά τεπέ όπου παραμένουν για τέταρτη μέρα χιλιάδες αιτούντες άσυλο από το ΚΥΤ της Μόριας.

Οι μετανάστες αντιδρούν στις κινήσεις που βρίσκονται σε εξέλιξη για τη μεταφορά τους σε πρόχειρο καταυλισμό πίσω από το πεδίο Βολής του στρατού στον Καρά Τεπέ .

Οι αιτούντες άσυλο ζητούν να φύγουν από το νησί και αρνούνται να μεταφερθούν σε κάποιο άλλο χώρο. “No food just freedom” φώναζαν το μεσημέρι, όταν αρνήθηκαν να παραλάβουν φαγητό. Στο σημείο βρίσκονται ισχυρές δυνάμεις της Αστυνομίας.

Έκρυθμη η κατάσταση στη Λέσβο: Μπλόκο των κατοίκων - Αντιδράσεις για την ανακατασκευή του ΚΥΤ της Μόριας - Γέμισαν τα νεκροταφεία οι πρόσφυγες (Video)

Έκρυθμη είναι η κατάσταση στη Λέσβo καθώς κάτοικοι της Μόριας μαζί με κατοίκους όμορων κοινοτήτων έχουν κλείσει από νωρίς το πρωί τον δρόμο που οδηγεί στο ΚΥΤ, ώστε να εμποδίσουν τα μηχανήματα να φτάσουν στη δομή φιλοξενίας και να κάνουν τις απαραίτητες εργασίες ανακατασκευής.

Ο δρόμος προς τη δομή έκλεισε με οδοφράγματα και αυτοκίνητα. «Παρών» είναι και ο δήμαρχος του νησιού, Στράτος Κυτέλης.

Ο Γολγοθάς προσφύγων και μεταναστών συνεχίζεται - Οι εικόνες από τη Λέσβο προβληματίζουν και πιέζουν για αποφάσεις

Τραγικά είναι τα πράγματα στη Μόρια, με τους μετανάστες να βρίσκονται παντού, μετά τη φωτιά που έκαψε τον καταυλισμό τους.

Οι εικόνες είναι πραγματικά τραγικές, με πολύ κόσμο πλέον να μην έχει κάπου αλλού να φιλοξενηθεί και να βρίσκεται στο δρόμο.

Με τα υπάρχοντα τους τυλιγμένα σε σεντόνια, μαζί με μικρά παιδιά, κοιμούνται πάνω στους δρόμους, εκεί που περνούν αυτοκίνητα και θέτουν τη ζωή τους σε κίνδυνο.

Μάλιστα, έχουν βρεθεί ακόμα και στα νεκροταφεία της περιοχής, όπου και κοιμούνται δίπλα ή πάνω σε τάφους.

Φυσικά μιλάμε και για μία… βόμβα κορονοϊού, αφού καμία απόσταση και μέτρο ασφαλείας δεν τηρείται και εφόσον κάποιος έχει προσβληθεί με τον ιό, τότε υπάρχουν πολύ μεγάλες πιθανότητές να μεταδοθεί.

Χθες, το κυβερνητικό κλιμάκιο που βρέθηκε στη Λέσβο επιχείρησε να καθησυχάσει τον τοπικό πληθυσμό, τόσο όσον αφορά την υγειονομική ασφάλεια όσο και στο τι μέλλει γενέσθαι με τους αιτούντες άσυλο από τη Μόρια, οι οποίοι έχουν μείνει άστεγοι μετά την ολοκληρωτική καταστροφή του κέντρου υποδοχής και ταυτοποίησης (ΚΥΤ).

«Η κρίση απαιτεί ενότητα και υπευθυνότητα από όλους. Κάνουμε τα πάντα για να διασφαλιστούν η έννομη τάξη και η υγειονομική ασφάλεια», δήλωσε ο υπουργός Εσωτερικών Παναγιώτης Θεοδωρικάκος, προσθέτοντας χαρακτηριστικά πως «είμαστε σίγουροι ότι έχουμε την απόλυτη εμπιστοσύνη των κατοίκων της Λέσβου».

Την ασφάλεια ως άμεση προτεραιότητα της κυβέρνησης ανέδειξε και ο υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου Νότης Μηταράκης, τονίζοντας ότι θα διερευνηθούν οι πραγματικές συνθήκες για την καταστροφή, προκειμένου να βρεθούν οι υπεύθυνοι και να λογοδοτήσουν.

Ο κ. Μηταράκης ανέφερε πλέον ως μονόδρομο τη δημιουργία άλλης, κλειστής, ελεγχόμενης και «σαφώς μικρότερης» δομής. «Η Μόρια δεν μπορεί να συνεχίσει όπως την έχουμε συνηθίσει τα τελευταία χρόνια», διευκρίνισε. Το κυβερνητικό κλιμάκιο ανακοίνωσε την πρόθεσή του να παραμείνει στο νησί έως ότου ομαλοποιηθεί η κατάσταση, ενώ σήμερα μεταβαίνει στη Λέσβο και ο αντιπρόεδρος της Κομισιόν Μαργαρίτης Σχοινάς.

Σύμφωνα με όσα ανακοινώθηκαν χθες, άμεση ανάγκη στέγασης υπάρχει για περίπου 3.000-3.500 άτομα τα οποία διέμεναν εντός των εγκαταστάσεων του ΚΥΤ, εφόσον οι περισσότερες από τις σκηνές που βρίσκονται εκτός των επίσημων εγκαταστάσεων –όπου διαμένουν 9.000-10.000 άτομα– παρέμειναν άθικτες από τη φωτιά.

 

Κοινωνία

Ροή ειδήσεων

Share