Παρασκευή, 19 Απριλίου 2024

Φωτιά στη Μόρια: Νέα εστία «αποτελειώνει» το ΚΥΤ - Ουρές και καβγάδες για ένα πιάτο φαί

Τραγικές εικόνες από τη Λέσβο...

10 Σεπτεμβρίου 2020 20:43
Φωτιά στη Μόρια: Νέα εστία «αποτελειώνει» το ΚΥΤ - Ουρές και καβγάδες για ένα πιάτο φαί
Από Ραφαήλ Αλαγάς

Η φωτιά στη Μόρια συνεχίζει να φέρνει την καταστροφή στη Λέσβο, με μια νέα εστία να καίει το ΚΥΤ και να το... αποτελειώνει το απόγευμα της Πέμπτης (10/9).

Η νέα πυρκαγιά ξεκίνησε από ανθρώπινη παρέμβαση, αφού, σύμφωνα με πληροφορίες, στο σημείο δεν υπήρχαν ενεργά μέτωπα πυρκαγιάς, αλλά ούτε και αναζωπυρώσεις, με το παρασκήνιο να είναι έντονο για το ύποπτο SMS.

Στο σημείο έσπευσε η πυροσβεστική με δύο οχήματα και τους πυροσβέστες να παλεύουν με τις φλόγες.

Η καταστροφή του καταυλισμού τόσο στο χώρο του ΚΥΤ όσο και έξω από αυτό στον ελαιώνα που το περιέβαλε είναι πλέον ολοκληρωτική.

Σκηνές απείρου κάλλους στους δρόμους και το συσσίτιο

Κι ενώ 400 ασυνόδευτα παιδιά έχουν ήδη αναχωρήσει από το νησί, χιλιάδες άλλα ανήλικα παιδιά με τις οικογένειές τους είναι εκτοπισμένοι στους δρόμους του νησιού και συγκεκριμένα από το μήκος του δρόμου από τη Μόρια στον περιφερειακό και μέχρι το μπλόκο που έχει στήσει η αστυνομία, απαγορεύοντας την πρόσβαση προς το υπόλοιπο νησί.

Σε πολλά σημεία έχουν στηθεί σκηνές κατά μήκος του δρόμου, ενώ αρκετοί πρόσφυγες και μετανάστες σπεύδουν να βρουν λίγη σκιά κάτω από τα δέντρα. Δεν είναι λίγοι αυτοί που όλο το βράδυ αναγκάστηκαν να κοιμηθούν στο οδόστρωμα, ενώ κάποιοι κατασκήνωσαν ακόμη και στο νεκροταφείο.

Ακόμη πιο δραματικές είναι οι εικόνες από το συσσίτιο. Στην ουρά στέκονται χιλιάδες άνθρωποι, περιμένοντας τις μερίδες φαγητού που βγαίνουν από τα φορτηγά. Πιο έντονες είναι οι σκηνές στο σημείο που διανέμεται το νερό, όπου δεν λείπουν τα σπρωξίματα και οι φασαρίες, ενώ ο συνωστισμός, σε περίοδο κορωνοϊού, αυξάνει την επικινδυνότητα της κατάστασης.

Τις επόμενες ώρες αναμένεται ότι θα φτάσει πλοίο στο νησί, για να στεγαστούν ευάλωτες ομάδες και παιδιά. Το πλοίο θα καταπλεύσει στην περιοχή Σίγρι, 100 χιλιόμετρα από τη Μόρια, στην άλλη άκρη της Λέσβου, ενώ η μεταφορά όσων επιλεγούν θα γίνει με πούλμαν.

Ωστόσο, οι ανάγκες για τη στέγαση είναι μεγάλες, καθώς χιλιάδες άτομα θα συνεχίσουν να παραμένουν στον δρόμο, μέχρι την εξεύρεση προσωρινής λύσης.

 

Κοινωνία

Ροή ειδήσεων

Share